DeloitteHuset11

Inside story

Revisionskæmper dybt splittet om nye regler for lukrativ forretning

Deloitte og PwC går i rette med rivalen EY, der mener, at nye, internationale regler strammer kravene til, hvor meget corporate finance-arbejde husene må udføre for revisionskunder. Ifølge Deloitte og PwC ændrer de nye regler intet, og husene fortsætter derfor med at rådgive kunderne som hidtil.

Revisionskæmperne Deloitte og PwC går i rette med rivalen EY om fortolkningen af nye, internationale regler om revisionshusenes lukrative corporate finance-rådgivning.

Det lukrative corporate finance-område, hvor revisionshusene blandt andet hjælper med rådgivning om køb og salg af virksomheder, har i mange år været et nøglemarked for landets største revisionshuse, og med en række nylige opkøb har revisionshusene slået fast, at oprustningen langtfra er slut.

Revisionshusene har især haft et særdeles godt tag i de mindre og mellemstore virksomheder herhjemme, blandt andet qua den øvrige revisions- og konsulentforretning.

Et godt eksempel fandt sted for få uger siden, da malingvirksomheden The Army Painter blev solgt til kapitalfonden Catacap. The Army Painter var i forvejen revisionskunde i Deloitte, som også ydede rådgivning til selskabet i salgsprocessen.

Men nye internationale regler på området har efterladt branchen i dyb uenighed.

Splittelsen i branchen drejer sig om fortolkningen af en opdatering af de etiske regler for revisorer, som den internationale standardudsteder for revisorer, IESBA, står bag.

Hos EY mener man, at de nye regler betyder, at et revisionshus ikke længere må rådgive en revisionskunde om de mest centrale corporate finance-ydelser såsom at kontakte mulige købere, modtage budbreve og forhandle i en købs eller salgsproces.

Det er blandt andet en af grundene til, at en opsplitning af EY’s revisions- og rådgivningsforretning, som revisionskæmpen arbejder på, giver god mening, har EY’s partner og leder af strategy & transactions, Søren P. Krejler, for nylig udtalt til InsideBusiness.

Men den fortolkning er rivalerne Deloitte og PwC dybt uenige i.

“De nye regler giver ingen anledning til at ændre den praksis, der er i dag, og revisionskunder kan derfor også med de nye IESBA-regler gå til deres revisor og få løst opgaver inden for corporate finance. IESBA-reglerne repræsenterer med andre ord ingen ændringer til de sædvanlige corporate finance-ydelser, som PwC og andre revisionshuse kan levere til deres revisionskunder,” siger Lars Engskov, partner i PwC’s Corporate Finance.

Den holdning deler Deloitte.

”I Deloitte kan vi heller ikke genkende billedet, at det nye regulativ giver anledning til ændringer i forhold til de ydelser, vi kan servicere vores klienter med. Vi har haft vores risikoeksperter til at kigge på sagen, og uanset hvad man mener i EY, har vores eksperter forholdt sig til situationen, og vi kan simpelthen ikke genkende det billede, som EY tegner,” siger Sigurd Ersted Jensen, der er partner i Deloitte Corporate Finance og leder af Deloittes danske financial advisory-afdeling.

Hos Deloitte forventer Sigurd Ersted Jensen, at EY tager konsekvensen af deres fortolkning af reglerne.

”Jeg går ud fra, at EY med deres opfattelse stopper med at servicere revisionskunder med corporate finance-rådgivning frem til deres opsplitning. I Deloitte fortsætter vi vores rådgivning som hidtil,” siger han.

Uenighed om tilføjelse til etisk regelsæt

Kilden til uenigheden er især en tilføjelse til et afsnit i revisorernes etiske regelsæt, der handler om revisionshusenes corporate finance-rådgivning.

Afsnittet handler om, hvilke typer corporate finance-ydelser revisionshusene ikke må yde til en erklæringskunde. Som noget nyt fremgår det i den nye version, at et revisionshus ikke bør ”rådgive om investeringer såsom aktier, gæld eller andre finansielle instrumenter”.

Det er den tilføjelse, der ifølge InsideBusiness’ oplysninger har fået EY til at konkludere, at revisionshusenes muligheder for at yde corporate finance kernerådgivning fremover bliver stærkt begrænset.

Til gengæld er det ifølge EY stadig muligt for revisionshusene at yde rådgivning om alt rundt om selve transaktionerne såsom due diligence-processer om f.eks. kommercielle forhold, jura og skat.

For nylig udtalte EY til InsideBusiness, at man ser de nye regler som et godt eksempel på, at revisionshusene bliver mødt med stigende regulatoriske krav for at sikre, at revisorerne reelt er uafhængige og kan udfylde rollen som offentlighedens tillidsrepræsentant.

”I det forgange år har vi udført M&A for revisionskunder, men det kan vi ikke fremover. Så den del af forretningen bliver reduceret. Og begrænsningerne bliver formentlig ikke mindre i fremtiden,” lød det fra Søren P. Krejler.

Brancheforening: Nye regler er ikke sort-hvide

I revisorernes brancheforening FSR – Danske Revisorer arbejder et fagligt udvalg lige nu på at opdatere et notat til medlemmerne om efterlevelse af kodens regler om uafhængighed ved levering af assistance- og rådgivningsopgaver, herunder corporate finance-ydelser. Notatet handler om små- og mellemstore erklæringskunder.

FSR vurderer, at de nye, skærpede regler fra IESBA ikke er sort-hvide i forhold til, om revisionshuse fremover må yde corporate-finance-rådgivning til revisionskunder.

”Det er vores vurdering, at revisionsfirmaerne ikke er afskåret fra at levere sædvanlige corporate finance-ydelser til en revisionskunde. Men der vil også være nogle ydelser, hvor de trusler, der kunne opstå mod revisors uafhængighed, ikke kan reduceres, og de ydelser må revisor ikke levere. Det er f.eks. markedsføring af eller handel med en revisionskundes aktier og investeringsrådgivning vedrørende investering i en revisionskunde,” siger Marina Bitsch Madsen, chefkonsulent i FSR – Danske Revisorer.

Ifølge brancheforeningen afhænger det af typen af corporate finance-opgaver for revisionskunden i forhold til, om et revisionshus må udføre den.

Rådgivning om og håndtering af processen i forbindelse med køb og salg af virksomhed, dvs. udførelse af due diligence-opgaver og rådgivning og forberedelse i relation til salg af revisionskunden etc., vil fortsat være muligt, vurderer Marina Bitsch Madsen, der understreger, at det er afgørende, at revisionshusene forholder sig meget nøje og specifikt i den enkelte sag til deres uafhængighed.

Eksempelvis er det vigtigt, at det er ledelsen hos kunden, der træffer alle beslutninger, mens en anden sikkerhedsforanstaltning, som revisionshusene kan tage i brug, er, at adskille revisionsteamet fra corporate finance-teamet.

Læs mere

Opsplitning af EY kan åbne døren til nye kunder i hurtigtvoksende rådgiverforretning

Revisionskæmper løber med væksten, mens mindre huse hænger i bremsen

Gigantisk opsplitning af EY kan give trumfkort på lukrativt marked

Revisionshuse intensiverer M&A-kampen

EY opruster M&A-forretning. Køber specialiseret techrådgiver

EY har trumfkort i opgør med big four-husenes forretningsmodeller

Opsplitning af EY ligner gigantsats. Rivaler står på spring til at kapre nøglefolk