;
Axel Towers web

Inside story

Prestigefyldt investering koster pensionskasser stor nedskrivning

Tre af landets største pensionskasser med ATP i spidsen har været tvunget til at nedskrive værdien af det prestigefyldte milliardbyggeri Axel Towers, der blandt andet skal huse advokatfirmaet Gorrissen Federspiel. Det er blandt andet vigende udsigter til lejeindtægter og højere omkostninger til det enorme byggeri, der nu tvinger pensionskasserne til en nedskrivning.

Et af Københavns mest omfattende byggeprojekter koster nu ejerne bag en klækkelig nedskrivning, allerede inden ejendommen står færdig.

Trekløveret ATP, PFA og Industriens Pension har i forbindelse med deres prestigefyldte Axel Towers lige over for Tivoli i seneste regnskab nedskrevet værdien af det store byggeri med hele 131 millioner kroner. Det er blandt andet udsigten til svagere lejeindtægter samt høje byggeomkostninger, der nu får de tre pensionskasser til at nedskrive værdien af det store byggeri, der i sin tid blev skabt i samarbejdet med Ejendomsselskabet Norden.

De tre pensionskasser og Norden havde ellers på forhånd sikret sig, at man havde en af de helt tunge lejere på plads i form af advokatfirmaet Gorrissen Federspiel, hvis hovedkvarter fremover kommer til at ligge i det store byggeri midt i København.

Det er da heller ikke det store advokatfirma, der bærer skylden for den store nedskrivning, da det for nylig kom frem, at Gorrissen allerede havde afsat over 400 millioner kroner til fremtidige betalinger i husleje i det meget omtalte byggeri.

I stedet er det ifølge InsideBusiness’ oplysninger blandt andet planerne om, at det store byggeris nederste etager skal bestå af butikker og andre lejere, som almindelige danskere og byens mange turister kan få glæde af, der kan give udfordringer for de tre pensionskasser.

Direktør i ATP Ejendomme Michael Nielsen peger dog på, at man fra pensionskassernes side fortsat er tryg ved investeringen i det store byggeprojekt, der i løbet af de sidste par år har været et af de mest omtalte udviklingsprojekter i København.

”Vi har generelt en konservativ tilgang til værdisætning af ejendomme på projektstadiet, og derfor vurderede vi ved årsskiftet, at det ud fra et forsigtighedsprincip var passende at lave en værdiregulering baseret på udlejningsgraden på daværende tidspunkt. Langt størstedelen af Axel Towers er nu udlejet til kontorer og detailhandel og under indretning, og vi mener fortsat, at det er en god investering med et stabilt, langsigtet afkast,” siger Michael Nielsen.

Tror stadig på investeringen

ATP, PFA og Industriens Pension har indtil videre over 1,2 milliarder kroner bundet op i det prestigefyldte byggeri og har samlet set givet tilsagn om at låne op til 1,3 milliarder kroner til projektet, som forrentes over de næste mange år.

Det var oprindelig planen, at byggeriet skulle være færdigt i slutningen af 2016, men den tidsplan har siden rykket sig.

”Byggeriet er meldt færdigt til myndighederne, og lejemålene bliver færdiggjort, i takt med at de bliver udlejet. Projektet er primært blevet forsinket som følge af den overenskomststridige arbejdsnedlæggelse, byggeriet blev ramt af i efteråret. De første butikker åbner inden sommerferien, mens andre lejemål indflyttes i løbet af efteråret,” siger Michael Nielsen.

Han peger samtidig på, at man fra pensionskassernes side fortsat er overbevist om, at investeringen i Axel Towers vil give et solidt afkast til kunderne fremover.

”Langt størstedelen af Axel Towers er lejet ud allerede, og vi mener bestemt, at investeringen vil resultere i et langsigtet og stabilt afkast,” forklarer han.

Udvikler selv ejendomme

Som tidligere beskrevet i InsideBusiness har en lang række af landets pensionskasser de senere år kastet sig over udvikling af ejendomme frem for blot at købe færdige projekter.

Det sker i jagten på højere afkast, men gør samtidig også selskaberne mere følsomme over for risiko, da netop udviklingsprojekter typisk indeholder langt flere faldgruber end eksempelvis køb af en fuldt udlejet kontorejendom.

Under finanskrisen viste det sig da også hurtigt, at de risikovillige developere var nogle af de første til at bukke under, men pensionskassernes helt store force er, at de i modsætning til datidens hurtige lykkeriddere kan stille op med en solid portion egenkapital, så man ikke er lige så afhængig af udsving på ejendomsmarkedet, der traditionelt set har været ramt af mindre eller større kriser i de sidste mange år.

Det er især pensionskasser som Danica, PFA, PensionDanmark og AP Pension, der har investeret milliarder i opførelsen af både kontorer og boliger overalt i Danmark, men for flere af selskaberne sker det også vel vidende, at man med strategien påtager sig betydelig større risiko end tidligere.

Hos Danica Ejendomme har man blandt andet iværksat en velbeskrevet proces, hvor man forsøger at finde en køber, der kan overtage en større aktiepost i pensionskassens store portefølje af butikscentre, blandt andet for at tage en smule af risikoen af sine ejendomsinvesteringer og dermed sørge for, at man ikke eksponerer sig selv for massivt mod et segment, hvor priserne er steget markant de senere år.

 

LÆS MERE

Snu milliardær klar til stort frasalg

Milliardhandel er gift for kapitalfonds salg af ejendomsgigant

Kapitalfond klar til lynslag af ejendomsgigant

Pensionsgiganter arbejder på kæmpehandel

Pensionsselskaber er ejendomsbranchens nye lykkeriddere

Tryg klar til at sælge ud af arvesølvet