;
6.2 Beierholm har rundet 1 milliard kroner i omsætning via opkøb. I fremtiden skal væksten hovedsagelig ske organisk. PR-foto

M&A

Revisionshuse intensiverer M&A-kampen

Mens EY og Beierholm opruster med opkøb af M&A-huse, holder rivalen KPMG fast i, at man vil opbygge kompetencerne selv. Revisionshusenes seneste opkøb har samtidig sat en konsolidering i gang blandt de selvstændige M&A-huse. Men ikke alle drømmer om en fremtid med revisorerne.

Det lukrative marked for køb og salg af virksomheder har i mange år været et nøglemarked for landets største revisionshuse. Og med en række nye opkøb sætter revisionshusene sig nu på en endnu større andel af flæsket, samtidig med at en konsolidering er sat i gang blandt landets selvstændige M&A-huse.

Det seneste træk fra revisionsbranchen kom, da førsteudfordreren til big four-husene, Beierholm, for få dage siden offentliggjorde, at man køber M&A-rådgiveren Oaklins. Nyheden fra Beierholm kommer, bare en måned efter at big four-huset EY slog kløerne i Tofte & Co., der har specialiseret sig i M&A-rådgivning til teknologivirksomheder.

Mens EY’s opkøb er en forlængelse af revisionshusets markante satsning på M&A-markedet, er der tale om nyt territorium for Beierholm.

Beierholm har længe hungret efter en plads i M&A-markedet til at supplere den store revisionsforretning, som målt på antallet af kunder er størst af alle i Danmark. Det ben får Beierholm nu med opkøbet af Oaklins, der i flere år har befundet sig i laget lige under de største selvstændige M&A-huse som FIH Partners, Clearwater og Nordic M&A.

Opkøbene er derfor det første tegn på en konsolidering blandt de selvstændige M&A-huse, der har nydt særdeles godt af, at markedet for køb og salg af virksomheder har sat den ene rekord efter den anden de senere år.

Især 2021 var et historisk år, hvor rekordmange virksomheder skiftede hænder. Spørgsmålet er derfor, om især Beierholm, men også EY, køber på toppen af et marked med tanke på de mørke skyer, som hænger over den europæiske økonomi.

”Vi er ikke bange for, at vi køber på toppen af markedet. Men selvfølgelig er vi opmærksomme på, at det godt kan være, at vi er i toppen af en cyklus. Men vi er komfortable vel vidende, at der er en risiko for, at virksomhedshandler går lidt ned i kadence,” siger Søren V. Pedersen, administrerende direktør i Beierholm.

Hos EY frygter man heller ikke, at opkøbet af Tofte & Co. sker på et tidspunkt, hvor rådgiverens forretning er på vej ned i gear.

Især Tofte & Co. har i flere år stået bag en lang række af børsnoteringerne på den udskældte vækstbørs First North. I dag er børsmarkedet dog frosset til is efter den massive økonomiske usikkerhed, der er fulgt i kølvandet på krigen i Ukraine.

Men ifølge EY er det kompetencer og ikke skala, der har fået EY til at punge ud.

”Vi har købt techkompetencer. Mange deals sker inden for tech, f.eks. medtech, proptech og fintech. Så hvis vi kigger ind i en fremtid, hvor antallet af deals måske daler, tror vi ikke, at nedgangen sker i de brancher,” siger Søren P. Krejler, leder af strategy & transactions hos EY.

KPMG vil bygge M&A-afdeling op selv

EY fremstår i dag som en langt mere slagkraftig spiller på M&A-markedet end for år tilbage.

Revisionshuset stod i flere år i skyggen af rivalerne Deloitte og PwC, der i mange år har formået at kæmpe side om side med de hjemlige investeringsbanker om de indbringende mandater. Men for fem år siden foretog EY en markant satsning, hvor man hentede en række profiler fra investeringsbanken Carnegie. Siden da har EY’s vundet mere og mere terræn.

I 2021 var revisionshuset det hus, der rådgav om tredjeflest handler i Danmark – kun overgået af de evige rivaler Deloitte og PwC. I 2022 må EY dog se sig overgået af både PwC, Deloitte og KPMG i antallet af handler. Målt på transaktionsværdier overgår EY dog fortsat KPMG, viser data fra Mergermarket.

Hos KPMG er der tale om opblomstring, efter at revisionshuset i mange år har kæmpet med at finde melodien på M&A-markedet. Og modsat EY og Beierholm står det ikke skrevet i kortene, at KPMG køber op for eksempelvis at tilføje kritisk masse eller særlige kompetencer til M&A-holdet.

”Vi er ret tilfredse med det, vi kan, og den position, vi har. Så vi kommer ikke til at købe op på den korte bane,” siger partner og chef for M&A i KPMG Jan Hove Sørensen, der kom til KPMG fra kapitalfonden Maj Invest i 2018.

Jan Hove Sørensen har tidligere fortalt, at ambitionen for KPMG’s 20 mand store M&A-afdeling er at være involveret i gennemsnitligt 10 handler om året. 2022 har indtil videre budt på 13 transaktioner for KPMG – det samme antal som i 2021. Dog er værdien af transaktionerne markant lavere i år end sidste år ifølge Mergermarket.

”Vi har de sidste par år oplevet fin vækst. Om det lige er 8, 10 eller 12 handler om året. Jeg synes, at vi har en god størrelse nu, og vi har nogle indsigter inden for teknologi, professional services og it, som giver en vis klangbund i markedet,” siger Jan Hove Sørensen.

