genstart fællesskab

Kultur

Sådan genstarter man fællesskabet

Med coronaepidemien og tilhørende hjemmearbejde med virtuelle møder, er der særligt behov for at styrke fællesskabet på arbejdspladsen. Bogen ’genstart fællesskabet’ giver en god anledning til at genstarte fællesskabet

Ensomhed er ved at udvikle sig til en folkesygdom, hvor Mary Fondens analyse af befolkningsdata i 2017 viste, at mere end 380.000 danskere over 16 år føler sig ensomme. Red Barnet og DGI med social- og ældreminister Astrid Krag (S) i spidsen har begge særligt fokus på, hvordan man genstarter fællesskabet i foreningslivet og blandt børn og unge i forlængelse af coronaepidemien.

Blandt den største del af den voksne befolkning er arbejdspladsen det fællesskab, vi bruger mest tid på, så det er vigtigt. at vi også plejer det. Det er præcis det tema, bogen ’Genstart fællesskabet’ forsøger at håndtere.

Fællesskabet på arbejdspladsen er under pres

Bogen kommer ind på covid-19 og det stigende behov for digitale møder og giver eksempler på, at mange finder de virtuelle møder upersonlige. Og det må være stof til eftertanke, for uagtet corona fortsætter digitaliseringen, og for at skabe gode digitale fællesskaber kræver det en drøftelse og kalibrering af vores forventninger til det fremtidige fællesskab.

Bogen er delt ind i fire hovedsessioner, hvor første del har fokus på den udvikling, som samfundet har været igennem de sidste år med øget individualisering og en stigende oplevet ensomhed.

Anden del har fokus på de efterdønninger, som forandringer og kriser bærer med sig eksemplificeret ved covid-19.

Boganmeldelse

Genstart fællesskabet

Af: Stine Reintoft

Forlag: Akademisk forlag

Sprog: Dansk

Sideantal: 136

Pris: 220 kr.

ISBN13: 9788750059424

5 af 6 stjerner

Bogen blev anmeldt af Daniel Omann Gru

Tredje del er mere praktisk og giver nogle værktøjer og tilgange til at sætte gang i et team igen efter en krise eller større forandring.

Fjerde og sidste del er mere reflekterende med fokus på filosofiske betragtninger samt flere konkrete redskaber og øvelser til at genstarte samarbejdet og fællesskabet.

Selv om bogen kun er på 136 sider, formår den at komme forbi en lang række emner på en let og forståelig måde, og vi kommer blandt andet ind på Svend Brinkmann og Levonis fem komponenter i et teamsamarbejde.

Bogen er virkelig god til at veksle mellem at beskrive problemerne og samtidig give inspiration til øvelser og dialogspørgsmål, der kan danne rammen om en diskussion af, hvordan man bedst genstarter fællesskabet, hvilket giver nogle konkrete redskaber, der kan implementeres med det samme.

Øg performance med det gode fællesskab

Der er fire gange så stor sandsynlighed for at være ensom, hvis man er arbejdsløs, hvilket kan skyldes, at man ikke møder ind til et fællesskab på arbejdet. Med corona og hjemmearbejde har dette ændret spillereglerne, da vi mødes digitalt. Og med flere digitale fælleskaber udfordrer det vores samarbejde og identitet, hvilket gør bogen endnu mere relevant.

Bogen er særlig relevant med corona in mente, men den er meget mere end en coronabog, da mange af eksemplerne vil være relevante, når corona er overstået.

Bogen handler nemlig mere om, hvordan man skaber et trygt og tillidsbaseret fællesskab, som alle på arbejdspladsen føler sig en del af. For gode fællesskaber er med til at skabe det gode samarbejde, som i sidste ende gerne skulle øge performance på arbejdspladsen. Og bogen kan netop anvendes som inspiration til at kickstarte fællesskabet på arbejdspladsen, eller hvis man blot vil lave et sundhedstjek af fællesskabet.

Jeg giver bogen 5 af 6 stjerner for et vigtigt opråb om ikke at glemme fællesskabet.

Bogen blev anmeldt af Daniel Omann Gru.

Læs mere

Intet slår passionen, den gode idé og en vodkatonic

Bedrevidende bog om den finansielle sektor vil irritere målgruppen

Brug din fantasi som arbejdsredskab – hvis du kan

God ledelse: Stadig ikke noget klart svar!

Er din organisation klar til ‘new normal’? Ny bog er den bedste strategibog længe

Livet er for kort til et ulykkeligt arbejdsliv

Manglende mod koster

Et kærligt ledelsesspark bagi

Strategi er enkelt – sådan da

Forstå regeringens fokus på aktieskatter og Udkantsdanmark

Et skridt opad på lederstigen giver nye udfordringer

Et ‘mulighedsspring’ i den offentlige sektor

Sådan stopper du det ligegyldige arbejde

Sig noget sjovt – og kom bedre igennem med dine budskaber

Bliv boligspekulant – hvis du orker