stausholm web

Redaktørens analyse

Derfor er ambitiøs Mærsk-direktør fortid 

Det var en splittet direktion, der i denne uge førte til den bratte afsked med A.P. Møller-Mærsks finansdirektør, Jakob Stausholm. Den ambitiøse direktør tabte kampen med koncernens gamle garde. 

Da Mærsk i denne uge på overraskende vis afbrød samarbejdet med sin finansdirektør, Jakob Stausholm, forsøgte den lyseblå koncern på Esplanaden på bedste vis at berolige et undrende aktiemarked. 

Topchef Søren Skou var hurtigt på banen med meldinger om, at Stausholm havde trukket nitten i en større omlægning af koncernens funktioner og i den øvelse havde fået tilbudt en ny stilling internt i koncernen, som den tidligere ISS-mand vel at mærke havde sagt nej tak til. 

Formuleringerne er helt klassisk Mærsk, hvor man forsøger at camouflere en fyring bag fraser om ’omstruktureringer’ og andre diplomatiske vendinger, men for dem, der har lyttet lidt på vandrørene i Mærsk gennem det sidste års tid, kommer bruddet med Jakob Stausholm ikke som den store overraskelse. 

I sin stilling som finansdirektør havde han således også ansvaret for en stor del af den transformation, som Mærsk netop nu sejler igennem, ligesom han også havde det øverste ansvar for koncernens it. I sig selv en magtfuld position, og når det så sammenholdes med, at Jakob Stausholm både beskrives som ambitiøs og stædig, er der ikke noget at sige til, at han nu er fortid efter kun 15 måneder i Mærsks øverste ledelseslag. 

Talrige kilder beskriver således over for InsideBusiness, hvordan den stræbsomme Stausholm i sin position på Esplanaden ofte var af den opfattelse, at hans mening vejede tungere end andre på samme niveau. 

Ikke en del af ’familien 

Han var således ikke bleg for at udstikke ordrer til andre folk i gruppens ledelse, herunder mangeårige Mærsk-folk som Søren Toft, Vincent Clerc og Morten H. Engelstoft, der alle er vokset op i Mærsk-systemet og således betragtes som en del af ’familien’. 

Det var Stausholm langtfra endnu trods i alt seks år i Danmarks største virksomhed. Og gennem det seneste år har samarbejdet mellem de erfarne Mærsk-folk og opkomlingen Stausholm flere gange slået gnister. 

Det var således ingen tilfældighed, at Søren Skou og bestyrelsen i slutningen af 2017 forfremmede de tre inkarnerede Mærsk-chefer, så de blev sidestillet med Stausholm. 

Det var simpelthen et sidste forsøg på at skabe harmoni i en splittet ledelse, hvor der langtfra altid var fælles fodslag, hvilket var stærkt uheldigt, set i lyset af at Mærsk stod midt i en omfattende transformation, hvor Søren Skou har haft et udtalt behov for, at Mærsk-toppen arbejdede sammen som et hold. 

I sidste ende stod det klart for Søren Skou, at det var umuligt at få sine topfolk til at samarbejde på en optimal måde. Her stod valget mellem Stausholm og de tre andre direktører, der alle er vokset op gennem rækkerne i Mærsk. 

Blod er tykkere end vand, især når blodet er lyseblåt. Og ikke blot fra Søren Skou, men også fra Mærsk-familiens side er der ingen tvivl om, at man i en strid som den mellem Stausholm og de øvrige direktører ville stille sig skulder ved skulder med de ’ægte’ Mærsk-folk. 

I Mærsk-regi har man gennem årene ofte med et glimt i øjet sagt, at Jakob Stausholm er lige så arbejdsom som favoritten Jan Leschly, men at han samtidig også har et ego på størrelse med et af Mærsks monstrøse containerskibe. Sidstnævnte var i sidste ende udslagsgivende for, at Stausholm nu ikke længere er ansat på Esplanaden. 

Et nederlag for Skou 

For den analytiske Søren Skou er fyringen af Jakob Stausholm tæt på katastrofal. Den store revolution i Mærsk er indtil videre udeblevet, for selv om man har solgt olien fra, sidder man nu tilbage med et containerrederi spidsen for en industri, der de sidste ti år har vist sig som en notorisk udfordring. 

Nu må han så efter blot 15 måneder erkende, at valget af Stausholm ikke var det rigtige. Hvilket må siges at pege direkte tilbage på den tænksomme topchef, der selv arbejdede tæt sammen med Stausholm, da Søren Skou var øverste chef i Mærsk Line, og Stausholm var finansdirektør der. 

En række kilder peger således på, at Skou for længst skulle have opfattet, at Stausholm var af den slags stålsatte type, der gik med en CEO i maven. 

Den drøm får han nu rig mulighed for at jagte, mens Skou må samlet stumperne op.

 

LÆS MERE

Mærsk-direktørens revolution fejler

Kapitalfond snupper tidligere Mærsk-topchef

Her er Danmarks bedste kapitalfond

Frasalg efterlader Mærsk med uønskede problembørn

Fonde køber stort ind på jubelregnskaber