Pilen har peget opad for fintechbanken Kompasbank siden lanceringen i 2021. Men inden for de seneste måneder har udfordringerne tårnet sig op for fintechbanken, efter at den er flere gange inden for det seneste halve år er kommet i kløerne på Finanstilsynet.
Først beordrede Finanstilsynet et akut stop for Kompasbanks hurtigvoksende forretning i Spanien, af frygt for at banken inden for få år ikke ville kunne opfylde sine fastsatte kapitalkrav, hvilket i yderste konsekvens kunne betyde, at Kompasbank ville miste sin banklicens.
Kompasbank gik ind på det spanske marked i december 2022, hvor banken ville opbygge en udlånsforretning målrettet små og mellemstore virksomheder i landet. Det skete i samarbejde med en unavngiven samarbejdspartner, og det lykkedes Kompasbank at seksdoble sine udlån i Spanien til 461 millioner kroner i årets første seks måneder. Det svarer til godt en tredjedel af bankens samlede udlån.
I denne uge kom Kompasbank så endnu en gang i kløerne på Finanstilsynet.
Her offentliggjorde Finanstilsynet resultatet af en inspektion i Kompasbank. Inspektionen er den første i Kompasbank og blev gennemført i september. Konklusionen fra tilsynet er, at Kompasbanks ”forretningsmodel indeholder risici, som banken ikke kan håndtere med det nuværende governance-setup”.
Inspektionen udløste fire påbud og en besked om, at Kompasbank skal polstre sig yderligere. Bankens såkaldte individuelle solvensbehov er således blevet løftet med 6,5 procentpoint til 21,8 procent
I en kommentar til inspektionen skriver Kompasbank, at banken efter redegørelsen har indleveret en kapitalbevaringsplan, som Finanstilsynet har godkendt.
Kompasbanks administrerende direktør og medstifter, Michael Hurup Andersen, mener, at banken er blevet ramt af sin egen succes, fordi Finanstilsynet vurderer, at banken er vokset for hurtigt i forhold til dens operationelle setup og kapital.
“Vi tager naturligvis Finanstilsynets redegørelse og påbud til efterretning. Vi har iværksat de initiativer, der skal til, for at påbuddene kan efterleves, og vi regner med at være i mål inden udgangen af første kvartal 2024. Vi har allerede fået godkendt vores kapitalplan, og hvis man lige hæver sig op i helikopteren et øjeblik, så er det her den første inspektion, vi har haft som Danmarks nyeste bank. Vi er oppe i fuldt pensum, og så lander vi midt på vejen. Det er vi egentlig ret godt tilfredse med,” siger Michael Hurup Andersen.
Påbud midt i kapitaljagt
Udfordringerne rammer Kompasbank på et tidspunkt, hvor banken ikke har lagt skjul på, at den har behov for at rejse yderligere kapital, der skal finansiere bankens fortsatte vækst i kerneforretningen, der især er målrettet udlån til små- og mellemstore virksomheder i Europa.
I sommer lykkedes det Kompasbank at hente 63 millioner kroner i en såkaldt serie B-runde. Det bragte den samlede kapitalrunde op på 150 millioner kroner, efter at Kompasbank ved årsskiftet hentede 92 millioner kroner fra både eksisterende og nye investorer.
Pengene er kommet fra en kreds af investorer, der blandt andre tæller den tidligere Blackstone-direktør i Danmark Jeppe Brøndum, der også er formand i Kompasbank, den tidligere arving til Formuepleje Søren Fryland Møller, stifter af United Fintech Christian Frahm og E-conomic-stifter Jacob Wandt.
I sit seneste regnskab skriver Kompasbank dog, at forventningen er at hente yderligere kapital i 2023. Samtidig har topchef Michael Hurup Andersen erkendt i et interview med FinansWatch, at planerne om sorte tal på bundlinjen i 2023 er blevet skudt til hjørne efter bankens tvungne pause på udlånssiden i Spanien.
Spørgsmålet er dog, om tilsynets kritik og påbud om at stoppe for udlån i Spanien påvirker bankens værdiansættelse i forhandlingerne med investorerne.
Kompasbank ønsker ikke at svare på, om banken er færdig med sin serie B-runde, eller om værdiansættelsen af banken er den samme som tidligere.
Har fremrykket plan om sorte tal
Kompasbank vil heller ikke kommentere, om banken har været nødsaget til at skære i sine omkostninger som en konsekvens af pausen i Spanien.
”Som tidligere nævnt kommunikerer vi ikke konkret om medarbejderes personlige forhold. Dette gælder også om kapitalrejsningsforhold,” skriver Kompasbanks kommunikationschef, Kasper Kankelborg.
Han oplyser, at Kompasbank har truffet en beslutning om, at banken hurtigere skal nå breakeven.
”Det har vi blandt andet gjort ved at fremrykke produktlanceringer, og vi ser frem til at byde en lang række kunder på venteliste velkommen til vores nye produktlinje i det nye år. Derudover tilpasser vi kontinuerligt organisationens ressourcer til drift og udvikling,” skriver kommunikationschef Kasper Kankelborg.
Mens Kompasbank har taget imod påbud og en besked om at øge sin solvens, afventer udfordrerbanken fortsat konklusionen på en hvidvaskinspektion, som Finanstilsynet gennemførte i forbindelse med sin inspektion.
Hvidvaskundersøgelsen er endnu ikke afsluttet. Derfor er det ifølge Kompasbank på nuværende tidspunkt ”spekulativt at gætte på, om udfaldet af hvidvaskinspektionen vil føre til påbud eller ej”.
Læs mere
Problemerne tårner sig op for fintechbank
Bankerne har et kommunikationsproblem, og det bliver svært at løse
Hemmeligt retsopgør om kæmpebeløb: Danske Bank vinder over forsikringsgigant
Tre hovedpiner for Michael Rasmussen, bankernes kommende formand. Vi giver gratis spinråd
Sydbank-direktør tiltræder på kritisk tidspunkt. Men det er nok mest Nykredit, Spar Nord har kig på
Stigende usikkerhed om bankers kapitalrejsning. Risiko for højere priser
Sparekassen Danmark: Kapitaljagt rykker nærmere
Hvad bliver næste skridt i bankernes højspændte Totalkredit-opgør?
Ny SDC-direktør står for stærk funktionalitet og lave omkostninger – og satser stort i Norge