pexels-photo-3184328

Sponsoreret artikel

Sådan bekæmper man præstationsangst

Præstationsangst er en almindelig form for angst, som mange mennesker oplever. Du kender måske følelsen selv. Kroppen er i totalt alarmberedskab før din vigtige præsentation på arbejdet. Og når du så endelig står der, helt bævende, går klappen ned. Selvom du har forberedt dig virkelig grundigt

Præstationsangst kan vise sig på mange måder, og derfor kan det være svært at vide, hvordan man skal tackle den. Nogle gange kan det virke som om, at angsten tager overhånd og fylder alt i ens tanker. Dette kan gøre det svært at fokusere på noget andet end angsten, og dette kan selvfølgelig have en negativ indflydelse på ens præstationer. Man kan også få professionel hjælp til eksamensangst, hvis man ikke kan præstere i en situation, som enten er en eksamen eller som ligner en eksamen. Det kunne være den helt store præsentation for CEO, som du skal forberede dig på at klare til UG.

Kan man lære at tackle præstationsangst på en effektiv måde?

En af de mest effektive måder at tackle præstationsangsten er ved at lave en plan for, hvordan man vil håndtere den. Planen bør indeholde en række trin, som man skal følge for at overvinde sin angst.

Dette kan eksempelvis være trin som
1) At erkende sine begrænsninger og acceptere dem
2) At lave en strategi for, hvordan man vil tackle de situationer, der udløser angsten
3) At øve sig i de situationer, der udløser angsten
4) At søge professionel hjælp, hvis man ikke selv har værktøjerne til at håndtere sin præstationsangst

Lær at acceptere dine fejl og husk at give dig selv ros

Det er helt normalt at fejle, og alle gør det på et eller andet tidspunkt. Det er dog ikke alle der har lært at acceptere deres fejl, og dette kan føre til en negativ spiral af selvkritik og manglende selvværd. Accepter fejlene og prøv i stedet at lære af dem, så du kan undgå dem i fremtiden. Giv dig selv ros når du har gjort noget godt. Selv hvis du føler, at en præsentation havde en del fejl, skal du rose dig selv for de gode elementer.

Hvilke negative konsekvenser kan præstationsangst have?

Præstationsangst kan have mange negative konsekvenser professionelt. Hvis man ofte trækker sig fra projekter, hvor man skal være den, der til sidst fremlægger resultaterne, kan man komme til at misse mange spændende udfordringer i sit arbejdsliv. I værste fald kan man risikere at blive forbigået til opgaver, man faktisk gerne ville have haft.