EY web

Inside story

Revisorer i benhård kamp om de lukrative mandater

Efter en massiv oprustning satser EY med en række tidligere Carnegie-folk i spidsen nu på at snuppe mandater fra både kollegerne og ikke mindst de store investeringsbanker. Også KPMG står midt i en brydningstid, efter at selskabets chef for M&A har forladt revisionshuset.

Revisionshuset EY skyder nu jagten i gang på de lukrative købs- og salgsmandater, der gennem de senere år har sikret især kollegerne i Deloitte og PWC en ganske betydelig indtjening.

Efter at de to tidligere Carnegie-partnere Martin Wiig Nielsen og Peter Vejlgaard i forsommeren 2017 blev hentet til den globale aktør, har man siden haft mere end travlt med at støvsuge markedet for talenter hos primært de værste rivaler.

Således har EY klart været den mest aggressive aktør i en branche, hvor der gennem det sidste års tid har været omfattende stoleleg blandt de førende aktører.

Siden de to Carnegie-folk officielt tiltrådt i EY i efteråret, er en række folk blevet hentet fra andre konkurrenter, så afdelingen indtil videre tæller 16 ansatte. Martin Wiig Nielsen peger på, at man gerne skulle ende med at råde over et hold på 20-25 mand, og understreger, at EY’s massive sats indtil videre er blevet godt modtaget.

”Vi har en klar fornemmelse af, at man som kunde anser ser det for at være positivt, at der nu kommer en ny aktør i markedet, der kan give de faste spillere konkurrence. Vi skal først og fremmest have holdet endeligt på plads, men inden for de næste tre år er vores klare mål, at vi skal have omkring 10 mandater årligt,” siger Martin Wiig Nielsen.

Det ambitiøse forsøg på at etablere EY som en fremtrædende rådgiver inden for køb og salg af virksomheder kommer, efter at revisionshuset, der i dag i højere grad ser sig selv som et konsulenthus, i mange år har haltet efter flere af de største rivaler.

Mens især Deloitte og også PWC har været i stand til at snuppe mandater for næsen af førende aktører som FIH, Danske Bank og Carnegie, har EY indtil videre haltet langt bagefter.

I branchen har man således med et vis skjult smil gennem flere år undret sig over, hvordan EY hvert år formår at samle flere hundrede af de førende aktører fra blandt andet nordiske kapitalfonde til topmøde i revisionshusets hovedkvarter på Frederiksberg, uden at det på nogen måde har forplantet sig til EY’s pipeline.

Sådan står de store revisorer rustet

Deloitte
Deloitte har med Sigurd Jensen og hans tidligere makker Johannes Vasehus opbygget en yderst slagkraftig forretning, som mange af kollegerne, herunder især EY, skeler til. Efter at Vasehus blev hentet til Carnegie, er han blevet erstattet af Handelsbankens mangeårige chef Peter Olesen.

Mandater: Blandt andet salget af SSG (ejet af BWB Partners), Dinex (Torben Dinesen) samt et par sager, Peter Olesen har taget med fra Handelsbanken.

PWC
Modsat mange af konkurrenterne har PWC med Michael Eriksen i spidsen stort set formået at holde fast på hele holdet. Har i løbet af 2017 blandt andet rådgivet Axcel om købet af Nissens.

Mandater: Salget af Eurodan (familiejet) samt Elogic (ejet af Micromatic)

EY
EY har med de tidligere Carnegie-folk Martin Wiig Nielsen og Peter Vejlgaard indledt en større offensiv på M&A-fornten og har indtil videre samlet et hold på 16 ansatte, og flere er på vej.

Mandater: Købsmandat på 3C Retail, frasalg af mindre forretningsområder for Leo Pharma.

KPMG
Efter en omfattende opbygning gennem de senere år har KPMG efterhånden opbygget en størrelse inden for området transaction service, som man burde være i stand til at udnytte i form af konkrete mandater. Revisionshuset er indtil videre gået efter mindre og mellemstore virksomheder, hvilket ikke ser ud til at ændre sig.

Mandater: Uvist

Får global platform

For EY’s nye hold er øvelsen imildertid at kombinere holdets netværk og trackrecord med det forhold, at man i EY-regi har den helt store fordel, at man med revisionshusets globale netværk af kontorer i ryggen har en fordel i forhold til mange andre danske og nordiske aktører.

