Ugens Insider

PwC lander rekordregnskab. Varsler offensiv på advokaters hjemmebane

Væksten er løjet en anelse af hos revisionskæmpen PwC, men sidste år bød alligevel på rekordhøj omsætning. Afstanden op til den evige rival, Deloitte, er dog øget. Topchef glæder sig over, at revisionsforretningen holder fast i førerpositionen og varsler offensiv på advokatmarkedet.

Mens verden balancerer på randen af en recession, og kapitalmarkederne styrtbløder, lander det ene rekordregnskab efter det andet fra landets største revisions- og rådgivningshuse.

I sidste uge var det landets førerhund, Deloitte, der lagde et regnskab på bordet, som viste en rekordhøj omsætning sidste år.

Denne gang er turen kommet til Deloittes evige rival, PwC.

Ligesom Deloitte kommer PwC ud af det seneste regnskabsår, der sluttede 30. juni, med den højeste omsætning i revisionshusets historie. 3,38 milliarder kroner voksede PwC’s omsætning til. Det svarer til en vækst på 5 procent i forhold til året før. Ifølge PwC var væksten i den danske forretning dog på 10 procent, hvis man medregner omsætning, som PwC’s danske medarbejdere og partnere har udført i udlandet.

Fremgangen kommer efter et år, hvor revisionshusenes satsninger på det lukrative M&A-marked for alvor gav pote. Det var tilfældet hos Deloitte, og er også situationen i PwC.

Men hvor konsulentforretningen for længst har overhalet den historiske revisionsforretning i Deloitte, forholder det sig omvendt i PwC. Hos PwC er det fortsat revisionsydelserne, der udgør den største andel af omsætningen.

Sidste år blev førerposition udvidet, selv om PwC undervejs solgte sit kontor i Skive til Beierholm, og PwC på globalt plan frasolgte lønskatteforretningen til kapitalfonden Clayton Dubilier & Rice for 2,2 milliarder dollar, hvilket betød, at PwC i Danmark måtte sige farvel til 60 medarbejdere.

Alligevel må PwC konstatere, at rivalen Deloitte med en vækst på 18 procent sidste år ikke blot voksede mere, men også har øget afstanden ned til PwC.

PwC’s administrerende direktør og seniorpartner, Mogens Nørgaard Mogensen, påpeger dog, at der er tale om to meget forskellige virksomheder, og afviser, at der er grund til utilfredshed med PwC’s vækst.

”Vi er meget tilfredse med vores organiske vækst på 10 procent, da vi har et helt andet miks af forretningsområder og services i PwC, hvor vi er førende inden for M&A, holder fast i vores tillidsagenda og dermed også ambitionen om at være Danmarks stærkeste revisions- og skatteforretning, og hvor vores rådgivningsben relativt fylder mindre i vores samlede forretning sammenlignet med eksempelvis Deloitte,” siger Mogens Nørgaard Mogensen.

”Vi har desuden ikke foretaget større opkøb i året til forskel fra flere af vores konkurrenter, hvorfor vores vækst er organisk. I PwC har vi tværtimod haft frasalg, herunder som led i en global beslutning om salget af vores globale mobility-forretning og vores Skive-kontor, så også på den baggrund er vi meget tilfredse med at have leveret en organisk vækst på hele 10 procent i år,” tilføjer han.

Flere frasalg

Frasalget af den globale lønskatteforretning, som under det nye ejerskab er blevet omdøbt til Vialto Partners, skete forud for den opsigtsvækkende udmelding om, at rivalen EY har planer om at opsplitte revisions- og konsulentforretningerne.

EY’s planer bliver fulgt nøje i revisionsbranchen, men Mogens Nørgaard Mogensen afviser, at frasalget er en indikation på, at PwC måske ikke er så afvisende over for at gå ned ad den samme vej, som EY planlægger.

”Frasalget af vores global mobility-forretning er ikke begyndelsen på en yderligere frasalgsstrategi af for eksempel skatte- og juridiske ydelser eller bredere på tværs af netværket. I PwC fastholder vi vores strategi ’Tillid25’, og vores opfattelse af, at adgangen til en bred vifte af dybe kompetencer er afgørende for at kunne servicere vores kunder og levere høj kvalitet,” siger han.