M&A-hus: Vores model passer dårligt til revisorer

Med revisionshusenes øgede appetit på M&A-markedet ser det ud til, at en begyndende konsolidering er sat i gang blandt de selvstændige M&A-huse.

Hos Oaklins lader man sig opkøbe ud fra den tankegang, at livet i et stort revisionshus med tusindvis af kunder kan åbne dørene til langt flere af landets mindre og mellemstore virksomheder, siger Kim Harpøth Jespersen, der overtager posten som ledende partner i det, der fremover hedder Beierholm Corporate Finance.

”Vi ser i høj grad, at det styrker både vores eksisterende forretning og Beierholm. Vi har det samme kundefokus, mindre og mellemstore danske virksomheder. Vi får på den måde en direkte adgang til mange kunder hos Beierholm, som vi ikke tidligere har haft adgang til,” siger Kim Harpøth Jespersen.

Det er dog langtfra alle de selvstændige M&A-huse, der kan se sig selv i et af landets største revisionshuse. Udfordringen for de selvstændige rådgivere er blandt andet, at revisionshusenes partnermodel betyder, at det kan være svært at give nøglefolk den honorering, de forventer, når markedet stiger så kraftigt, som det har gjort de senere år, mens de omvendt forventer en vis aflønning i tider, hvor markedet står stille.

Rådgiveren Nordic M&A er et af de huse, der ikke umiddelbart drømmer om at komme under vingerne på et af de store revisionshuse.

M&A-huset driver ellers en særdeles lukrativ forretning og kunne i 2021 melde om et rekordår. Nordic M&A kunne således notere sig en bruttofortjeneste på knap 56 millioner kroner, hvilket er næsten en tredobling i forhold til 2020 og samtidig firmaets suverænt bedste år siden etableringen i 2008.

Men landets største revisionshuse kan lige så godt droppe eventuelle drømme om at få fingrene i Nordic M&A.

”Vores karrieremodel og tilgang til at motivere og belønne vores medarbejdere passer dårligt ind i et revisionshus. Vi tror også på, at det er en styrke, at vi kan agere som uafhængige rådgivere uden at skulle løse interessekonflikter både internt og i forhold til kunder – og det gælder både i Danmark og internationalt,” siger ledende partner i Nordic M&A Anders Eriknauer.

”Vi har heller ingen problemer med at få adgang til kunderne. Vores erfaring er, at kunderne sætter pris på at tale direkte med en erfaren M&A-specialist, og jeg tror, at man skal være lidt varsom med at tro, at det er let at krydssælge andre ydelser til kunder,” tilføjer han.

Men selv om Nordic M&A ikke selv drømmer om en fremtid hos et af revionshusene, ser Anders Eriknauer flere fordele ved de seneste opkøb

”Vi konkurrerer med revisionshusene hele tiden. Det er ikke nyt. Det gode ved de seneste opkøb er, at det fjerner nogle konkurrenter. Så det gør udbuddet mindre blandt de uafhængige rådgivere, og det er fint for os,” siger han.

Beierholm peger på især en konkurrent

Tilbage hos Beierholm ser administrerende direktør Søren V. Pedersen frem til, at revisionshuset nu ikke længere må skuffe kunder, der efterspørger rådgivning om f.eks. opkøb eller salg af deres virksomheder.

”Når vi ser, hvor stor en kundemasse vi har i Beierholm med 55.000 kunder, ser vi et kæmpestort potentiale for at udnytte Oaklins’ specialistkompetencer. Allerede inden vi har fået Oaklins ind, har vi mærket en stor efterspørgsel efter corporate finance. Vi har ikke været i stand til ressourcemæssigt at imødekomme de forespørgsler, vi har fået fra eksisterende kunder,” siger Søren V. Pedersen.

Ifølge Beierholm-topchefen har revisionshuset i dag en yderst beskeden omsætning på corporate finance på 5 millioner kroner. Med opkøbet af Oaklins øges omsætningen til godt 35 millioner kroner. Søren V. Pedersens forhåbning er, at det som minimum er fordoblet om 5 år.

Ifølge Beierholm bliver det dog ikke de fire store revisionshuse i big four, som man skal slås om mandaterne med.

”Når jeg kigger på vores konkurrenter, oplever jeg ikke, at der er stort fokus på smv-markedet. De har mere fokus på de større transaktioner. Det er måske et udtryk for, at der har været rigeligt for dem at lave, og derfor har de koncentreret sig om de store virksomheder i markedet. Men hvis der bliver lidt mere recessionssnak, vil de måske også gå ned i markedet for at få sager,” siger Søren V. Pedersen.

Konkurrenten er i stedet Clearwater, der i år indtager en andenplads på listen over M&A-huse med flest transaktioner.

”Clearwater er nok vores mest direkte konkurrent. Vi kan også se, at sådan nogle som Clearwater har været corporate finance-rådgivere på indtil flere kunder, som bruger Beierholm som revisor. Så det er også noget af det, vi kigger på,” siger Søren V. Pedersen.

Læs mere

EY opruster M&A-forretning. Køber specialiseret techrådgiver

M&A-markedet balancerer på en knivsæg

Bain ser frem efter opslidende fusion: Vil være topchefernes foretrukne M&A-rådgiver

Guldregn over M&A-rådgivere

Her er de førende M&A-konsulenter efter historisk år