johnsen-beskaaret

Inside story

Redaktørens analyse: Dong skubber kæmpe snebold foran sig  

Energikæmpen Dong står potentielt over for en regning på knap 10 milliarder kroner fra mere end tusinde kunder. Dong’s modtræk er at trække sagen i langdrag. Læs Morten Johnsens analyse.

Da amerikanske Goldman Sachs under voldsomt postyr købte sig ind i statsejede Dong, var finansgiganten ikke helt tryg ved, at den danske energikæmpe lå i åbent slagsmål med 1.100 kunder, der krævede et milliardbeløb af selskabet.

Derfor krævede finansfolkene i forbindelse med deres investering i Dong klogeligt at blive fritaget, hvis det rent faktisk skulle lykkes for de mange utilfredse kunder at få medhold i milliardkravet.

Det lykkedes dog heldigvis for banken og de øvrige aktionærer at få Dong placeret på børsen tidligere i år. Dermed kan Goldman Sachs nu glæde sig over, at man med stor sandsynlighed kan sælge ud af sine Dong-aktier, inden den årelange sag bliver afgjort.

For de mange professionelle investorer herhjemme er udsigterne ikke helt så rosenrøde. Som InsideBusiness tidligere har beskrevet, er både investorer og analytikere herhjemme begyndt at blive bekymret for, at Dong’s langvarige slagsmål med mere end tusind tidligere Elsam-kunder kan ende med at give energiselskabet en regning i milliardklassen.

Den seneste udvikling i sagen giver da heller ikke anledning til megen optimisme i Dong’s bagland.

I sensommeren gav Sø- og Handelsretten de 1.100 Dong-kunder medhold i, at energiselskabet Elsam, som Dong opslugte i 2006, gennem en længere periode opkrævede for høje priser. Dermed kom retten frem til samme konklusion som først Konkurrencerådet og siden Konkurrenceankenævnet fandt frem til.

Dong valgte siden at anke sagen for at få den prøvet ved Højesteret. I sidste uge krydsede de stridende parter så igen klinger i Sø- og Handelsretten, hvor Dong forsøgte at få rettens ord for, at de vrede kunders erstatningssag først kan gå i gang, når Højesteret har behandlet Dong’s seneste anke.

Dong trækker sagen ud

Kort sagt har Dong altså igen forsøgt at stikke en kæp i hjulet i en årelang sag, der meget vel kunne trække ud i yderligere 2-3 år, hvis energikæmpen fik medhold.

Trods en hær af højtbetalte advokater blev Dong imidlertid igen underkendt til egen store skuffelse. Retten kom således frem til, at de vrede kunder godt kan gå i gang med den længe ventede erstatningssag, selv om Højesteret sideløbende behandler Dong’s indvending.

Dermed kan den langstrakte strid nu blive afgjort inden for to år, hvilket må siges at være en stor sejr for Elsam-kunderne, der med Energi Danmark i spidsen blandt andet tæller Danish Crown, Arla og Coop. De har hele tiden haft den holdning, at Dong forsøger alle krumspring i bogen for at udskyde sagen så længe som muligt.

Når man betragter sagen udefra, ser det ud, som om energikæmpen går mere op i at få sagen udskudt end afgjort. Nu må Dong så sande, at en afgørelse er rykket betydelig tættere på, og det gode spørgsmål er, hvordan investorerne reagerer, hvis Dong ender med at måtte hoste op med et par milliarder.

Energikoncernen har kun hensat omkring 300 millioner kroner plus renter til sagen, men noget tyder på, det langtfra er nok. Hver dag bliver der cirka lagt 1 million til sagsøgernes samlede krav på godt 9 milliarder kroner, og selv om det er tvivlsomt, at regningen i sidste ende bliver så stor, så er mange investorer begyndt at frygte en større udskrivning.

Til den tid bliver det interessant at se, hvordan investorerne kommer til at granske Dong’s børsprospekt, for selv om sagen er beskrevet ganske detaljeret i det omfattende børsmateriale, så fremgår det ret tydeligt, at energiselskabet ikke selv forventer at blive ramt af en milliardbet.

For Dong-topchef Henrik Poulsen er sagen en generende sten i skoen. Han har arvet problemet fra sin forgænger, Anders Eldrup, der i sin tid var manden bag Dong’s opkøb af Elsam. Det var dermed ham, der gjorde Dong til part i sagen, og logikken tilsiger, at den succesfulde Henrik Poulsen har meget lidt lyst til at betale milliarder for dårligdomme, hans forgænger lukkede ind i Dong-folden i jagten på at konsolidere den danske energisektor.

Derfor har både Henrik Poulsen og også storinvestoren Goldman Sachs en klar interesse i at udskyde den gamle Elsam-sag så længe som muligt i håbet om, at de for længst har forladt selskabet, hvis Dong trods årelange juridiske krumspring i sidste ende alligevel bliver dømt til at betale en klækkelig erstatning.