;
handelsbankenprivatebankingnet

Bank/Realkredit

Priskrig: Nye spillere dumper priserne på investeringsprodukter

Nye og kapitalstærke kapitalforvaltere dumper prisen på nye fonde på det danske marked, der udfordrer de danske spillere, som dog fortsat sidder på bankernes distributionskraft. Men også de danske fonde bliver nødt til at sænke priserne, advarer ekspert.

Priserne på investering kommer under et betydeligt pres i Danmark nu og i de kommende år. En væsentlig del af drivkraften kommer fra nye aktører på det danske marked, som dumper priserne på de stadig mere populære indeksfonde og ETF’er.

InsideBusiness har talt med to spillere, der begge går efter at etablere et brohoved på det danske marked nu og i årene, der kommer. En af dem er Handelsbankens nye indeksfonde baseret på det danske aktiemarked med det kryptiske navn XACT OMXC25, som ligger med en årlig prissætning på bare 0,2 pct., hvilket er betydelig lavere end branchestandarden. De danske aktører ser altså ind i en markant hårdere konkurrence, der kan tvinge dem til at sætte priserne ned.

En anden ny spiller er Norges største kapitalforvalter Storebrand, som har købt Skagen Fondene og nu barsler med ikke mindre end fem forskellige fonde i Danmark med fokus på lave omkostninger og bæredygtige investeringer. Også her springer priserne i øjnene, idet den billigste fond er Storebrand Indeks Alle Markeder, der ligger med årlige omkostninger på 0,3 pct., skarpt forfulgt af Storebrand Indeks Nye Markeder og Storebrand Global ESG Plus, der begge ligger med 0,4 pct. per år.

”Vi tror i høj grad på, at vi kan spille en rolle på det danske marked,” siger Jan Erik Saugestad, CEO i Storebrand Asset Management, i et interview med InsideBusiness. Fokus for Storebrand er i høj grad bæredygtige fonde, hvor man ifølge Saugestad har høstet stærke erfaringer. Derfor går man i alle fondene efter bæredygtige selskaber, der understøtter FN’s bæredygtighedsmål, fossilfri fonde og så videre.

Desuden er planen at indtage markedet med de såkaldte faktorfonde, som er en slags indeksfonde, som høster en række kendte og ifølge Saugestad “veldokumenterede risikopræmier på en systematisk måde.”

Håber også på vækst i Skagen Fondene

For Storebrand handler det om fonden Storebrand Global Multifactor, der investerer ud fra fire parametre: value, size, momentum og lav volatilitet. Man opbygger så fire forskellige porteføljer bestående af 300-400 virksomheder, der hver især bygger på de fire faktorer.

Sagen kort

Konkurrencen tager til på det danske marked for investeringsprodukter. Nu rykker Handelsbanken ind med sine XACT fonde, der dumper priserne på indeksfonde.

Hertil kommer, at Norges største private kapitalforvalter med 550 milliarder danske kroner under forvaltning, Storebrand Asset Management, rykker ind på markedet efter købet af Skagen Fondene. Storebrand har en bred vifte af investeringsprodukter til over 250 institutionelle kunder i Norden. I Danmark rulles nu fem fonde ud.

Storebrands indtog i Danmark kommer, efter at man købte Skagen Fondene i 2017. Før opkøbet var Skagen Fondene i gang med en oprydningsproces og antallet af danske medarbejdere faldt til fire. Det er velkendt, at Skagen Fondene efter en periode med bragende succes ramlede ind i en periode med lavere afkast. Det betød, at investorerne sivede, og det var svært at lokke nye til – og den ærgerlige situation kulminerede altså med Storebrands køb for 175 mio. euro i 2017.

Efter Storebrands overtagelse har man øget antallet af danske medarbejdere, som arbejder med distribution og salg af fonde til fem medarbejdere på baggrund af en forventning om et øget potentiale i salget af fonde og investeringsløsninger til private kunder i Danmark, wealth management-segmentet.

