I toppen af dansk erhvervsliv har der længe været en vis bekymring over den nye superfond, som regeringen sidst år besluttede at etablere.
EKF Danmarks Eksportkredit, Vækstfonden og Danmarks Grønne Investeringsfond skulle fusioneres til en samlet spiller ud fra et ønske om at give danske virksomheder og iværksættere endnu mere ballast ude i verden.
Blandt de nervøse røster fandt man blandt andre Ørsted-topchef Mads Nipper. Da erhvervsminister Simon Kollerup (S) for nylig præsenterede bestyrelsen i den nye superfond, Danmarks Eksport- og Investeringsfond (DEIF), blev erhvervslivets bange anelser bekræftet.
I spidsen for bestyrelsen står således PensionDanmark-direktør Torben Möger Pedersen flankeret af næstformand Bo Foged, der er tidligere direktør i ATP.
I dag spiller han en nøglerolle i den grønne succesfond Copenhagen Infrastructure Partners (CIP), som Möger og PensionDanmark var med til at etablere for otte år siden.
CIP er på ganske kort tid vokset til at blive en af de mest succesfulde forvaltere af grøn infrastruktur på verdensplan, og netop derfor har valg af formandskabet til Kollerups nye superfond vakt både undren og skepsis blandt aktører i den finansielle sektor samt blandt de virksomheder, der forventes at skulle samarbejde med den nye fond.
Tidligere har blandt andet EKF leveret finansiering til en af verdens største havvindmølleparker, som er etableret af Ørsted i samarbejde med PKA og PFA, ligesom man også har leveret lån til projekter, hvor den tyske vindmølleproducent Siemens Gamesa har været tovholder.
Derfor har både investorer og aktører inden for det grønne område i dag meget svært ved at forstå, hvor Erhvervsministeriet og Simon Kollerup kan sætte to folk med tætte bånd til CIP i spidsen for den nye satsning, da man hermed potentielt giver dem muligheder for at kigge nogle af CIP’s største konkurrenter i kortene.
”Det her er et kæmpe selvmål, for det skaber stor tvivl om, hvorvidt der er risiko for inhabilitet i bestyrelsen. Det undrer meget, at man i en statslig aktør ikke er mere opmærksom på problemstillingen,” lyder det fra en af de aktører, som InsideBusiness har talt med.
Her peger man blandt andet på, at et andet tema er de tætte forbindelser mellem CIP og vindmølleproducenten Vestas, der i december 2020 købte en fjerdedel af managementselskabet bag CIP.
”Vi undrer os meget over det her forløb, og det åbner for nogle oplagte interessekonflikter, som man er nødt til at adressere. Det er muligt, man vil sige, at Torben Möger og Bo Foged går uden for døren, men det er ikke holdbart at have en formand og næstformand, der potentielt vil være inhabile i mange tilfælde,” siger en anden aktør.
Samme aktør efterspørger, hvorvidt Simon Kollerup og Erhvervsministeriet har fået professionel assistance fra en headhunter til at sammensætte bestyrelsen i DEIF.
Det har ministeren ifølge ministeriet dog ikke.
”Erhvervsministeriet oplyser, at der ikke er anvendt eksterne konsulenter til at besætte bestyrelsesposterne i Danmarks Eksport- og Investeringsfond. I forhold til eventuelle interessekonflikter har bestyrelsen to næstformænd og vil derfor også være beslutningsdygtig, hvis eksempelvis formanden og én næstformand må erklære sig inhabil,” skriver ministeriets presseafdeling i en mail til InsideBusiness.
Uskønt forløb
Allerede da regeringen sidste år præsenterede planen om at fusionere de tre statslige aktører EKF Danmarks Eksportkredit, Vækstfonden og Danmarks Grønne Investeringsfond, vakte det en vis undren i erhvervslivet.
Holdningen var flere steder, at synergierne og de fælles berøringsflader var for små, til at det overhovedet ville give mening at skabe en ny superfond.
“Vores klare budskab er: Forcer ikke en fusion på baggrund af nogle tænkte synergier, som måske slet ikke eksisterer,” sagde Ørsteds Mads Nipper dengang, ligesom Thomas Schulz fra FLS advarede mod at skrue fusionen sammen på den forkerte måde.
Især EKF’s rolle har gennem årene været helt central for disse to virksomheder, da den statslige aktør blandt andet har været med til at stille garantier for selskabernes projekter i områder som Afrika, Asien og Latinamerika.
Derfor vakte det en vis opsigt, da det forrige fredag tydede på, at EKF’s formand gennem seks år, Christian Frigast, fremover ikke skulle være en del af DEIF’s bestyrelse.
Hen over weekenden ændrede tingene sig dog hurtigt, og da sammensætningen af bestyrelsen var på plads søndag, var den tidligere frontfigur i Axcel nu pludselig inde i varmen igen.
LÆS MERE
Ny superfond: Den erfarne Anders Eldrup vrages til fordel for tv-stjerner
Læs mere
Vækstfondens formand i dobbeltrolle
Kapitalfondes væksthåb på kant med kreditorer
Vækstfonden i centrum for dramatisk opgør
Ringkjøbing Landbobank, dømt fallent og Vækstfonden spiller nøgleroller i skandaleramt leasing-firma