EET web4

Redaktørens analyse

Russer snupper milliardvirksomhed for næsen af Axcel

Den norske kapitalfond FSN Capital valgte at sælge milliardvirksomheden EET til en kontroversiel russisk ejer, selv om landets største kapitalfond, Axcel, stod klar med et bud på selskabet.

“We are decent people making a decent return in a decent way.” Således lyder det fængende slogan på den norske kapitalfond FSN Capitals hjemmeside.

Og trods en indledende svipser på det danske marked med højtalerproducenten Jamo har FSN indtil videre både leveret stærke resultater herhjemme og sluppet nogenlunde nådigt fra de skandaler, der har ramt mange andre fonde på det hjemlige marked.

Selv det problematiske opkøb af ismaskineproducenten Gram Equipment er faktisk noget overraskende endt som en overvejende sejr for den norske fond, der både har retten og forsikringsselskabets ord for, at man blev taget ved næsen af Grams tidligere ejer, svenske Procuritas.

Mange konkurrenter og aktører i markedet spekulerede indledningsvis i, at FSN simpelthen ikke have lavet deres hjemmearbejde godt nok, da de købte Gram.

Investeringen skete relativt kort tid efter den ualmindelig succesfulde børsnotering af it-kometen Netcompany, og FSN var simpelthen blevet for overmodige i kølvandet på deres gyldne exit, lød analysen fra flere.

Men medhold fra både forsikringen og retten har sørget for, at FSN Capital fortsat fremstår som en seriøs og sober kapitalfond på det danske marked, der overordnet set har leveret solide afkast og i høj grad har de danske investeringer at takke herfor.

På kant med myndighederne

Med ovenstående in mente og FSN’s sympatiske slogan kan det undre ganske eftertrykkeligt, at den norske kapitalfond i sidste uge valgte at sælge it-distributøren til Pamplona Capital Management. En kapitalfond, der flere steder blev beskrevet som britisk, men som InsideBusiness fredag kunne afsløre i høj grad bygger på kapitalen fra en af Ruslands mest velhavende oligarker, Mikhail Fridman.

I en tid, hvor banker, pensionskasser og den finansielle sektor generelt er hysterisk angst for alt, hvad der kan have tråde til hvidvask eller på anden måde give problemer med compliance og ESG, virker salget af EET til fonden med de tætte russiske bånd noget særpræget.

Fridman har som beskrevet i InsideBusiness flere gange været på kant med myndighederne i både Storbritanien og USA med flere af hans investeringer, da man naturligt nok er bekymret for hans tråde til det russiske styre. For nylig forlod en række partnere sågar fonden til fordel for Charlesbank, fordi de simpelthen ikke kunne investere frit i amerikanske techvirksomheder, når man konstant var i myndighedernes søgelys.

Samtidig har især mange banker svært ved at finansiere Pamplonas gøren og laden, da man ikke i tilstrækkelig grad kan dokumentere, hvorfra de mange milliarder stammer.

Det er ren gift for enhver finansiel institution i 2021, hvorfor store nordiske banker som Nordea, Danske Bank og SEB stort set per automatik takker nej til at samarbejde med Ruslands mange nyrige mangemilliardærer.

Danica i uheldig rolle

Med bankernes forståelige skepsis in mente synes salget til netop Pamplona blot endnu mere tankevækkende, set i lyset af at selskabet ud over FSN Capital også ejes af netop Danske Banks pensionskasse, Danica.

Her investerede man i forbindelse med kapitalfondens opkøb af it-distributøren 150 millioner kroner i selskabet og fik dem vekslet til præferenceaktier. Det er disse aktier, man nu ikke bleg for at sælge til Pamplona og Mikhail Fridman, selv om chancen for, at hovedkontoret ville lave forretninger med fonden, er mikroskopisk.

Umiddelbart kunne FSN og Danicas exit bedre forstås, hvis man sammen med sine rådgivere fra M&A-huset Baird ikke havde andre købere på hånden.

Det er imidlertid ikke tilfældet, for landets største kapitalfond, Axcel, var sammen med et par co-investorer med i opløbet helt til det sidste og må i dag sidde tilbage og undre sig voldsomt over, hvorfor de norske kolleger i sidste ende fravalgte tilbuddet fra den danske fond til fordel for Pamplona.

Det er muligt, at Axcels bud ikke var tilnærmelsesvis så godt som det fra modbyderen med de russiske aner, men FSN har selv påpeget, at salget af EET er et af fondens bedste nogensinde. Mon ikke også afkastet derfor havde været ganske forrygende, selv om man havde valgt en mindre gavmild byder, der til gengæld fremstår markant mindre dubiøs.

Desværre viser salget af EET, at trods både kapitalfondes og investorernes mange skåltaler om ESG og ansvarlig opførsel, så er det stadig bundlinjen, der ultimativt tæller.

 

Læs mere

Kontroversiel oligark bag dansk milliardhandel

Kapitalfond snupper dansk tandlægekæde

Tidligere Axcel-partnere kan spinde guld på fondens problembarn

Her er landets bedste kapitalfond

Kapitalfond jagter nordisk superliga

Omstridt kapitalfond på pengejagt efter forrygende danske frasalg

Kapitalfonde sætter danske it-mastodonter til salg 

Kapitalfond jagter dansk børsnotering

Udenlandske kapitalfonde brænder fingrene i Danmark