DeloitteHuset11

Inside story

Nu kommer der skrappere tilsyn med Danmarks revisorgiganter

Revisorernes vagthund vil jagte haserne på de revisionsselskaber, som blåstempler regnskaber for de største virksomheder i Danmark. Samtidig spares der på besøgene hos de revisorer, som går erhvervslivets underskov efter i sømmene. Men er det klogt?

Erhvervsstyrelsens revisortilsyn intensiverer sin mandsopdækning af revisorbranchens største spillere, PWC, Deloitte og EY(Ernst & Young+KPMG,). Det er her, at de store og børsnoterede danske virksomheder får kontrolleret deres regnskaber, og det får tilsynet til at ville kigge revisionen nærmere efter i sømmene.

Danmarks mastodontvirksomheder har nemlig også tilsvarende mulighed for at skabe mest samfundsmæssig ravage og økonomisk kaos, hvis regnskaberne ikke er snorlige.

”Det giver mere mening at fokusere på de sager, hvor det kan have en konsekvens for os alle sammen, hvis der sker fejl og mangler,” siger Martin Samuelsen, tilsynchef for Erhvervsstyrelsens Revisortilsyn, om tilsynets nye strategi.

Regnskabsmanipulation er en af de mest udbredte former for virksomhedskriminalitet, og den begås som oftest af virksomhedens ledelse, viser en analyse fra PwC fra 2009. Jo større en virksomhed er, jo større risiko er der for, at den lider tab på grund af virksomhedskriminalitet.

I 2012 sad branchens fire største revisionsselskaber solidt på 40 procent af revisionsmarkedet i Danmark: Deloitte, PwC og EY, som i 2014 fusionerede med KPMG. Og det var da også de revisionskoncerner, som underskrev regnskaberne for de selskaber, der blev omdrejningspunkterne for landets største erhvervsskandaler.

Deloitte erkendte, at selskabet ikke havde gået tallene grundigt nok efter hos den skandaleombruste dækvirksomhed Genan og måtte betale en giganterstatning. Det var også Deloittes revisorer, som agerede regnskabskontrollanter for fallerede OW Bunker. Og KPMG stod for at granske luftkastellerne i IT Factorys regnskaber.

Gule kort og højere straf

Alle tre skandaleselskaber sendte rystelser igennem dansk erhvervsliv, og sådan nogle skælv vil Revisortilsynet gerne undgå så vidt muligt. Helt konkret kommer det til at foregå ved, at tilsynet via en række data og et risikoindeks udpeger de revisionsfirmaer, hvor risikoen for væsentlige fejl og mangler er størst. Oven i det prioriterer man at lave kontrolbesøg hos de virksomheder, hvor fejl og mangler kan få størst konsekvenser for banker, investorer, myndigheder og andre samfundsaktører. Derudover lemper man i bunden med lavere bødestraf og mere vejledning ved mindre fejl og førstegangsforseelser, mens man skruer op for straffen for de største fejl.

Strategien kommer i kølvandet på et EU-direktiv, der pålægger medlemslandene at skifte til en risikobaseret tilgang til kontrol af revisorer. Myndigheder i EU er derfor også ved at optrappe patruljeringen af Deloitte, PwC, EY og KPMG, som internationalt er blevet navngivet The Big Four, og som sidder på store dele af markedet for revision i hele verden. Internationalt har de koncerner også været ansvarlige for at kontrollere regnskaberne bag en række erhvervsskandaler, hvor Deloitte skrev under på den amerikanske investeringsbank Bear Stearns finansielle ve og vel, mens EY blåstemplede Lehman Brothers bøger. Begge virksomheders kollaps antændte en verdensomspændende finansiel krise.

Danske Revisorer, FSR, klapper i hænderne over tilsynets skærpede fokus på de selskaber, som udgør den største risiko for samfundet.

”Det er vi rigtig glade for. Vi vil gerne have god kvalitetskontrol hos alle, og vi bakker op om, at den skal være omkostningseffektiv, men også at man skal lede, der hvor der er størst risiko for, at tingene ikke er i orden,” siger Brian Adrian Wessel, Faglig Direktør i FSR.

Risiko for at overse det åbenlyse

Men store som små skandaler er langt fra kun forbeholdt de største revisionskoncerner. Revisoren Frank Bergmann Hansen opdagede ikke, hvordan lampekoncernen Hesalight sminkede sine regnskaber. Og Nordisk Fjer nåede gentagende gange at shoppe rundt i revisorbranchen, inden tekstilvirksomheden gik bankerot i 1991.

Hos Deloitte ser man positivt på tilsynets nye fokus, som giver stor mening i det bredere samfundsmæssige perspektiv. Men alligevel bekymrer det partner Jan Bo Hansen, at søgelyset rettes væk fra de mindre selskaber.

”Man må ikke gå for langt i den tilgang. Hvis vi ser på nogle af sagerne i medierne, er der ikke mange, der har været børsnoterede selskaber. Derfor er det vigtigt, at man spotter dem også,” siger han.

Samtidig peger han på, at mindre revisionsfirmaer ikke nødvendigvis har råd til grundige kvalitetsstyringssystemer, hvilket betyder, at der kan falde en del ned mellem brædderne.

 

LÆS MERE

Bagmandspolitiet svigter i kampen mod hvidvask

Kritiske revisorøjner undgår konkurser, men spares væk

Brat stigning i tvangsopløste IVS’er bekymrer