polack

Ugens Insider

Prisstigninger og kritisk kundefokus giver pote for PFA

Det er endegyldigt slut med at dumpe priserne på forsikringsordningerne, konstaterer PFA’s topchef, Allan Polack, som kun går efter lønsomme kunder i forretningen. Han giver også både konkurrenter og konkurrencelyste arbejdsmarkedspensionsselskaber et par borgerlige ord med på vejen.

Oprydningen ser ud til at virke i landets største kommercielle pensionsselskab, PFA. Pensionsgiganten melder nemlig både om god vækst, et tilfredsstillende resultat og kraftigt faldende underskud på syge- og ulykkesforsikringer (SUL), der har været PFA’s smertensbarn i en årrække. Det underbygger PFA’s årsregnskab, der kom torsdag, og som overordnet tegner et billede af et pensionsselskab på rette vej, men fortsat har et par udfordringer.

Det vigtigste punkt er erstatningsudgifterne for syge- og ulykkesforsikringer, hvor PFA nedbringer underskuddet fra katastrofale 2,3 milliarder kroner i 2019 til 841 millioner kroner i 2020 som følge af koncernens genopretningsplan. Posten betyder, at PFA kan levere et rimeligt driftsresultat på 1,1 milliard kroner.

Det er dog ikke lutter lagkage, for udbetalte erstatninger fra forretningsområdet steg fra 1,7 milliarder kroner i 2019 til 1,9 milliarder kroner i 2020.

”Der er to ting, der har virket rigtig fornuftigt. For priserne er kommet op for de kunder, der har dårlige skadesforløb, hvor vi har været igennem forhandlinger. Vi gør en stor dyd af at forklare disse kunder, hvorfor prisen er steget, og hvad vi i fællesskab kan gøre for at bringe tingene i balance, og så har vi sat ind for at få folk hurtigere tilbage i arbejde efter et sygdomsforløb.”

PFA’s nøgletal for 2020

2019-tal fremgår af parentes
Resultat før skat (ekskl. minoritetsinteressernes andel) er på 231 millioner kroner (49 millioner kroner)
Årets resultat er på 180 millioner kroner efter skat (70 millioner kroner)
Forsikringsresultatet er på 1.274 millioner kroner (340 millioner kroner)
De samlede indbetalinger er på 40,7 milliarder kroner (39,4 milliarder kroner)
Løbende indbetalinger er på 24,4 milliarder kroner (23,1 milliarder kroner)
Resultat på syge- og ulykkesforsikring er på –841 millioner kroner (-2.273 millioner kroner)
Omkostninger per forsikret er på 703 kr. (699 kroner)
Det samlede investeringsafkast er på 31,0 milliarder kroner (57,6 milliarder kroner)
Afkast i markedsrente før skat på mellem 1,8 og 6,8 procent inkl. KundeKapital (6,4 og 19,0 procent)
Det samlede afkast i gennemsnitsrenteprodukter er på 6,6 procent (11,8 procent)
Afkast i gennemsnitsrenteprodukter inkl. akkumuleret værdireguleringer er på 3,3 procent (2,6 procent)
De samlede kundemidler udgør 601 milliarder kroner (560 milliarder kroner)

Kilde: PFA’s årsregnskab 2020

Meget af indsatsen stammer fra PFA’s langsigtede plan for SUL, der blev igangsat i 2019, og som består af flere spor: Forbedring af skadeshåndtering, lønsomme kundeforhold og produkter og vilkår.

”Vi kan se, at vi kan få rigtig mange hurtigere tilbage i arbejde. Over halvdelen af vores udgifter til tab af erhvervsevne-sygdomme, der ikke nødvendigvis er permanente hele livet. Det handler om at hjælpe i tide, tage folk i hånden, for de er ikke altid selv klar over, hvad de fejler. De øvrige kan vi ikke gøre så meget ved, for de har sygdomme, vi kun kan lindre.”

Til sammenligning faldt Danicas underskud på syge- og ulykkesforsikringer fra 888 millioner kroner i 2019 til 644 millioner kroner i 2020.

Benhård konkurrence

Det store tema på forsikringsområdet i pensionsbranchen i disse år er imidlertid den benhårde priskonkurrence selskaberne imellem.

I InsideBusiness har vi således netop beskrevet, hvordan Danica beskyldes for prisdumping, mens Velliv også er blevet sat i forbindelse med kunstigt lave priser qua en anden opgørelsesmetode af tabene på de udskældte forsikringer. 

Begge dele har i høj grad betydning for PFA’s evne til at agere på markedspladsen. En del kan henføres til, at selskaberne ser det som god forretningslatin at sælge priserne på forsikringsordningerne med tab, mens pengene tjenes hjem på investeringsdelen.

