Revisionsbranchen står med et alvorligt problem.
Hver tredje revisor er utilfreds med arbejdsmængden, ledelserne bliver betegnet som konservative og gammeldags og konsekvensen er, at over halvdelen af branchen må sige nej til opgaver, fordi revisorer i stor stil flygter ud fra branchen.
Det fremgår af en ny opsigtsvækkende rapport, som revisorernes egen brancheforening, FSR – Danske Revisorer (FSR), har fået udarbejdet.
Hvis det mod forventning skulle være gået nogens næse forbi, slår rapporten fast med syvtommersøm, at revisorbranchen står med et alvorligt problem. Et problem, som ikke rammer væksten nu og her, fordi mange revisionshuse må sige nej til kunder, men som også udgør en alvorlig trussel på længere sigt.
Sagen er nemlig den, at 60 procent af de statsautoriserede revisorer, der udgør rygraden i revisionshusene, er over 58 år. Når mange unge, især kvinder, i stigende grad vender branchen ryggen, er der pludselig tale om et alvorligt generationsproblem.
I et forsøg på at bremse blødningen har flere af landets største revisionshuse, eksempelvis Deloitte, sagt farvel til et stort antal kunder for at nedbringe arbejdsmængden. Andre steder tilbyder man ansatte at gå ned i tid, har indført længere barselsorlov, mens næsten hver femte revisionsvirksomhed har afskaffet overarbejde på årsbasis.
Hos brancheforeningen FSR erkender administrerende direktør Lone Strøm, at problemet er stort.
Derfor har brancheforeningen også sat det øverst på agendaen i sin nye strategi for de næste tre år.
”Vi har lavet en analyse, der sætter fokus på udfordringerne. Meget af løsningen med at tiltrække og fastholde medarbejdere ligger hos virksomhederne selv, men vi har også brug for politikernes hjælp. Vi skal f.eks. nytænke og gøre vejen til at blive statsautoriseret revisor bredere, så flere kommer igennem nåleøjet til at blive statsautoriseret revisor,” siger Lone Strøm, der overtog stillingen som administrerende direktør i FSR – Danske Revisorer for knap et år siden.
Ønsker hjælp fra Christiansborg
Mens revisorerne på gulvet bl.a. peger på store problemer med at få arbejde og privatliv til at hænge sammen og gammeldags ledelser, håber brancheforeningen på hjælp fra Christiansborg.
”Vi har et generationsskifteproblem i branchen. 60 procent af de statsautoriserede revisorer er 58 år eller derovre. Hvis vi bare skal holde niveau, skal vi have flere igennem uddannelsen. Spørgsmålet er, om vi gjort vejen til at blive statsautoriseret revisor for snæver,” siger Lone Strøm.
Både brancheforeningen og flere revisionshuse ønsker, at uddannelsen til at blive godkendt revisor bliver mere fleksibel, så kandidaterne også kan vælge at fokusere udelukkende på at blive autoriseret til at lave specialiseret erklæringsarbejde på f.eks. børsnoterede virksomheder, smv’er, bæredygtighedsregnskaber eller it-revision.
Det vil dog kræve opbakning fra politikerne på Christiansborg og ikke mindst Erhvervsstyrelsen, som har ansvaret for det offentlige tilsyn med revisorbranchen, hvis uddannelsesvejen skal ændres.
FSR – Danske Revisorer ønsker samtidig et opgør med den stramme regulering, som revisorbranchen er underlagt. Ud over at det kræver massive ressourcer hos revisionshusene, er det også en af årsagerne til, at mange medarbejdere forlader branchen.
”For meget compliance og regulering er en af årsagerne til, at folk forlader branchen. Et konkret eksempel er indberetning af de ulovlige kapitalejerlån. Her skal revisorerne både skrive i regnskabet og indberette til hvidvasksekretariatet. Det er bøvlet og bare ét eksempel på, hvor der kan være noget at hente,” siger Lone Strøm, som erkender, at revisionshusene også bærer en del af ansvaret for at løse problemet.
