Efter i langt tid at have stået uden frontfigur på et af de vigtigste forretningsområder har revisionsgiganten KPMG nu hentet en ny mand ind til at lede selskabets aktiviteter inden for køb og salg af virksomheder. Netop den disciplin har de senere år udviklet sig til en yderst lukrativ forretning for flere af revisionshusets værste rivaler, herunder især PwC og Deloitte, mens EY med ansættelsen af en række folk fra Carnegie sidste år også for alvor har oprustet.
Hos KPMG sagde man tidligere i år farvel til Kim H. Jespersen, og hans afløser bliver Jan Hove Sørensen, der for nylig forlod kapitalfonden Maj Invest.
Her havde han været en del af fondens ledelse siden 2006 og stod senest bag blandt andet opkøbet af henholdsvis Icotera og TDC Hosting, ligesom han var ansvarlig for frasalget af Europas største autolakeringsvirksomhed pierre.dk.
Sagen kort
Tidligere partner i Maj Invest Equity Jan Hove Sørensen er ny mand i spidsen for corporate finance hos KPMG.
Hvor andre revisionshuse har høstet talrige lukrative ordrer inden for corporate finance de senere år, har KPMG ikke været i stand til at følge med.
Sidste år stod firmaet blandt andet bag salget af Hoyer til kapitalfonden Solix samt Nature Energy til britiske Pioneer Point Partners.
Det er netop den konkrete erfaring med at købe og sælge virksomheder, man hos KPMG nu satser på kan være med til at sikre revisionshuset bedre fodfæste inden for corporate finance, hvor man længe har haltet efter de øvrige rivaler.
”Vi mener, at Jan har alle de kvalifikationer, der skal til for at sikre, at vi udnytter vores gode momentum inden for transaction services til at øge vores forretningsomfang inden for regulær M&A. Vi er meget tilfredse med, at det er lykkedes os at tiltrække en kapacitet med stor erfaring inden for området,” siger Dale Treloggen, chef for transaction service i KPMG.
Hvor konkurrenter som PwC senest stod bag salget af kapitalfonden Adelis’ IT Relation, og Deloitte tidligere i år solgte barkoncernen Rekom, har der været mere stille fra KPMG’s side.
Man har ganske vist lavet due diligence på flere store transaktioner, herunder salget af Muuto og Stark Group, men den aktivitet har indtil videre ikke forplantet sig til revisionshusets corporate finance-afdeling i form af større M&A-mandater.
Samtidig har KPMG set til, mens rivalen EY på rekordtid har været i stand til at sammensætte et slagkraftigt hold, der allerede inden for det første år har stået bag en stribe transaktioner.
Et svært skifte
Det er den tendens, Jan Hove Sørensen skal forsøge at ændre, når han tiltræder 1. august, og selv om det er normalt praksis, at folk skifter fra et job som investment banker til fordel for en position som partner i en fond, er det sjældent, at folk går den modsatte vej.
Skiftet fra at være i en fond og kunde hos banker og rådgivere til pludselig at sidde på den anden side af bordet og være den, der skal sælge sig selv i kamp med mange andre, kan nemlig være vanskelig.
Dale Treloggen mener dog, at det netop er en fordel, at Jan Hove Sørensen kommer med den baggrund.
”Vi mener faktisk, det er en styrke, at Jan kommer fra en kapitalfond. Det gør, at han har mange års værdifuld indsigt, og så skal man huske på, at Jan faktisk har været konsulent tidligere. Ligesom han i øvrigt er uddannet ingeniør, så vi får en mand, der kender alle aspekter og samtidig kan løfte vores ambition om at fokusere på eksempelvis industri og teknologi,” siger han.
Tager lang tid
For ganske nylig valgte KPMG’s topchef, Thomas Hofman-Bang, at forlade revisionshuset efter at have været manden, der i 2013 stod bag genopretningen af den vingeskudte koncern, efter at EY havde snuppet størsteparten af firmaets partnere.
Under Hofman-Bang har KPMG formået at øge sit forretningsomfang ganske betydeligt og har også fået skabt en vækstagenda, hvor man langsomt kravler tilbage i det fine selskab blandt de fire største revisionshuse herhjemme.
Et af de områder, hvor det dog halter, er køb og salg af virksomheder. Hvor rivalerne de senere år har nydt godt af fonde og pensionskassers massive efterspørgsel på investeringer og har hentet talrige lukrative mandater, står KPMG fortsat i stampe.
”Vi må nok erkende, at det bare tager længere tid at opbygge en M&A-forretning i forhold til andre områder. Vi har oplevet massiv vækst inden for mange andre områder de senere år, herunder transaction service, så derfor tror vi på, at vi med Jan i spidsen også kan matche konkurrenterne inden for det område,” forklarer Dale Treloggen.
KPMG’s australske chef for transaction service understreger, at også M&A er en del af firmaets vækstambitioner, og i takt med at den generelle forretning vokser, skal man også gerne få bedre fodfæste blandt landets kapitalfonde og virksomhedsejere.
”Det er klart vores ambition at opnå en fornuftig markedsandel på sigt. Vores generelle forretning vokser år for år, og det er vores ambition, at vi også skal følge med inden for corporate finance,” siger Dale Treloggen.
LÆS MERE
Topchef forlader revisionsgigant
KPMG i kraftig vækst. Ny strategi udfordrer danske revisions- og rådgiverkæmper
Sådan står revisionshuse rustet til hård brydningstid
Revisorer i forunderlig stoleleg om de største kunder
Fremadstormende revisionshuse kaster sig over privatøkonomisk rådgivning
Revisorer skruer op for etikken. Tre er ekskluderet