trygalka

Forsikring

Prisstigninger ærgrer Alka-kunder

Alka er under Tryg i gang med at hæve priserne for en mindre del af kunderne, hvilket giver utilfredshed. Men der kommer ikke noget svar på det kildne emne, om Trygs omdiskuterede prismodel skal lægges ned over Alka-kunderne.

Man skal ikke lede ret længe på Trustpilot og sociale medier, før man opdager, at der i disse dage er en del utilfredse Alka-kunder. Surheden ser primært ud til at skyldes, at nogle kunder har fået endog ganske markante prisstigninger – og en del står uforstående over for årsagen. Der er både eksempler på kunder, der har fået prisstigninger på over 100 pct. såvel som lavere prisstigninger, som dog bestemt overgår de normale prisstigninger i indeks.

InsideBusiness er kommet i besiddelse af et Alka-kundebrev til en Alka-kunde, som ikke er tilfreds med prisstigningerne. Heraf fremgår det, at prisen på en bilforsikring stiger ca. 14 pct. med begrundelsen: ”Forsikringsmarkedet udvikler sig hele tiden, og derfor udfører vi løbende beregninger på vores kunders forsikringer. Det gør vi for at sikre, at der betales den korrekte pris i forhold til risiko. Vi ved godt, at det er en markant stigning. Det er dog den nødvendig stigning, så vi også fremover kan være til rådighed med den helt rigtige hjælp, når skaden sker.”

Prisstigningerne for Alka-kunder er værd at beskrive nærmere, da det er et kildent emne, eftersom Tryg i forbindelse med købet af Alka i 2017 for 8,3 mia. kr. lovede en række kundegrupper, at man ikke ville hæve priserne i de første fem år efter købet. F.eks. lovede Dansk El-Forbund følgende til kunderne:

”Alka har fraskrevet sig stigninger i præmierne gennem de næste fem år for de private forsikringer, som medlemmer af Dansk El-Forbund har i Alka.”

Men fra Alka selv lyder meldingen fra direktør Frederik Sjørslev Søgaard, at man skam kun hæver prisen for en lille del af Alkas kunder.

”Alka er ikke ved at gennemføre generelle prisstigninger. Det er på ingen måde nyt, at Alka løbende vurderer kundernes priser ved årlig fornyelse i forhold til deres risiko. I den forbindelse kan det ske, at prisen stiger, hvis den ikke afspejler risikoen. I 2020 er det indtil videre under 2 pct. af kunderne, der har oplevet det.”

Alka har fredet fagforbundenes medlemmer

Det betyder også, at Alka heller ikke har hævet priserne for de fagforbund, som var en central del af Alkas ejerkreds og forretningsmodel frem til salget, forsikrer Frederik Sjørslev Søgaard.

”Ingen medlemmer af fagforbundene stiger i pris, medmindre de har haft skader, der viser os, at deres risiko ikke været vurderet korrekt fra start. Det er uændret. Sådan har det altid været.”

Netop Trygs prisstigningsmodel har i længere tid år været omdiskuteret i InsideBusiness, hvor f.eks. den erfarne aktieanalytiker Per Grønborg fra SEB i forsommeren pegede på, at Tryg er vokset hurtigere end Alm. Brand og Topdanmark med nye gruppeaftaler med f.eks. FDM og flere produkter såsom børneforsikringer. Dog med et væsentligt forbehold:

”Men samtidig er det mit klare indtryk, at de også har hævet priserne mere end konkurrenterne – hvilket kundeudbyttet betalt af Tryghedsgruppen har gjort muligt. Men det er uvist, om væksten er kommet fra prisstigningerne. Jeg vil tro, at Tryg i en årrække har hævet priserne med 1-2 pct. oven i normalindeks,” lød det fra Per Grønborg, der som andre i branchen undrede sig over, om Trygs prispraksis ligger inden for skiven.

Andre aktører, f.eks. Købstædernes Forsikring, Topdanmark, Alm. Brand og GF Forsikring, har taget afstand fra Trygs praksis, mens Gjensidige bruger samme model som Tryg.

Prisstigninger hos Tryg er et kildent emne

Det tema er fortsat relevant, da Forbrugerombudsmanden stadig overvejer at rejse en sag mod Tryg, som følge af at forsikringsselskabet undlod at fortælle kunderne, at priserne på deres forsikringer steg mere end indeks, hvad der ellers har været praksis for. Dog kan man diskutere, om Trygs tolkning af Finanstilsynets regler var helt efter bogen.

Til telekonferencen Trygs seneste regnskab, der blev offentliggjort fredag, redegjorde Trygs topchef, Morten Hübbe, kort for strategien, der kan oversættes til, at prisstigninger skal imødegå skadesinflation. Selv oplyser Tryg, at gennemsnitspriserne på danske husforsikringer er steget med 2,8 pct. til 5.300 kr. i forhold til sidste år, mens gennemsnitsprisen for en bilforsikring er steget 2,7 pct. til 4.700 kr.

”For at imødegå skadesinflation bruger vi meget tid på at holde øje med og være på forkant med udviklingen så vi kan sætte priserne derefter. Profitabilitet består af udviklingen i erstatninger over for prisstigninger,” lød det fra Morten Hübbe til telekonferencen.

Man kan dog diskutere, om ikke en sådan model er en pengemaskine for forsikringsbranchen. For hvad nu, hvis skadesinflationen udebliver – og man alligevel har hævet priserne? F.eks. er erstatningsprocenten faldet fra 69 til 67 pct. fra tredje kvartal sidste år til i år målt på Trygs privatkundeforretning. Dog ligger den lidt højere, hvis man ser på året som helhed.

InsideBusiness har spurgt Tryg, om samme prismodel med forebyggelse af skadesinflation skal rulles ud over Alkas kunder, eller om det allerede er den, vi ser. Tryg er dog endnu ikke vendt tilbage med et svar på spørgsmålet. Men meldingen fra Alkas Frederik Sjørslev Søgaard er:

“Al prissætning i Alka sker ud fra en individuel vurdering af kundens risiko, og alle har en individuel pris. Hvis kundens risiko stiger eller falder, vil prisen også stige eller falde.”

 

LÆS MERE

Forsikringsbranchen står over for revolution med nye forretningsområder

Medlemsejede forsikringsselskaber giver de børsnoterede baghjul

Kæmperegning på vej til forsikringsselskaber for elbiler

Forsikringsselskab slår svindelalarm: Stadig flere leasingbiler ‘forsvinder’

Indbygget konflikt truer Trygs fremtid

Store kundeforskydninger i forsikringsbranchen

Codan mangler stadig oprydning i svær portefølje

Tryg og kunderne har et gevaldigt problem

Dramatisk udvikling i Trygs møgsag: Investorer sender aktien i dørken

Nu rejser Trygs bagland sig mod selskabets udskældte prisstigninger

Forsikring: Finanstilsynet skyder forsvar for omstridt prispraksis ned