;
nyholm-web

Redaktørens analyse

Realkredittens store uløste problem består 

Realkreditten mod bankerne var førhen lidt af en krigszone. Efter fusionen mellem Realkreditrådet og Finansrådet kommer konfliktzonen til at falde bort. Men realkredittens store milliardproblem er fortsat uløst 

Forbrødringen var stor. Man kan næsten tale om en moderne bromance, da Nykredit-topchef Michael Rasmussen og Danske Bank-direktør Tonny Thierry Andersen sammen præsenterede det nye Finansdanmark, der er resultatet af fusionen mellem Realkreditrådet og Finansrådet, som InsideBusiness afslørede onsdag aften.

På mange måder er den tætte relation mellem Danske Bank og realkreditmastodonten Nykredit lidt af et tøbrud for branchen. Vi skal ikke længere tilbage end til 2007, før der stod adrenalinpumpende finansfolk klar til at gå i flæsket på hinanden for at forsvare hver deres forretningsmodel. Et enkelt årsmøde i Realkreditrådet var – utroligt nok – nærmest ved at ende i optøjer, da daværende BRF-direktør Sven A. Blomberg afveg fra årsmødetalen og talte dunder til de fremmødte.

Dengang var det Danske Bank, som ønskede at udstede særligt dækkede obligationer for at kunne lave egne bankboliglån, hvilket ikke huede de øvrige realkreditinstitutter og heller ikke visse banker. I dag er Danske Bank den eneste bank herhjemme, der kan udstede netop de obligationer. Miseren endte med etableringen af parallelorganisationen Realkreditforeningen under Finansrådet. En forening, der nu bliver ofret, og som lukker i forbindelse med fusionen.

En væsentlig motor i forbrødringen har utvivlsomt været en god kemi og mangeårig tradition for samarbejde mellem Tonny Thierry Andersen og Michael Rasmussen. De to har da også et fælles problem, som især Nykredit er nødt til at forholde sig til.

For den internationale regulering ser fortsat ud til at ramme især Nykredit hårdt. InsideBusiness forsøgte på gårsdagens pressemøde at udfritte de to direktører om de astronomiske 130-150 milliarder kroner, som sektoren ser ud til at mangle for at leve op til den kommende regulering.

Meldingen var entydigt klar fra begge parter: Ja, kravet består.

Nykredit mangler stort milliardbeløb

Alene for Nykredits vedkommende drejer det sig om 43 milliarder kroner, hvis konklusionerne fra rapporten fra regeringens ekspertudvalg om realkreditten fra dette efterår står ved magt. Danske Bank mangler 42 milliarder kroner, men det synes mindre kritisk, fordi banken lettere kan rejse kapital. Men uanset hvad, er det lidt af en elefant i lokalet. For skal disse milliardtal tages seriøst, så er det uhyre mange penge, dansk realkredit mangler.

I det lys kan man også se fusionen mellem Realkreditrådet og Finansrådet, for der er brug for en ensretning af den internationale lobbyindsats. Det nye Finansdanmark slår på tromme for, at man skal være repræsenteret med lobbyisme i både Basel, Bruxelles, London og Frankfurt. Men alligevel ser det ud til, at man skærer kraftigt i antallet af medarbejdere efter fusionen.

Men forståeligt nok synes disse milliardkrav noget diffuse for de fleste både inden for og uden for banksektoren. Skal de tages for gode varer, bør især Danske Bank nøje overveje udmeldingerne om udbyttebetaling fra næste års generalforsamling. Der får vi vished for, om disse kapitalkrav er alvor eller blot spil for galleriet og en undskyldning for at presse bidragssatserne op. Både Finanstilsynet og Nationalbanken har opfordret til, at bankerne holder igen. Så det er interessant at holde øje med, om banktoppen nu også retter ind.

De stigende bidragssatser og shitstormen mod Nykredit, efter at man først på året hævede bidragssatserne, er i det hele taget et interessant tema i lyset af dannelsen af Finansdanmark. For et Nykredit i bankernes selskab er endnu et skridt i retning af en mere kommercielt tænkende realkreditgigant, der med den forestående børsnotering ser ud til at blive en finanskoncern som alle andre. Med fokus på indtjening, optimering af pengestrømme og ikke mindst højere priser. Det er det, en børsnoteret virksomhed bliver målt på.

Derfor kan man som forbruger, virksomhedsejer, og hvem der ellers nyder godt af Danmarks billige realkreditlån godt blive en lille smule bekymret for fremtiden under Finansdanmark. Vi har før set, at finanskoncerner i samme brancheorganisation har det med at danse i takt.

Bekymringen blev ikke mindre af at have lyttet til forbrødringen på føromtalte pressemøde, hvor Michael Rasmussen og Tonny Thierry Andersen gjorde en dyd af tale om en enig sektor.

LÆS MERE

Breaking: Finansrådet Realkreditrådet fusionerer og danner Finansdanmark

Hemmelig bankaftale bremser konkurrencen på realkreditlån

Analyse: Fusionen er nok et skridt mod enden for dansk

Stort hemmeligt it-projekt skal redde Nykredits samarbejde med bankerne