”Vi vil altså aldrig give os til at dumpe priserne på den måde, det er ikke vores strategi længere, og det har det ikke været i nogle år. Jeg tror ikke på, at den forretningsstrategi holder i længden, for det appellerer ikke til ret mange kunder at købe en ting for billigt, hvorefter selskaberne skal tjene pengene hjem senere på andre produkter.”

Det er da heller ikke et PFA i offensiven, som p.t. præger markedet, for væksten i PFA’s indbetalinger er behersket. Indbetalingerne steg nemlig med bare 3,4 procent til 40,7 milliarder kroner.

Til sammenligning voksede indbetalingerne i Velliv, der også kom med regnskab torsdag, med 29 procent til 27 milliarder kroner. Dermed bider Velliv Danica i haserne som landets næststørste selskab, idet Danicas danske præmieindbetalinger blot steg 3,1 procent til 27,9 milliarder kroner.

Det får dog ikke Allan Polack til at ryste på hænderne, at Velliv vokser markant hurtigere end PFA:

”Det er en meget konkurrenceudsat branche, hvor nogle temaer fylder meget fra tid til anden. Nogle spillere kaster meget store rabatter efter visse kunder frem for andre. Vi går ind for en mere fair tilgang til tingene – man kan ikke lave et tilbud til én kunde og så dagen efter et andet tilbud med helt andre priser til en anden kunde.”

For PFA er det især små og mellemstore virksomheder, der kommer ind via banksamarbejdet Letpension, der giver vækst, idet nettotilgangen af virksomheds- og organisationskunder er på 603, mens der er en vækst på mere end 8.300 privatkunder. Begge dele kan i høj grad henføres til Letpension og de 22 pengeinstitutter og 1,8 millioner kunder bagved, som i 2020 fornyede samarbejdet frem til udgangen af 2025.

Færre offensive spillere, trods alt

Desuden kan PFA’s topchef glæde sig over, at markedspladsen trods alt er blevet noget mindre konkurrenceudsat, efter at Danica har købt SEB, AP Pension har købt Skandia, og arbejdsmarkedspensionskasserne PKA og Sampension tilsyneladende er blevet mindre offensive i forsøget på at kapre virksomhedskunder.

”Pensionsbranchen er jo meget opdelt, så på den ene side er de store ordninger jo ikke konkurrenceudsat, mens der konkurreres på livet løs mellem de kommercielle spillere. Jeg har stor respekt for pensionskassesystemet, og de er en mere homogen gruppe, og det er fint. Men de må holde sig på egen banehalvdel, man kan ikke spille på begge banehalvdele, de må holde sig til en af forretningsgrupperne,” lyder det fra Allan Polack, som også er stærkt kritisk over for de kommercielle spillere, som ikke vil betale kunder med gennemsnitsrente for at rykke over i markedsrente.

”Det er også en meget speciel situation, at gennemsnitsrentekunder ikke er konkurrenceudsatte, det er vigtigt, at man konkurrerer på dem også. Så kunderne skal kunne flytte fra gennemsnitsrente til markedsrente. Der er noget meget mærkeligt ved, at man kan udelukke disse kunder fra et frit marked,” siger Allan Polack.

Afkastet er og bliver dog PFA’s akilleshæl, hvor man ligger markant dårligere end Velliv, Danica og AP Pension.

”Vi er jo optaget af, at et højt afkast er godt, men der er den dimension, at et højt afkast kommer med høj risiko. Og vi tager det meget seriøst, at man skal holde sig til den varedeklaration, man har lovet kunderne, så de rent faktisk får høj, mellem og lav risiko, hvis de har skrevet sig op til det. Og så er der selvfølgelig debatten om alternative investeringer over for aktier. Der har det børsnoterede marked givet mere end alternativer, og det har ramt os. Vi er dog komfortable med, at vi ligger med en andel i alternativer på 23 procent af porteføljen, og der bliver vi liggende.”

 

Læs mere

Opgør fortsætter i pensionsbranchen: Danica beskyldes for prisdumping

Storkunde i centrum for grimt pensionsslagsmål

Store udbud og giftig konkurrencesituation præger pensionsbranchen

Voldsomt opgør har sat pensionsbranchen i højeste alarmberedskab

Pensionskasse vil være landets billigste. Dropper dyre kapitalfondsinvesteringer

Her er de bedste og dårligste afkast i pensionsbranchen i 2020

Lukket møde i F&P sætter retning for pensionsbranchens problematiske værdiansættelser

Se pensionsselskabernes vækst. Velliv i offensiven med aggressiv strategi

Saxo Bank er klar til indtog på pensionsmarkedet