”Vi er nødt til at se på, om vi kan gøre noget for at digitalisere flere af de mere manuelle opgaver. Det skal naturligvis ske i samarbejde med branchen. Hvidvaskområdet kan være et sted, hvor der kan være noget at hente,” siger hun.
Vil ikke understøtte gigantiske rådgiverforretninger
Med sin nye treårige strategi ’Tillid til fremtiden’, som løber frem til 2025, sætter FSR desuden fokus på branchens rolle i den grønne omstilling, ligesom branchen har styrket den politiske interessevaretagelse samt medlemsservice.
Sidstnævnte handler om at være relevant for alle revisionshuse i branchen og ikke kun big four-husene – Deloitte, PwC, EY og KPMG – samt laget lige under, som har været et kritikpunkt igennem årene.
Netop de største revisionshuse er et paradoks for brancheforeningen, fordi de tjener langt størstedelen af deres penge på alt andet end de klassiske revisionsydelser. Især rådgiverforretningen er i voldsom vækst i disse år, men FSR kommer ikke til at favne den del af branchen.
”Vi mærker ikke efterspørgslen fra de store medlemmer til at understøtte deres rådgivningsforretning. De vil helst selv drive den del af forretningen. Det er noget andet med revisionsdelen, der er meget reguleret,” siger Lone Strøm.
Uanset hvad, er revisionshusenes milliardstore rådgiverforretninger til evig debat. Debatten blev for nylig højaktuel, da EY annoncerede en storstilet plan om en opsplitning af revisions- og rådgivningsforretningen. Opsplitningen var et forsøg på at komme kritikken af revisionshusenes uafhængighed i forkøbet.
Spørger man FSR – Danske Revisorer, er debatten sund, men brancheforeningen mener ikke, at der er behov for at regulere området yderligere.
”Vi følger debatten tæt. Vi har haft den holdning, at branchen er god til at respektere de snitflader, der er i dag. Der er ikke et behov for en generel opsplitning af opgaverne i branchen. Men det er et vilkår, at du hele tiden er nødt til at være opmærksom på din uafhængighed, og det arbejder virksomhederne hele tiden med,” siger Lone Strøm.
Advokatsag ulmer fortsat trods dødvande
Derimod ser brancheforeningen gerne, at politikerne retter fokus på en anden del af revisionshusenes forretning.
I flere år har især de største revisionshuse kigget sultent mod advokaternes marked, hvor man drømmer om at kapre en større andel af markedet for juridiske ydelser, som i dag er beskyttet af særlige ejerskabsregler og regler for brug af advokattitlen.
Ikke desto mindre har KPMG allerede knopskudt med et advokathus, og Deloitte har planer om noget lignende, mens rivalerne PwC og EY holder oprustningen internt.
En sprængfarlig rapport fra Konkurrencerådet i 2021 gav kortvarigt revisorbranchen forhåbninger om, at politikerne ville åbne konkurrencen på markedet. Men størstedelen af forslagene blev hældt ned ad brættet af daværende justitsminister, Nick Hækkerup (S), til stor frustration i revisorbranchen.
Siden da har debatten været mere eller mindre død. FSR – Danske Revisorer afviser dog, at man har opgivet at vinde politisk opbakning til sagen.
”Nej, vi har ikke opgivet den. Men det handler også om timingen og åbningen ind i debatten. Det er et tema i vores politiske interessevaretagelse. Den ulmer hele tiden, og vi bruger enhver lejlighed til at puste til den. Specielt vores store medlemmer, men også nogle af vores mindre, bevæger sig mere og mere ind på det her område,” siger Lone Strøm.
Læs mere
PwC vil tage opgør med revisions-model. Men løsningen er ikke den samme som rivalens
PwC blæser til angreb på konsulentmarkedet. Vil fordoble omsætning til 1 mia. kr. på fem år
Revisionskæmper løber med væksten, mens mindre huse hænger i bremsen
Revisionshuse intensiverer M&A-kampen
EY opruster M&A-forretning. Køber specialiseret techrådgiver
M&A-markedet balancerer på en knivsæg
Bain ser frem efter opslidende fusion: Vil være topchefernes foretrukne M&A-rådgiver