Jagter førerposition på erhvervsjuridiske ydelser

Tværtimod lægger PwC an til en oprustning.

Ligesom resten af revisionsbranchen har PwC i mange år stået på spring for at æde sig ind på markedet for juridiske ydelser, som i dag er beskyttet på grund af strikse regler for blandt andet ejerskab og brug af advokattitlen.

Som InsideBusiness tidligere har afsløret, lykkedes det tidligere på året PwC at kapre en af Deloittes mest prominente partnere på det juridiske område. Det drejede sig om Ulrik Lausten, som var chef for Deloittes juridiske afdeling i København, hvor han rådgav om M&A.

Kapringen var en fjer i hatten for PwC’s juridiske satsning, der havde en svær begyndelse, da afdelingen blev lanceret i 2018. PwC måtte dengang vente næsten et år på chefen for afdelingen, Henrik Kany, der var låst af en kontrakt med EY. Men siden da har PwC udvidet til det jyske med en afdeling i Aarhus, og medarbejderantallet er fordoblet til over 20 ansatte.

Og Mogens Nørgaard Mogensen lægger ikke skjul på, at PwC har store ambitioner på området.

”Som vi har anført i årsrapporten og også udtalt i andre sammenhænge, er vores legal forretning et område, vi vil investere i, men hvordan vi vil gøre det helt konkret, holder vi internt. Vores ambition er at være markedsførende også på dette område,” siger Mogens Nørgaard Mogensen.

Holder øje med M&A-muligheder

Selv om PwC fortsat henter størstedelen af sin omsætning hos revisionskunderne, har rådgivning på det lukrative M&A-marked også været et nøglemarked for PwC i årevis.

Sammen med Deloitte har PwC over årene formået at opbygge slagkraftige enheder, der formår at kæmpe side om side med hjemlige investeringsbanker om de indbringende mandater.

Den globale økonomiske usikkerhed er dog så småt begyndt at indhente M&A-markedet, hvor det især på de helt store handler er blevet markant sværere at få enderne til at mødes.

”Det er klart, at M&A er et af de mere konjunkturfølsomme områder i vores forretning, og det kan derfor blive negativt påvirket af en økonomisk recession – ingen ved jo, hvor dyb eller hvor lang den må blive, og det er derfor svært at forudsige. Vi ser dog en fortsat god efterspørgsel efter vores ydelser på også dette område,” siger Mogens Nørgaard Mogensen.

Senest har konkurrenterne EY og Beierholm oprustet med opkøb af M&A-husene Tofte & Co. og Oaklins. PwC er endnu ikke gået ned ad opkøbsvejen, men det er ifølge Mogens Nørgaard Mogensen ikke usandsynligt, at det sker i fremtiden.

”Vi er altid på udkig efter interessante opkøbsemner, men har p.t. ingen konkrete planer om opkøb på området,” siger han.

Læs mere

Deloitte vil fortsætte vild vækst, selv om recessionen rykker tættere på

Revisionshuse intensiverer M&A-kampen

Historisk bøderegn over danske revisorer

Myndigheder giver hård kritik af revisionskæmpe

EY har trumfkort i opgør med big four-husenes forretningsmodeller

Opsplitning af EY ligner gigantsats. Rivaler står på spring til at kapre nøglefolk

Kort efter ny revisoralliance: Revisorkæmpe går til rivalen

Mindre revisionshus spurter fra kæmper

Revisionskæmpe stiller sig på opkøbssiden. Øjnene er rettet mod Sjælland

KPMG-topchef er klar opkøb for at sætte turbo på vækstplan

Krise afløst af vild vækst. Her er revisionshusene, der stormer frem

Revisorforening afviser uro efter ny alliance med Dansk Erhverv

Revisorboss færdig efter intern ballade

Revisionskæmper tager opgør med flere års prispres

Ny topchef i KPMG vil sætte turbo på revisionsforretning