;
Money, coins, the grandmother on pensions and a concept of a living minimum - in hands of the old woman isn't enough money.

Pension

Revolution af pensionsmarkedet nærmer sig

Infrastrukturen til at drive et helt nyt pensionssystem er ved at være på plads, hvor etablerede pensionsselskaber sættes i skammekrogen, mens mæglerne overtager kontrollen over kunderne med nye leverandører af kapitalforvaltning og sygeulykkesforsikringer. Status på den længe ventede unbundling-bølge.

Endnu en barriere for en massiv ændring af hele pensionsmarkedet er ved at blive fjernet. Det er i hvert fald meldingen fra fintechaktøren Mancofi, som er ved at starte udviklingen af en såkaldt præmiehub, der kan blive helt central i den unbundling, som ventes at ramme pensionsmarkedet som en revolution i de kommende år.

Selve præmiehubben skal nemlig fungere som en slags fordelingscentral for de pensionsmæglere, der vil bygge en forretning på at sælge pensionspakker til virksomheder, med flere forskellige produkter på hylderne. Det kan være opsparingsprodukter fra spillere som Grandhood, Saxo Bank, Nordnet eller Pensions.org samt den etablerede pensionsbranche, mens selve forsikringsdelen kan leveres af bl.a. Euro Accident, der også er en relativt ny spiller i Danmark. Euro Accident satser også på den meget omtalte unbundling, hvor pensionskunderne ikke længere kun har ét pensionsselskab, men en række forskellige udbydere.

Fra Mancofi er direktør Line Find overbevist om, at en præmiehub er nødvendig, for at processen skal kunne lykkes:

”Når produkter i fremtiden bliver sammensat på tværs af udbydere, er det vigtigt, at der ikke er ét selskab, der modtager alle pensionskundernes penge for derefter at videreformidle disse. For det kan give problemer med pensionsbeskatningsloven, med administration og med følsomme oplysninger om prissætning af produkter på tværs af branchen. Det er nødvendigt med en tredjepart til det, og det kan blive vores præmiehub,” forklarer Line Find, som er en af fem stiftere af Mancofi, som er specialister i at levere it-ydelser til pensions- og forsikringsindustrien.

Efter en lang karriere hos Edlund blev hun og bl.a. Sampensions tidligere COO Hans-Henrik Mejløe enige om at stifte Mancofi for halvandet års tid siden. Siden har de opbygget en organisation med ca. 10 medarbejdere, som ud over at udtænke banebrydende nye koncepter til branchen også løser forskellige konsulentopgaver for både pensions- og forsikringsbranchen.

”Vores præmiehub er stadig under udarbejdelse, men vi har en plan om, at vi skal være i luften næste år. Vi er i dialog med rigtig mange forskellige spillere for at komme i gang, og vi håber, at vi snart kan lave de første aftaler” fortsætter Line Find.

Som før beskrevet i InsideBusiness rammer konceptet på et tørt sted i mæglerbranchen, som i en årrække har været en trængt industri. Med unbundling kan man nemlig i højere grad få kontrol over kunderne, som pensionsselskaber som PFA, Danica, Velliv, AP Pension og Topdanmark Liv ellers sidder tungt på. Historisk set har det været sådan, at de største selskaber er mest tilbageholdende med at hjælpe nye spillere frem, mens de største spillere med en stor markedsandel hellere vil bevare status quo.

”Det har heldigvis været relativt let at få ørenlyd for konceptet.  Vi skal have en skarp prismodel og samtidig gøre det let at koble sig på systemerne.”

Mæglerhus glæder sig over udviklingen

Blandt de spillere, der står klar til at blande sig i konkurrencen og få en bid af et pensionsmarked i opbrud, er det hurtigtvoksende mæglerhus APC. Her er CCO Peter Bangsgaard overbevist om, at der skal være en mellemmand til at fordele kundernes pensionsmidler som Mancofis præmiehub:

”Vi ser ind i, at det her marked ser anderledes ud om 3-4 år. Der vil være talrige forskellige udbydere af kapitalforvaltning, som kunderne kan vælge imellem. Det giver kunden mulighed for at sammensætte en løsning på tværs af kapitalforvalterne, eksempelvis ved at vælge den forvalter, som er bedst til aktiv forvaltning, passiv forvaltning og/eller bæredygtige investeringer. Vi mener, at det er helt centralt, at det er en spiller som Mancofi, der står alene, og som kan fordele pengene mellem de forskellige aktører.”

Peter Bangsgaard forventer, at APC’s rolle bliver at være en uafhængig mægler, der varetager kundernes interesser på det nye marked. Planen er, at man rykker ind på firmapensionsmarkedet i 2021 med APC, der i dag udelukkende er målrettet privatkunder. Her forventer man også et samarbejde med markedets p.t. eneste udbyder af sygeulykkesforsikringer uafhængigt af pensionsselskaberne, Euro Accident, som er et svensk selskab med amerikanske rødder. Det er nu ved at være på plads i Danmark, beretter direktør Christian Dehn:

”Vi har lukket aftaler eller lukker aftaler med alle mæglerhusene de kommende måneder. Slaget om det nye marked, der får myriader af forskellige opsparingsleverandører, kommer til at handle om, hvordan mæglerne vil skabe en mere transparent situation, der er til gavn for kunderne.”

Ekspert er skeptisk

Christian Dehn oplyser, at Euro Accident efter et par års tilløb nu har fået de første kunder i forretningen.

”Det er kun et fåtal af både private og erhvervskunder, men heldigvis vokser antallet med en fordobling fra uge til uge. Så vi tror på, at vi kan få en betragtelig vækst,” siger Christian Dehn.

Det er dog ikke alle i pensionsbranchen, der er lige optimistiske med hensyn til den nye unbundling-bølge. Den erfarne pensionsekspert og aktuar Søren Andersen fra FPension er mere skeptisk. Det skyldes, at man skal have en livsforsikringslicens for at kunne tilbyde kunderne livrenter, og det kommer til at lægge en dæmper på udviklingen:

”Det er klart, at mæglerne har en interesse i at køre det her ud. Men jeg tror bare, at der er grænser for, hvor stort det kan blive. For reelt er det kun de kendte store pensionsselskaber, der har en licens til at drive livsforsikringsvirksomhed. De andre kan kun tilbyde rate- og alderspensioner, og det er trods alt kun en mindre del af markedet.”

Ifølge Søren Andersen betyder loftet over indbetalinger til ratepensioner og aldersopsparinger, at bankerne og kapitalforvalterne på forhånd har tabt kampen om danskernes pensionsopsparinger.

”Det vil kræve, at en masse nye aktører kan blive godkendt til at drive livsforsikringsvirksomhed,” siger han.

Foto: ID 119303246 © Anna Nikonorova | Dreamstime.com

 

LÆS MERE

Store mæglerhuse indgår aftale med ny aktør. Revolution på pensionsmarkedet i gang

Nye spillere rykker ind på pensionsmarkedet. Tøbrud på vej

Hurtigtvoksende mæglerhus ønsker sig flere varer på hylderne

Tre mæglerhuse trodser markedet og stormer frem

APC sætter gang i ny salgsproces

Mæglerhus kårer stærke forsikringsselskaber – og ryger i clinch med Topdanmark

Codan direktør ser endelig lys, men mæglermodel presser forsikringsbranchen

Skarpt angreb på pensionsmæglernes forretningsmodel 

Her er vinderne og taberne i forsikringsbranchen

Her er de vigtigste nye forretningsområder for forsikring

Bilforsikring bliver teknologisk slagmark. Nu vil selskaberne holde øje med kørslen