Mogens Nørgaard Mogensen

Inside story

Revisorkæmpe udskyder tronskifte

Big four-huset PwC har udskudt valget af ny topchef med et år. Nuværende administrerende direktør og seniorpartner, Mogens Nørgaard Mogensen, er højst overraskende blevet genvalgt, men kun for en etårig periode. Tiden skal bruges på at finde den rette afløser, og flere kandidater er i spil.

Revisions- og rådgivningskæmpen PwC stod efter planen over for et tronskifte i år, hvor Mogens Nørgaard Mogensens treårige periode som administrerende direktør og seniorpartner udløb.

Modsat rivalen Deloitte opererer PwC ikke med et rotationsprincip, men vælger i stedet sin seniorpartner hvert tredje år. De seneste fire gange er valget faldet på Mogens Nørgaard Mogensen, men i september i år udløb PwC-topchefens nuværende valgperiode.

I og omkring PwC har det længe været forventningen, at de godt 80 ejerpartnere i PwC ville bruge anledningen til at pege på en ny topchef til at lede det store revisions- og rådgivningshus i de kommende år.

Men tronskiftet er blevet udskudt et år. InsideBusiness erfarer således, at Mogens Nørgaard Mogensen er blevet genvalgt som administrerende direktør og seniorpartner i PwC. Men kun for et år mere.

Løsningen er atypisk i PwC, hvor topchefen som sagt vælges for en treårig periode. Men ved at genvælge Mogens Nørgaard Mogensen for et år mere køber ejerne i PwC sig mere tid til at tale sig til enighed om, hvem der skal erstatte Mogens Nørgaard Mogensen.

PwC bekræfter oplysningerne over for InsideBusiness.

“Vi kan bekræfte, at PwC’s ejerpartnere på seneste generalforsamling har valgt Mogens Nørgaard Mogensen. Mogens Nørgaard Mogensen stiller op for en etårig periode for at sikre en optimal overgang i forhold til en ny administrerende direktør for PwC,” skriver kommunikationschef Pernille Stokholm Bøg.

Revisor forventes endnu en gang at blive topchef

Det er uvist, hvorfor PwC ejerpartnere har valgt at forlænge Mogens Nørgaard Mogensens periode med et år og ikke har udpeget en ny administrerende direktør og seniorpartner, som har været forventningen flere steder både i og omkring PwC.

PwC har dog ikke svaret på InsideBusiness’ spørgsmål, hvorvidt genvalget af Mogens Nørgaard Mogensensen for et år mere skyldes uenigheder blandt ejerpartnerne eller manglende kandidater.

“Vi informerer først yderligere herom i det nye år af hensyn til den interne proces, valg og kommunikation samt af hensyn til kommunikation til kunder,” skriver kommunikationschef Pernille Stokholm Bøg.

Når Mogens Nørgaard Mogensens etårige periode som administrerende direktør og seniorpartner udløber til september næste år, vil han have stået i spidsen for PwC i 13 år. Han blev første gang valgt som administrerende direktør og seniorpartner i 2011, hvor han erstattede den daværende administrerende direktør og seniorpartner Carsten Gerner.

Flere kilder peger på, at et felt af fire-fem kandidater er i spil til at afløse Mogens Nørgaard Mogensen.

Samtidig hersker der enighed om, at den nye topchef med al sandsynlighed vil blive fundet i PwC’s store revisionsforretning, som er landets største, og som fortsat udgør en meget stor del af omsætningen i PwC modsat rivalen Deloitte, hvor rådgivningsforretningen i dag er markant større end revisionsforretningen.

Omvendt er det meget usandsynligt, at en repræsentant fra rådgiverforretningen sætter sig i sædet, lyder vurderingen fra flere kilder.

Det var således også tilfældet, da Mogens Nørgaard Mogensen, der er statsautoriseret revisor, blev valgt i sin tid. Det samme gjorde sig gældende med hans forgænger, Carsten Gerner, der ligeledes havde titel af statsautoriseret revisor.

At PwC fortsat har en slagside mod revisorforretningen, viser sig også i den nuværende ledelse. Af syv i ledelsen repræsenterer hele fem revisionsforretningen, mens de to øvrige pladser udgøres af Thomas Bjerre, der står i spidsen for PwC’s skatteafdeling, og Mads Nørgaard Madsen, der leder PwC’s consultingforretning.

Især Mads Melgaard, der er direktør og markedsleder i PwC’s revisionsforretning, omtales af flere kilder som et oplagt bud på en ny topchef i PwC, mens også Lars Baungaard, der er driftsdirektør i PwC, er et navn, der ifølge InsideBusiness’ oplysninger har været nævnt som en mulig overgangsfigur og et alternativ til at forlænge Mogens Nørgaard Mogensen i et år.

Rivaler har valgt nye topchefer

Inden for det seneste år har flere af PwC’ konkurrenter gennemført et tronskifte.

Senest var det det mindste af de fire store revisionshuse i big four, KPMG, der efter længere tid endelig satte navn på afløseren for Morten Mønster, der måtte trække sig i foråret på grund af familiære forhold.

Partnerkredsens valg af afløser faldt ikke overraskende på Mads Raahede, som siden Morten Mønsters afsked vikarierede på posten, og som i mange år var chef for advisoryområdet i KPMG, der er det klart største forretningsben i huset.

Derfor var valget af Mads Raahede det mindst overraskende, men også det mest oplagte til det, der bliver KPMG’s fjerde topchef på blot ti år, efter at KPMG måtte genopfinde sig selv oven på bagholdsangrebet fra rivalen EY i 2013.

Inden da var det PwC’s store rival, Deloitte, der foretog et tronskifte, da partnerkredsen udpegede Christian Jensby som ny administrerende direktør.

Han afløste Anders Dons, der siden 2011 havde været administrerende direktør i Deloitte. Anders Dons faldt dog i sidste ende for Deloittes rotationsprincip efter to fulde perioder à fire år samt to års forlængelse.

Christian Jensby kom fra en stilling som leder af Deloittes kunde- og industriprogram, som rådgiver flere af Danmarks største virksomheder om økonomi- og finansstyring.

Modsat Anders Dons er Christian Jensby dog ikke statsautoriseret revisor, hvilket Christian Jensby tidligere har udtalt, at han ser som en naturlig udvikling, med henvisning til at rådgiverforretningen for længst udgør det største ben i den danske del af Deloitte.

 

Læs mere

PwC går i offensiven efter rivalers frasalg

Konsolideringen af revisorbranchen tager fart. Deloitte sælger jysk afdeling til BDO

Statens konsulentstop har ramt rådgivere hårdt. Deloitte må afgive tronen

Revisionshuse spår øget salg på advokaters og M&A-rådgiveres hjemmebane

Væksten løjer af hos revisionskæmpe

Deloitte forbereder sig på opbremsning efter nyt år med kraftig vækst

Uroen ulmer i toppen af KPMG. Flere medejere er stoppet

Revisionskæmpe opruster på M&A og jurasatsning

Revisionskæmper på opkøbsjagt. Her er de næste mulige opkøbsemner

Revisionskæmpe opruster med tidligere dansk landechef i amerikansk konsulenthus