”Når man sidder i en nordisk investeringsbank, har man ikke nødvendigvis særlig gode muligheder for at komme i kontakt med kunder i lande som Tyskland, England eller Kina for den sags skyld. EY derimod har kontorer overalt i verden, så vi har langt bedre adgang til kunder globalt,” siger Martin Wiig Nielsen.

For EY er det helt klare mål, at købs- og især salgsmandater for kapitalfonde og store privateejede virksomheder skal udgøre rygraden i revisionshusets M&A-sats.

Martin Wiig Nielsen ser dog gerne, at EY på sigt også blander sig i kampen om at rådgive selskaber, der eksempelvis står på spring til en børsnotering. En rolle, som FIH Partners traditionelt set har siddet tungt på blandt de danske aktører, ligesom udenlandske spillere, heriblandt Rothschild og Lazard, også har rådgivet flere store virksomheder, der barslede med børsplaner, herunder Nykredit og it-kæmpen-KMD.

”Vi tror på, at vi ved at være uafhængige af bankinteresser og andre forhold kan blive en værdifuld spiller for eksempelvis kapitalfonde og andre, der overvejer at børsnotere en virksomhed. Alene Peter Vejlgaard og jeg har tidligere arbejdet flere børsnoteringer, blandt andet i vores tid i Carnegie,” siger Martin Wiig Nielsen.

KPMG jagter ny chef

Efter det store opbrud i revisionsbranchen for et par år siden har man i KPMG været gennem en længere genopbygning. Målt på omsætning står man fortsat i skyggen af konkurrenterne, der alle kunne notere sig en milliardomsætning i seneste regnskab.

Her lød toplinjen i KPMG på lidt under 400 millioner kroner. Det skal dog tilføjes, at den omsætning er blevet skabt på ganske kort tid. Inden for M&A har revisionshuset altid været kendt for især at jagte de mindre og mellemstore virksomheder, og det fokus vil man fortsætte med ifølge Dale Treloggen, der er partner og chef for transaction services i revisionshuset. Dog står man over for den konkrete udfordring, at den erfarne Kim H. Jespersen er stoppet, uden at man har en afløser i baghånden.

”Det er klart, at vi naturligvis skal finde en afløser for Kim Jespersen. Vi ser dog ingen grund til at ændre vores strategi og opruste markant inden for corporate finance, da vi allerede har holdet på plads. Vi er selvfølgelig opmærksomme på, hvad vores kolleger foretager sig, men det har ikke fået os til at ændre vores strategi,” siger Dale Treloggen. Han peger på, at KPMG trods sin status som lillebror i forhold til de største rivaler har særdeles godt fat i flere kerneområder.

”Vi ser en stor værdi i at udnytte vores kompetencer på tværs af landegrænserne. Det er her, vi mener, vi for alvor har noget at tilbyde kunderne. Samtidig skal vi fortsat være dygtige til at udnytte, at vores transaction service-afdeling har haft rigtig travlt i 2017 og også vil få det i år. Vi har eksempelvis foretaget flest finansielle due diligences på det danske marked siden 2016 ifølge Mergermarket,” siger den australske KPMG-partner. Han understreger, at man i KPMG ligesom hos konkurrenterne ud over blot revision tilbyder rådgivning inden for en lang række områder, hvilket mange kunder kan se en værdi i.

”Ud over at arbejde på tværs af landegrænserne har vi den store fordel, at vi har mange forskellige kompetencer samlet ét sted. Det giver os nogle unikke muligheder for at tilbyde kunderne en række forskellige integrerede services med en sektorfokuseret tilgang,” siger Dale Treloggen.

 

LÆS MERE

Fonde i slutspurt om fynsk milliardkoncern

Kapitalfond i nervekrig med storbanker – mister nu dansk chef 

Deloitte stjæler rivals chefkøbmand

Ejere hjælper kriseramt legetøjsgigant med kæmpelån

Kan han redde Nordeas prestigeafdeling?

EQT skaber ny gigantisk fond

Her er Danmarks bedste kapitalfond

Kapitalfond i bitter strid med velhavende familie