pix til danica seb

Inside story

Rivegilde om skrappe investeringsfolk

Danica ønsker at trække det i 2017 meget succesrige investeringsteam fra SEB Pension med over i Danske Banks pensionsselskab efter opkøbet. Men chefen for investeringsteamet, Jørn Styczen, skal videre til en ny stilling i SEB-regi – og det er endnu usikkert, hvad det øvrige team vælger.

Der er en hård armlægning mellem SEB og Danica om nøglemedarbejdere under optræk. For efter Danicas køb af SEB Pension den 14. december er der allerede nu tvivl om, hvad der skal ske med SEB Pensions investeringsteam.

Ifølge Danicas CIO, Anders Svennesen, ønsker man at integrere investeringsteamet i Danicas investeringshold, men allerede nu står det klart, at mindst en af hovedpersonerne fra SEB Pensions investeringsteam, chief investment officer Jørn Styczen, skal videre til en anden stilling i SEB, hvor han får en mere global rolle og tættere kontakter til hovedsædet i Stockholm.

De syv folk i teamet har ellers med Jørn Styczen i spidsen sikret sig de bedst tænkelige anbefalinger at søge videre ud fra. For som beskrevet i InsideBusiness sidste uge leverede SEB Pension i 2017 det suverænt højeste afkast på 11,6 procent i markedsrente i en analyse af pensionsbranchens afkast fra Jørgen Svendsen fra AFPR. Til sammenligning lå Danica Pension helt nede på 8,4 procent.

Fakta:

Danica Pension har indgået aftale med SEB om overtagelse af SEB Pensionsforsikring og SEB Administration.
Prisen for Danica Pensions overtagelse af SEB Pension i Danmark er 5 milliarder kroner plus et ekstraordinært udbytte til SEB’s aktionærer på 1,5 milliarder kroner.
Efter købet vil Danica Pension have ca. 43 milliarder kroner i årlige præmieindbetalinger samlet i Danmark, Norge og Sverige.
I Danmark vil præmier udgøre 30,8 milliarder kroner, og Danica Pension vil efter handlen have en markedsandel på 19,2 procent (2016-tal).
Handlen betyder, at Danica Pension vil have ca. 547 milliarder kroner i AUM (balancesum, 2016-tal) og ca. 800.000 kunder.
Købet skal godkendes af de relevante myndigheder, og endelig godkendelse forventes i første halvår 2018.

Målt på gennemsnittet gennem de sidste tre år falder resultatet også ud til SEB Pensions side med et gennemsnitligt årligt afkast på 7,6 procent, hvilket er det tredjebedste i sammenligningen efter PensionDanmark og Industriens Pension. Danica nåede et afkast i midten af skiven med et gennemsnit på 6,6 procent, mens Skandia var bagstopper med 5,3 procent i årligt afkast efter sort uheld på investeringsmarkederne i 2016 og 2017.

Danica kan godt bruge hjælp

På den baggrund kan Danica og andre godt bruge lidt hjælp til investeringssiden. For selv om Danske Banks pensionsselskab for et par år siden headhuntede Jesper Langmack og Poul Kobberup fra PFA for at rette op på svage afkast gennem en årrække, er man stadig et stykke vej fra eliten. Det er da også opfattelsen fra Danicas CIO, Anders Svennesen, at man gerne vil have SEB Pensions investeringsteam med over i Danica:

”Vi har et rigtig godt investeringsteam, og det har SEB Pension også. Det er min opfattelse af 2 plus 2 kan blive til 5, så hvis vi sætter de rette kompetencer sammen, kan vi løfte det endnu højere.”

Ifølge Anders Svennesen er det således udgangspunktet, at SEB Pensions investeringsteam skal med over i Danica. Men det er klart, at der vil være en vis uro, indtil alt falder på plads. P.t. venter den 6,5 milliarder kroner store transaktion på Konkurrence- og Forbrugerstyrelsens godkendelse. Så længe det pågår, ligger alt i dvale:

”Jesper Langmack og Poul Kobberup kommer til at fortsætte med den rolle, de har i dag. Der er en masse dygtige folk i SEB Pension, og jeg håber, at de vil med på rejsen. Men i sidste ende er det den enkeltes valg. Mit ønske er at opbygge den allerbedste investeringsorganisation.”

Sådan klarede pensionsbranchen sig på afkast i 2017

I 2017 lykkedes det SEB Pensions syv mand store investeringsteam at ramme det fornemme afkast, fordi man ramte rigtigt på alle parametre i en ny strategi. Både de strategiske og langsigtede aktier og de undervægtede aktier. Desuden havde man en heldig hånd med valutaafdækningen.

Fortsat usikkerhed for øvrige medarbejdere i SEB

Helt så heldig var man ikke i Danica, konstaterer Anders Svennesen:

”Overordnet gjorde de underliggende porteføljer det godt, og som de skulle. Men så blev dollaren svækket, og Kina steg meget, ligesom nogle techaktier i USA gjorde det rigtig godt. Når jeg ser på det robuste afkast, vi har skabt, så ligger vi godt i et ekstremt tæt felt. Der har så været nogle outliers, der har eller ikke har haft eksponering mod de her få ting.”

Men selv om SEB’s investeringsteams fremtid synes sikker enten hos Danica eller andetsteds, så er det langtfra sikkert for de øvrige medarbejdere i SEB Pension. For det er en stor investering, der skal tjenes hjem for Danica, og det forventes, at der høstes synergier. Det kan for eksempel gå hårdt ud over SEB Pensions salgsafdeling.

Fra SEB’s side er meldingen, at man ikke kan kommentere investeringsteamets fremtid yderligere, så længe Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen er i gang med sin undersøgelse.

Men der er fortsat usikkerhed, om de øvrige medarbejdere i SEB Pensions investeringsteam tager med eller søger nye græsgange, internt i SEB eller andre steder, eller om SEB vil forsøge at holde på specialisterne til at opbygge nye funktioner.

 

LÆS OGSÅ

Pensionskasse fyrer investeringsdirektør

Mindre pensionskasser tæver giganter på afkast

Investeringschef forlader pensionskasse efter bitter strid

Hvad bliver næste opkøb i pensionsbranchen?

Her er landets dyreste og billigste pensionsselskaber

Speget mæglerkoncept rulles ud i pensionsbranchen

Finanstilsynet går ind i speget Willis-sag. Andre mæglerhuse kan blive ramt

Brancheopgør: Mæglerhus revses for kontroversielt forretningskoncept