mogabest

M&A

Priser på M&A-forsikringer i frit fald

Faldende aktivitet og hård konkurrence har sat priserne på M&A-forsikringer under massivt pres. På blot et år er priserne faldet med op imod 30 procent, og mange selskaber udvider dækningerne i håb om at vinde markedsandele.

Det har de senere år været en yderst lukrativ forretning for både mæglere og forsikringsselskaber at forsikre de mange virksomhedshandler, der har været på det danske marked de senere år.

Opkøbsiver hos både kapitalfonde, private pengetanke og industrielle spillere har medført stærkt stigende aktivitet, hvilket gennem flere år har presset priserne opad.

2021 står indtil videre som et historisk travlt år, også for de mæglere og forsikringsselskaber, der stiller forsikringer og garantier til rådighed, når en stor dansk virksomhed skifter ejere.

I år er historien imidlertid en anden, for den massive globale uro og frygten for en omfattende recession har sat sine tydelige spor på M&A-markedet, hvor der især er længere mellem de helt store transaktioner.

InsideForsikring

Denne artikel kommer fra InsideBusiness’ nye dybdeborende branchemedie med fokus på forsikringsbranchen, InsideForsikring. Skriv til os, hvis du ønsker at abonnere på kontakt@insideforsikring.dk eller på 41726404

Opbremsningen har haft en klar konsekvens for forsikringsbranchen, hvor mange ellers de senere år har skabt en lukrativ forretning på at forsikre virksomhedshandler.

En kombination af et mere nervøst marked samt det faktum, at der de senere år er kommet en række nye spillere til, mens flere etablerede aktører har oprustet i M&A-afdelingerne, har i år sat priserne på præmierne under pres.

Vurderingen fra flere sider lyder således, at prisen for at forsikre en M&A-handel herhjemme er faldet med over en fjerdedel inden for visse brancher.

Det vurderer blandt andre Claus Trentel, partner hos den internationale spiller Lockton, der gjorde sin entré på det danske marked i 2020.

”Efter at priserne toppede i slutningen af 2021, har vi indtil videre i år set fald visse steder på mellem 20 og 30 procent, herunder meget lav prissætning på enkelte transaktioner. Den globale usikkerhed har fået markedet til at bremse op, og flere transaktioner falder i forhold til tidligere. Kombineret med hård konkurrence giver det pres på priserne,” siger Claus Trentel, der har en fortid hos både AON samt JLT, der i foråret 2019 blev solgt til Marsh.

Samme tendens oplever man ifølge Sune Hallander, der er chef for M&A hos det Polaris-ejede mæglerhus North Risk Forsikringsmægler.

”Kombinationen af mange spillere og færre deals er noget, der påvirker prissætningen i øjeblikket. Det skal gerne rette sig, men omvendt ser vi flere industrier inden for teknologi, medtech samt energi og infrastruktur, hvor priserne er mere stabile,” siger han.

En af de store udfordringer for mange forsikringsselskaber er, at man allerede har afsat en vis mængde kapital til at forsikre transaktioner ud fra en forventning om et vist afkast, og når markedet pludselig falder markant, så mangler der simpelthen opgaver i pipelinen.

En række nye spillere

Ud over traditionelle spillere som RiskPoint og AIG har internationale spillere som Acquinex og Euclid Transactional for nylig kastet deres kærlighed på Norden, især Danmark, og det har været med til at skabe benhård konkurrence.

”Sammen med faldende priser oplever vi også, at aktører i øjeblikket udvider deres dækning af garantier og reducerer eventuelle eksklusioner. Der er allokeret store mængder af risikovillig kapital, samtidig med at der de senere år er kommet flere nye spillere på markedet, der alle vil erobre markedsandele. Sammenholdt med udsigten til en lavere aktivitet kan det ikke undgå at påvirke priserne visse steder,” siger Claus Trentel.

Claus Trentel peger desuden på, at det ud over de meget efterspurgte warranty & indemnity-forsikringer også er dækningen inden for områder som skat og miljø, der er i høj kurs i øjeblikket.

Hos RiskPoint, der globalt er en af de største underwriters, understreger direktør og partner Kenneth Nielsen, at man ikke ser store prisfald overalt.

”Vi ser ikke prisfald på tværs af alle industrier, men derimod i enkelte segmenter alt efter kompleksiteten. Det er et meget konkurrencepræget miljø lige nu, da markedet lider lidt under den generelle usikkerhed, og den lavere aktivitet betyder, at folk ofte flokkes lidt om de samme sager. Ud over selve prisen på præmierne er vilkår og terms også blevet en faktor i løbet af 2022,” siger han og peger på, at især mere forsigtighed hos mange kapitalfonde er en afgørende faktor i forhold til det fald, man har oplevet på M&A-markedet i år.

”Der er kommet meget kapital ind i markedet, og når der så sker et fald i antallet af transaktioner, rammer det især de aktører, der har opbygget en stor omkostningsbase. Vi ser især mange kapitalfonde, der lige nu afventer situationen. Ingen har lyst til at sælge til for lave priser, men modsat har heller ingen lyst til at købe for dyrt, hvis markedet skulle falde yderligere,” siger han.

Solgt efter rekordår

For nylig købte kapitalfonden Nordic Capital en minoritetspost i RiskPoint, efter at virksomheden i 2021 havde leveret sit bedste år nogensinde.

Her landede omsætningen på 400 millioner kroner, mens indtjeningen før renter og afskrivninger var godt 175 millioner kroner. Dermed er RiskPoint blot den seneste blandt en række aktører i den finansielle sektor, som kapitalfondene har kastet deres kærlighed på.

Hvorvidt 2022 bliver et lige så stærkt år, er indtil videre usikkert, men Kenneth Nielsen understreger, at man er nødt til at betragte 2021 som et helt ekstraordinært år.

”Generelt skal man huske på, at vi kommer fra et meget højt aktivitetsniveau. Samtidig er der meget forskel på, hvordan de enkelte markeder er påvirket i øjeblikket, og især lande som Tyskland og Storbritannien har været hårdt ramt af den globale usikkerhed,” siger Kenneth Nielsen.

 

Læs mere

ATP PEP på ekstern pengejagt i hårdt marked. Se fondens afkast

Pyramidespil og dobbeltmoral: ATP-chefens udfald ligner et selvmål

Mærsk-ejers kapitalfond vil hente 15 milliarder til ny satsning

Mislyde i toppen af Mærsk

Axcel klar til ny pengejagt

M&A-markedet balancerer på en knivsæg

Kapitalfond klar til salg af genoprettet guldæg