sas web

Redaktørens analyse

Presset vokser på SAS-formand Carsten Dilling m.fl.

Forårets generalforsamlinger står for døren og dermed valg af bestyrelsesmedlemmer. Der er lagt op til, at mange tunge bestyrelsesmedlemmer bliver nødt til at sige farvel til poster for at undgå at de bliver presset ud af aktionærer, der mener, at de har for lidt tid. Det kan bane vej for et generationsskifte i bestyrelserne. 

Der er lagt op til et generationsskifte på forårets generalforsamlinger. Der er netop indkaldt til generalforsamling i Novo Nordisk A/S, hvoraf det fremgår, at “Jeppe Christiansen har besluttet ikke at stille op til genvalg”.

Maj Invest-topchefen har været medlem af bestyrelsen i ti år. Med bestyrelsesposter i Kirkbi, Novo Holdings, United Shipping & Trading Company og flere formandsposter i bl.a. Haldor Topsøe har han hænderne fulde, og i den seneste beskrivelse på NovoNordisks hjemmeside fremgår det, at han er “not considered independent under the Danish Corporate Governance Recommendations”.

Jeppe Christiansen valgte selv at trække sit medlemskab af bestyrelsen hos en af Europas mest værdifulde virksomheder. Det er med til at sikre, at han ikke er overboardet.

Også den administrerende direktør for PensionDanmark, Torben Möger Pedersen, træder ud af bestyrelsen i Arbejdernes Landsbank. Sidste år stoppede Per Christensen som formand for både PensionDanmark og Arbejdernes Landsbank efter afsløringen af et dobbeltliv. Også hovedkasserer i 3F Ulla Sørensen trækker sig. Hun gik for nylig på pension.

At Torben Möger Pedersen vælger at trække stikket, er ikke overraskende. Han har masser at lave som bestyrelsesformand for Danmarks Eksport- og Investeringsfond, Copenhagen Business School og CIP Fonden. Som 68-årig succesrig topchef for PensionDanmark er det blot et spørgsmål om tid, hvornår der også bliver udpeget en ny topchef.

De tre formandsposter er tunge, men ingen af virksomhederne er børsnoteret, og det betyder at der ikke er et pres fra aktionærer, som sætter spørgsmålstegn ved tidsforbruget for de tunge poster.

Carsten Dilling, som er formand for de tre børsnoterede selskaber MTHøjgaard, SAS og NNIT, kommer hurtigere under pres fra aktionærerne, da han er formand for tre børsnoterede virksomheder. Det er svært at forestille sig, at han kan stå i spidsen for de tre virksomheder samtidig i fremtiden. At være formand for SAS lige nu må med de vanskeligheder flyselskabet, står midt i, være en af de mest tidskrævende poster.

Tidligere Ørsted-direktør Henrik Poulsen har en stribe tunge bestyrelsesposter, bl.a. formand for Carlsberg og næstformand for Novo Nordisk, og det betyder, at han har hænderne fulde, og derfor har han også valgt at ikke genopstille til Ørsted, så det blev kun til to år for den tidligere topchef her.

Bestyrelsesformand for Tryg Jukka Pertola har også meddelt, at han vil slanke bestyrelsesporteføljen, efter at det blev meddelt, at han ville overtage posten som formand for GN, hvor han tidligere har været næstformand for bestyrelsen.

Elefanten i rummet

Selv om det ikke har været meget omtalt i danske medier, er overboarding blevet et emne, som er blevet elefanten i rummet til generalforsamlingerne. Altså et problem, som alle ved eksisterer, men man lader som ingenting.

Nu er det for alvor begyndt at titte frem, og det betyder, at der er flere bestyrelsesformænd og menige bestyrelsesmedlemmer, som er nødt til at tage stilling til, om de bliver ramt af presset fra grupper af aktionærer, som ønsker at sikre, at der er maksimalt fokus på virksomheden.

Det er endnu ikke et emne, som er en del af aktionæraktivisme, eller hvor bestyrelsesmedlemmer bliver sagsøgt af grupper af aktionærer som det er sket for Danske Bank. I november sidste år blev den tidligere topchef Thomas Borgen frikendt for et erstatningsansvar på 2,4 milliarder kroner, som 74 investorer havde anlagt anført af Deminor fra Belgien, som lever af at sikre mindretalsaktionærers rettigheder.

Ny generation af bestyrelsesmedlemmer banker på

Det betyder, at der nu er chance for at få en helt ny generation af bestyrelsesmedlemmer i spil. Det bliver derfor en afgørende lakmusprøve på de initiativer, der er iværksat for at få flere kvinder i bestyrelserne, eller om man vælger at fastholde en sammensætning, der ligner det, som vi har vænnet os til gennem mange år.

I Arbejdernes Landsbank sker der ikke så meget på den front. Der indstilles tre nye bestyrelsesmedlemmer til den kommende generalforsamling: Forbundsformand Henning Overgaard og hovedkasserer Kenneth Hove. De to kommer fra 3F. Hertil kommer der Caroline Søeborg Ahlefeldt, som har haft en karriere, som afviger markant fra hendes kolleger i bankens bestyrelse, som traditionelt er domineret af fagforeningsfolk.

Selv om Arbejdernes Landsbank er blandt de banker, der har klaret sig godt gennem stormvejret på finansmarkederne i 2022, så er det store antal af bestyrelsesmedlemmer, som er rundet af fagbevægelsen ikke en styrke. Ligesom hos ATP er der underskud af bestyrelsesmedlemmer med en finansiel baggrund. En del af forklaringen er den historiske tilgang, at Arbejdernes Landsbank var omringet af banker, som ikke var gode for arbejderne, og at man derfor ikke stolede på kapitalens lakajer.

Nødvendigt med større bestyrelseshonorarer

Et spørgsmål lurer dog i horisonten: Når det bliver nødvendigt at slanke porteføljen af bestyrelsesposter, kræver det også, at der bliver større honorarer end dem, vi ser nu.

Ansvaret er mere tyngende og ansvarspådragende end tidligere, og derfor risikerer bestyrelsesmedlemmer at blive stillet til ansvar for deres gerninger.

Det bliver en vanskelig diskussion, hvor det ikke er en fjern tanke, at flere af de fagforeningsdominerede pensionskasser vil sætte foden ned for større bestyrelseshonorarer. Hvilket vi har set i forbindelse med topledelsens lønninger.

Hvis ikke danske virksomheder får hævet bestyrelseshonorarer, risikerer vi, at det bliver vanskeligt at tiltrække de bedste bestyrelsesmedlemmer.

Mange danske virksomheder arbejder på tværs af landegrænser, og her kan forskerskatteordninger på 27 procent ikke være vejen frem for at tilbyde et konkurrencedygtigt bestyrelseshonorar. Det er et nødvendigt redskab i værktøjskassen i forbindelse med lønforhandlingerne med en topchef. Ikke for bestyrelsesmedlemmer.