Brøndby Red bull web

Inside story

Red Bull-ejer vil købe sig ind i Brøndby

Den østrigske erhvervsmand Dietrich Mateschitz, der er stifter og medejer af Red Bull, har fodboldklubben Brøndby i kikkerten. Mangemilliardæren var i Brøndby i weekenden for at se nærmere på klubben og vurdere mulighederne for en investering.

Den økonomisk pressede superligaklub Brøndby kan meget vel ende med at få ejeren af en af verdens kendteste koncerner i ejerkredsen.

Den sky, hovedrige østriger Dietrich Mateschitz, der er stifter og medejer af Red Bull-koncernen, landede lørdag med privatfly i Danmark for at overvære en træningskamp på Vestegnen med henblik på at vurdere muligheden for at skyde penge i fodboldklubben.

Red Bull-ejeren er imidlertid ikke den eneste udenlandske investor, der har sigtekortet rettet mod Vestegnens fodboldflagskib, for søndag havde den københavnske forstad også besøg af en russisk delegation, der ligesom Dietrich Mateschitz udviser interesse for at købe sig ind i Brøndby.

Det erfarer InsideBusiness fra kilder med indgående kendskab til de igangværende forhandlinger mellem de potentielle investorer og Brøndbys storaktionær, Jan Bech Andersen.

Som tidligere beskrevet i InsideBusiness har Brøndby og i særdeleshed Jan Bech Andersen gennem længere tid været på jagt efter en eller flere investorer, der kan være med til at yde økonomisk støtte til klubben vest for København, der gennem flere år har kæmpet med en skrantende økonomi.

Selv om indtægter fra eksempelvis sponsorater vokser pænt, har man indkøbt for mange dyre fodboldspillere, og når resultaterne på banen samtidig ikke flasker sig, er det en giftig kombination, hvilket en række danske klubber, Brøndby inklusive, som længe har haft denne problematik tæt inde på livet, har måttet sande.

Ifølge InsideBusiness’ oplysninger er det helt afgørende for de igangværende forhandlinger, at den potentielle investor – hvad end det ender med at blive Dietrich Mateschitz, den russiske delegation eller en helt tredje – kan opnå fælles forståelse med Jan Bech Andersen om, hvordan man fremover kan skabe en succesfuld klub, der hviler på et solidt økonomisk fundament.

Samtidig er det helt essentielt, at de potentielle investorer kan blive enige med den fodboldglade shippingmand om, hvordan magten i klubben skal fordeles.

Ser et stort potentiale

At Dietrich Mateschitz nu pludselig viser interesse for at investere i Brøndby, er langtfra tilfældigt. Den østrigske rigmand, der ifølge Forbes råder over en formue på over 130 mia. kr. og er blandt verdens 100 rigeste, har gennem årene flittigt købt op i en lang række forskellige sportsgrene og ejer i dag både østrigske Red Bull Salzburg og RB Leipzig, der begge fører deres respektive ligaer.

Fordelen med Brøndby er, at man qua klubbens økonomiske problemer kan købe sig relativt billigt ind i en klub, der potentielt kan udvikles ganske markant i forhold til i dag. Det gælder både hele fodboldforretningen samt områderne omkring Brøndby Stadion, hvor man er begunstiget af at have masser af arealer samt en relativt velvillig kommune, der historisk set ofte har bakket op om det lokale fodboldhold.

Trods ovenstående har det i de senere år vist sig særdeles vanskeligt at skabe et finansielt bæredygtigt fundament på Vestegnen, blandt andet fordi klubbens indtægter fra centrale områder som sponsorater, tv-penge og ikke mindst spillersalg ikke har været i stand til at finansiere de mange dyrt indkøbte spillere.

Stort underskud i vente

Som tidligere beskrevet i InsideBusiness har Brøndbys ejer, Jan Bech Andersen, haft dialog med de potentielle investorer i omkring en måned. Målet er at få en løsning på plads forud for klubbens livgivende emission, hvor storaktionæren og et andet bestyrelsesmedlem skal konvertere en del af deres gæld til aktier.

Det giver dog i sig selv ikke flere penge i kassen, og med et forventet underskud på op imod 80 mio. kr. i 2019 samt et budgetteret minus på 40 mio. kr. i indeværende år, er der akut brug for frisk kapital. Problemet er blot, at klubben gennem flere år har været plaget af både strategisk og økonomisk slingrekurs, hvorfor interessen for at tegne aktier, selv blandt betroede medarbejdere i klubben samt i bestyrelsen, er særdeles begrænset.

Jan Bech Andersen har derfor indset, at han har brug for at få en eller flere medejere ind i klubben, så det ikke altid bliver shippingmanden, der skal punge ud.

InsideBusiness har forgæves forsøgt at få en kommentar fra de involverede parter.

 

LÆS MERE

Udenlandsk investor lurer på Brøndby

Parken afviser udenlandsk bejler

Parken-ejere smadrer amerikanske opkøbsdrømme

Rigmænd gør grin med børs og investorer 

Pengestærke investorer vil købe Parken