;
deloitte2

Inside story

Revisionskæmpe sætter hovedkvarter til salg

Revisionshuset Deloittes hovedkontor, der ejes af fonden bag Deloitte, er sat til salg og kan indbringe den i forvejen velpolstrede fond op imod 2 mia. kr. For især mange af de tunge udenlandske og hjemlige investorer er bygningen en oplagt investering i en tid, hvor alle frygter at tage for meget risiko på bøgerne.

Revisionshuset Deloitte er i al hemmelighed ved at gøre klar til at sælge sit enorme domicil på Islands Brygge, som man fik opført tilbage i 2005.

De omkring 26.000 kvadratmeter har allerede fået flere potentielle købere fra ind- og udland til at spidse pennen i håbet om at sikre sig den store bygning, der af mange vurderes at være en særdeles attraktiv investering.

Blandt de mulige købere herhjemme peger flere på pensionskasser som PFA, ATP og Danica samt ejendomsselskabet Dades, der med blandt andet købet af Nykredits hovedsæde på Kalvebod Brygge tidligere har vist stor interesse for netop domicilejendomme.

Bygningen i sig selv ejes af Deloitte Fonden, der udlejer den til selve revisionshuset, og har primært til formål at understøtte landets næststørste revisor og samtidig sørge for medarbejdernes ve og vel ved eksempelvis at tilbyde de ansatte uddannelser og lignende.

Salget af ejendommen på Weidekampsgade ventes i bedste fald at kunne indbringe fonden bag Deloitte op imod 2 mia. kr., og ifølge fondens seneste årsregnskab har man kun gæld for det halve i ejendommen.

Direktør i Deloitte Fonden John Ladekarl, der samtidig er revisor og partner i Deloitte, ønsker ikke at kommentere, hvorvidt fonden har planer om at sælge sit hovedsæde.

Heller ikke hos erhvervsmægleren Colliers, der skal stå for salget af de mange kontorlokaler, ønsker partner Peter Winther at be- eller afkræfte, hvorvidt han sidder med opgaven. InsideBusiness har dog været i dialog med en række af de mulige købere, der alle bekræfter, at de går med konkrete planer om at byde på Deloittes hovedkvarter.

”Bygningen har en rigtig god placering og en stor fordel, idet man kun har én lejer, der må betragtes som yderst stabil. I et marked som det nuværende, hvor de fleste er nervøse for alt for risikable ejendomme, vil dette være en ejendom, der interesser mange,” forklarer en investor til InsideBusiness.

En udfordring i Deloitte Fondens planer om at sælge ejendommen er imidlertid, at revisionshuset indtil videre kun har en lejekontrakt, der rækker de næste seks år frem.

For nogle investorer er det en usikkerhed, da de frygter, revisionshuset ved lejekontraktens udløb kan finde på at kigge sig om efter andre lokationer i hovedstaden, hvilket ikke vil være usædvanligt.

Naboejendom skal også sælges

Omvendt peger andre bejlere på, at hvis Deloitte overhovedet vælger at flytte fra Islands Brygge, så vil man relativt hurtigt kunne finde nye lejere til de mange tusind kvadratmeter, selv om beliggenheden på Islands Brygge ikke er lige så ideel som på den anden side af kanalen.

Det forestående salg af Deloitte-domicilet sker efter en periode, hvor der har været noget mere roligt på det danske ejendomsmarked end tidligere. Flere af de store processer er trukket betydeligt længere ud, og mange investorer har spejdet forgæves efter sikre, velbeliggende ejendomme af en vis størrelse. Når der så endelig kommer aktier som Deloitte-bygningen på markedet, vil priserne ofte blive presset markant i vejret, fordi både danske og især udenlandske investorer flokkes om de samme få aktiver.

Det samme ventes at ske i forbindelse med salget af en anden ejendom i Weidekampsgade lidt længere nede ad gaden, hvor blandt andet den børsnoterede it-gigant Simcorp har til huse. Den norske ejer Hafonn, der købte grunden tilbage i 2004 og siden opførte den store kontorbygning, har således for nylig hyret mæglerhuset Cushman Wakefield RED til at finde en køber til ejendommen. I modsætning til Deloittes hovedsæde er der i naboejendommen en smule usikkerhed, da der p.t. er en del ledige kvadratmeter i bygningen, hvilket nogle investorer naturligt nok vil bruge som et argument til at presse prisen en smule ned.

Pres på priserne

Overordnet set er aktiviteten på det danske ejendomsmarked faldet ganske betydeligt, siden der i 2017 blev omsat mursten for over 90 mia. kr.

Det tal var faldet til 77 året efter, og også i år ventes markedet at falde yderligere. Sådan lyder meldingen fra erhvervsmægleren Cushman Wakefield RED, hvor ledende partner Nicholas Thurø peger på, at der fortsat er stor appetit fra investorerne, men at frygten for risiko og høje priser ofte giver udfordringer.

”Vi oplever, at de fleste købere stadig har stor appetit på opkøb, men at man i stigende grad fokuserer på ejendomme med den rette beliggenhed i store byer som København og Århus. Især kontorejendomme er et område, hvor der fortsat er stor efterspørgsel, men tingene balancerer på en knivsæg for tiden,” siger han og peger på, at manglen på aktiver kombineret med en stor gruppe købeklare købere betyder, at prisen på de enkelte ejendomme ofte presses op.

”Vi vil også i år komme til at se en nedgang i antallet af handler, men det er fortsat på et højt niveau historisk set, så der er ingen grund til panik. Men det er klart, at der på rådgiversiden også er hård kamp om de attraktive mandater for tiden,” siger Nicholas Thurø.

 

LÆS OGSÅ

Hurtigtvoksende ejendomsaktør kæmper for at sælge dyrt projekt 

Kapitalfonde i tovtrækkeri om dansk ejendomskæmpe

Kapitalfond afværger investoroprør  

Kapitalfonde må til lommerne. Skyder en kvart milliard i presset væksthåb 

Dyr vækst presser kapitalfonds juicekomet

Banker strammer skruen om kapitalfonde 

Axcels guldæg splitter køberfeltet