Så sent som i sidste uge opkøbte revisionsgiganten Deloitte et førende advokathus i USA, og handlen er ikke enestående.
For revisionsbranchens fire giganter, EY, PwC, Deloitte og KPMG, har længe haft et klart ønske om at komme til fadet i advokatbranchen og udvide produktpaletten inden for det lukrative område.
Herhjemme har flere af de store revisionshuse mandet op og ansat jurister gennem de senere år, men egentlige opkøb har indtil videre ikke været på dagsorden.
Ikke desto mindre kan InsideBusiness nu afsløre, at revisionsgiganten PwC for ganske nylig har været i dialog med et af landets førende advokathuse Kromann Reumert, hvor man har drøftet mulighederne for et samarbejde.
En af de muligheder, der ifølge InsideBusiness’ oplysninger har været overvejet har været, at PwC betaler partnerne i advokathuset et betydeligt engangsbeløb samt garanterer dem løn i nogle år fremover.
Et potentielt lukrativt tilbud, der dog indtil videre ikke har ført til en konkret tilbud til advokathuset og dets partnere. Holdningn her er blandt andet, PwC bør hoste op med et lukrativt økonomisk udspil, hvis de vil sikre sig ejerskabet over et af landets største advokathuse. Kromann Reumert blev i sin tid skabt som et resultat af en række fusioner, blandt andet med sammensmeltningen af Kromann & Münter og Reumert & Partnere for snart 20 år siden.
Dyb tavshed fra parterne
Fra begge sider af bordet har der indtil videre været dyb tavshed om PwC’s interesse i Kromann og firmaets partnere, og drøftelser er foregået i dybeste fortrolighed. Begge parter er derfor ikke overraskende afvisende over for, at der har været drøftelser mellem partnerne.
“I PwC overvejer vi altid, hvordan vi bedst kan udvide vores ydelsespalet for at imødekomme vores kunders behov. Det gælder selvfølgelig også inden for legal services, hvor PwC globalt set er en af de største leverandører. Vi gør således også naturligt vores overvejelser herom i Danmark, men har p.t. ingen planer om at foretage tilkøb inden for dette ydelsesområde,” siger Thomas Bjerre, der er partner og leder af PwC’s skatteafdeling.
PwC understreger samtidig, at man ikke har planer om at overtage advokatfirmaet.
“Vi har aldrig været i dialog med Kromann Reumert omkring opkøb eller fremsat nogen former for tilbud,” skriver revisionshuse til InsideBusiness.
Hos Kromann Reumert lyder svaret fra ledende partner Arne Møllin Ottosen, at man ikke aktuelt har planer om at opgive sin nuværende ejerform.
”Vi har ingen aktuelle planer om andet end at fortsætte vores nuværende selvstændighed og er ikke i drøftelser om salg eller lignende,” lyder det fra Kromann-partneren.
Har PwC forespurgt jer om et eventuelt salg, eller har der slet ikke været nogen form for dialog i den relation på noget tidspunkt?
”Ikke yderligere herfra,” skriver Arne Møllin Ottosen i en mail til InsideBusiness.
Når PwC og de andre store revisionshuse overhovedet interesserer sig for andre forretningsområder som jura, ejendomme og virksomhedshandler, er det et resultat af, at den klassiske revidering af regnskaber efterhånden er blevet en metervare, som man ikke tjener ret meget på.
Ydelsen er udsat for hård konkurrence, og revisionshusene skal derfor finde andre indtægtskilder. Det har man blandt andet gjort ved at satse målrettet på at opbygge slagkraftige afdelinger inden for skatterådgivning, jura, konsulentydelser, køb og salg af ejendomme og virksomheder.
Især sidstnævnte har været et kerneområde for blandt andet PwC og Deloitte, der gennem de senere år har stået bag en stribe transaktioner herhjemme. Her nyder revisionshusenes corporate finance-afdelinger blandt andet godt af, at man via de mange andre funktioner i huset dagligt er i kontakt med talrige virksomhedsejere, hvoraf nogle indimellem kommer frem til den konklusion, at deres livsværk skal have ny ejer.
Senest har også EY efter flere års stilstand bevæget sig ind på netop det område med en imponerende satsning, hvor man har bygget en stor division med de to tidligere Carnegie-folk Martin Wiig Nielsen og Peter Vejlgaard i spidsen.
EY holder øje med konkurrenterne
Revisionshusenes entré i den juridiske verden har indtil videre været noget forsigtigere, og her har et hus som EY blandt andet satset målrettet på at opbygge af afdeling på organisk vis frem for at opkøbe en etableret spiller.
”Ligesom vores nærmeste konkurrenter har vi også en strategi om, at vi gerne vil vækste inden for legal-området. Vi har dog valgt at opbygge en forretning på organisk vis, og indtil videre har det været en profitabel forretning i vækst. I den specifikke enhed sidder der i skrivende stund omkring 25 medarbejdere, men vi har også et betydeligt antal jurister ansat i andre afdelinger, så de kan arbejde på tværs af de forskellige områder såsom virksomhedshandler og skat,” siger Jesper Kofoed, der er dansk chef i EY.
Selv stopper han om kort tid som frontfigur i revisionskæmpen, men under ham har EY ud over et massivt sats på corporate finance også rystet godt op i branchen, da han stod i spidsen for fusionen mellem EY og KPMG, der mere eller mindre betød, at sidstnævnte måtte starte helt fra bunden igen i Danmark.
Jesper Kofoed understreger da også, at han og EY igen er klar til at agere offensivt, hvis konkurrenterne for alvor begynder at røre på sig inden for advokatområdet.
”Det er klart, at hvis der pludselig sker større skred i branchen i form af deciderede opkøb af et eller flere advokathuse, så er det noget, der vil påvirke hele branchen. Det kan meget vel sætte gang i en bevægelse, som vi muligvis også kan blive en del af,” siger han.
Jesper Kofoed understreger dog, at det grundet de strenge danske regler på området ikke nødvendigvis er let at opsluge et stort advokatkontor.
”Det er ikke helt ligetil at opkøbe et advokathus herhjemme, selv om det med jævne mellemrum sker i udlandet. I Spanien er næsten samtlige store advokathuse ejet af de fire store inden for revision, men der er en række regler i Danmark, der komplicerer den type transaktioner, ligesom det kan åbne for potentielle interessekonflikter,” siger EY’s danske leder.
Bliver konkurrent til de helt store
Både blandt advokathuse og revisorer beskrives det som en game changer, hvis det lykkes for enten PwC eller en af de andre store revisorer at gennemføre et decideret opkøb. Men tanken er dog ikke ny, for flere store advokathuse bekræfter over for InsideBusiness, at de gennem de senere år er blevet kontaktet af førende aktører i revisionsbranchen, der har haft følere ude for at se, om man kunne være interesseret i et samarbejde.
Indtil videre har alle dog takket pænt nej til henvendelserne, ligesom PwC indtil videre har valgt at gøre. Ofte skyldes det en blanding af økonomi men også det faktum, at man som advokatfirma i et globalt revisionshus pludselig bliver direkte konkurrent til de helt store internationale advokathuse.
Det rejser en prekær problemstilling, da mange af de danske advokathuse også lever af at få henvist sager fra netop de internationale spillere, og det lukrative forretningsben vil sandsynligvis bortfalde, hvis man bliver en del af et verdensomspændende revisionshus.
LÆS OGSÅ:
Nu skal din revisor sladre om smarte skatteplaner
Revisorer i benhård kamp om de lukrative mandater
Deloitte stjæler rivals chefkøbmand