Spørger man rundt om i branchen, er der næppe tvivl om, at det også var ringe distributionskraft, som udfordrede Skagen Fondene. Og de banker, der typisk har kundekontakten, var ikke sene til at fortælle kunderne om Skagen Fondenes dårligere afkast, og det var nok med til at forstærke nedturen for det ellers lovende koncept.

Den dag i dag har Jan Erik Saugestad heller ikke den store distributionskraft i Danmark ud over Nordnet, men han vil naturligvis gerne have et større distributionsnetværk, der som bekendt er altafgørende, fordi ca. 80 pct. af kunderne fortsat lader sig styre af bankens anbefalinger, når det gælder investering:

”Det er klart, at vi gerne vil opbygge et distributionsnet i Danmark med flere samarbejdspartnere,” siger Jan Erik Saugestad.

Handelsbanken dumper priserne

På den måde er Handelsbankens datterselskab XACT bedre kørende. For her har man trods alt den relativt store danske Handelsbanken til at udrulle sine investeringskoncepter i. Det gælder også den lokale indeksfond XACT OMXC25, der, som navnet antyder, kun investerer i C25-virksomhederne på fondsbørsen til en rigtig stærk pris:

”Det er en meget lokal og ikke særlig kompliceret indeksfond. Derfor er prisen også blot 0,2 pct. i omkostninger per år,” siger direktør for Xact Pär Nürnberg, som også henviser til, at det er en ETF-fond, som igen betyder, at prisen er lav.

I alt har Pär Nürnberg fået investeringer for 100 mio. kr. siden lanceringen i februar i år. Målet om to år er 1 mia. kr., så Xact føler, at man er kommet godt fra start. Og det giver blod på tanden i forhold til at åbne nok en fond i Danmark:

”Vi overvejer at krydsbørsnotere vores forskellige produkter, så de også kommer på markedet i Danmark. Det gælder især vores Nordic High Dividend Low Volatility-fond, hvor vi har 8 mia. svenske kroner under forvaltning. Den fond vil vi gerne prøve i Danmark,” fortsætter Pär Nürnberg, som regner med, at prisen på den nye fond vil være den samme som i Sverige, nemlig 0,3 pct. per år. For de penge køber Xact sig ind i de 45 bedste nordiske aktier ud fra parametre om udbytteudbetalinger og lav volatilitet. Men også her kan distributionskraft blive en udfordring, erkender Pär Nürnberg, som også søger danske samarbejdspartnere.

BankInvest tordner frem med ny indeksfond

Til sammenligning har BankInvest et meget stabilt distributionsnetværk blandt landets Lokale Pengeinstitutter og Landsdækkende Banker. Aktører som Ringkjøbing Landbobank, Spar Nord, Jyske Bank, Sydbank og talrige småbanker sælger BankInvests produkter, som typisk er aktivt forvaltede fonde. Dog sælger hverken Danske Bank eller Nordea BankInvests investeringsforeninger.

Men for nylig har BankInvest også valgt at kaste sig over indeksfonde. Det sker med fonden Globale Aktier Indeks KL, der kom på markedet i marts i år. Trods et prisskilt på 0,6 i omkostninger per år har man allerede fået investeringer for 2,3 mia. kr. i fonden, og det siger lidt om efterspørgslen og BankInvests distributionskraft:

”BankInvest er en dedikeret aktiv forvalter, men omvendt er der i den grad en efterspørgsel efter indeksfonde, så hvis vi ikke laver produktet, så køber kunderne det bare andetsteds. Men vi har valgt at lave en rigtig indeksfond med næsten 1000 fondskoder og fokus på bæredygtighed og ansvarlige investeringer,” siger BankInvests direktør, Lars Bo Bertram, som har hyret verdens største udbyder af indeksfonde, Black Rock, til at stå for indeksforeningen.

Det betyder også, at prissætningen bliver højere, end den kunne være. For BankInvest går ifølge Lars Bo Bertram en stor bue uden om de i disse år meget upopulære aktieudlån.

”Vi kunne da lave det meget billigere, hvis vi investerede i færre aktier, eller hvis vi fik penge for aktieudlån. Så man får, hvad man betaler for. I USA kan man købe indeksfonde gratis, fordi de tjener penge på aktieudlån, som jo er blevet så upopulære i Danmark. Men vi gør det rigtigt med et bredt indeks,” forklarer Lars Bo Bertram, som overvejer at lancere flere nye indeksfonde, hvis efterspørgslen er der.

”Vi diskuterer hele tiden med kunderne og med vores ejere. Det kunne godt være en europæisk indeksfond eller emerging markets,” siger BankInvest-direktøren.

Danske spillere bliver tvunget til at sænke priserne

Til sammenligning har Sparinvest, som Nykredit er ved at købe op, et prisskilt på 0,5 pct. på indeksfondene, og det er pludselig blevet højere end konkurrenterne. Men hverken Nykredit eller Sparinvest har med henvisning til de eksisterende købsforhandlinger og godkendelser fra Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen kommentarer til prisdumpingen.

Men den erfarne selvstændige investeringsanalytiker Nikolaj Holdt Mikkelsen er sikker på, at de etablerede spillere på det danske investeringsmarked bliver nødt til at reagere på den hårdere udenlandske konkurrence med prisnedsættelser:

”Bankerne sidder fortsat benhårdt på distributionen af de her produkter, så selv om de nye aktører er markant billigere, så er det ikke nødvendigvis dem, som bankerne vil anbefale. Jeg tror imidlertid ikke, at de store investeringsforeninger, f.eks. Danske Invest og Sparinvest, kan holde til at sidde på hænderne. De er nødt til at sænke priserne. Alt andet vil være for bemærkelsesværdigt,” lyder det fra Nikolaj Holdt Mikkelsen med henvisning til prisskiltet på 0,2 pct. per år hos Handelsbankens danske indeksprodukt.

”Det er stadig helt normalt med årlige omkostninger på 1,5 pct. på en aktivt forvaltet fond. Hovedparten af dem halter efter markedet, så det er kun et fåtal af tilfældene, hvor det giver mening.”

Se Storebrands nye fonde

Storebrand Global Solutions er en aktivt forvaltet fossilfri aktiefond, der udelukkende investerer i bæredygtige selskaber, der aktivt understøtter FN’s 17 bæredygtighedsmål. Fonden er en koncentreret fond, der er underlagt en række tillægskriterier ud over Storebrand Standarden. Prissætning: 0,75 pct. p.a.

Storebrand Global ESG Plus er en indeksnær aktiefond, der lægger sig tæt op ad referenceindekset MSCI World. Fonden er underlagt en række tillægskriterier ud over Storebrand Standarden. Fonden er fossilfri og investerer i selskaber, der er godt positioneret i forhold til at løse de udfordringer, der er knyttet til FN’s bæredygtighedsmål. Prissætning 0,4 pct. p.a.

Storebrand Global Multifactor er en global modelbaseret faktorfond, som udnytter investeringsfaktorerne; value, size, momentum og lav volatilitet. Porteføljen konstrueres ved at opbygge fire forskellige porteføljer bestående af 300-400 virksomheder, der hver især bygger på de fire faktorer. Prissætning 0,75 pct. p.a.

Storebrand Indeks Alle Markeder er en indeksnær aktiefond, der lægger sig op ad referenceindekset MSCI World. Fonden investerer efter Storebrands standard for bæredygtige investeringer, som indebærer, at en række selskaber fravælges, men fortsat tæt op ad indekset. Prissætning 0,3 pct. p.a.

Storebrand Indeks Nye Markeder er en indeksnær aktiefond, der lægger sig op ad referenceindekset MSCI Emerging Markets. Fonden investerer efter Storebrands standard for bæredygtige investeringer, som indebærer, at en række selskaber fravælges, men fortsat tæt op ad indekset. Prissætning 0,4 pct. p.a.

 

LÆS OGSÅ

Garvede erhvervsfolk og tunge investorer bag nye fonde

Kapitalfond i bittert opgør med ejerfamilie

Axcel ramt af nedtur i milliardvirksomhed

Kapitalfond vil spinde guld på gamersucces

Kapitalfond jagter livgivende frasalg

Axcel sætter punktum for omfattende stoleleg 

Her er landets førende M&A-advokater