Efter flere år med boblende optimisme på M&A-markedet mærker flere af landet uafhængige aktører nu, hvordan den globale usikkerhed også forplanter sig til deres forretning.
Især hos flere af de mindre spillere er indtjeningen under pres, i takt med at der er kommet længere mellem de indbringende mandater.
Også en førende aktør som FIH Partners har oplevet en markant tilbagegang sidste år. Rådgiverens indtjening blev samlet set halveret, og ifølge officielle tal fra Mergermarket har årets første seks måneder ikke været nogen dans på roser for M&A-aktøren, der især har sin force inden for infrastruktur og på de helt store sager.
Flere andre større aktører kan dog trøste sig med, at de selv i en tid med lavere aktivitet fortsat driver en særdeles indbringende forretning.
Hos landets største uafhængige rådgiver, Clearwater, har man trods de mange udefrakommende udfordringer i 2022 formået igen at lande et historisk stærkt resultat.
Akkurat som i et hæsblæsende 2021 formåede M&A-huset at ramme et bruttoresultat på knap en kvart milliard kroner, og selv om risikoelementer som krig, inflation og stigende renter fortsat spøger, ser ledende partner Lars Rau Jacobsen optimistisk på indeværende år.
”Vi oplever fortsat et rigtig fint marked set i historisk perspektiv. Det er ganske vist lavere end de to forgangne år, men både 2021 og 2022 var begge år med nærmest perfekte forudsætninger for M&A, samtidig med der var et efterslæb fra covid-19. Så set i det lys er vi ganske fortrøstningsfulde,” siger han og peger på, at man regner med at lukke 10 handler i løbet af første halvår.
Store handler
Blandt firmaets største handler i 2023 indtil videre er salget af PR Electronics (billedet) til AGIC og Kirk Kapital samt OJ Electronics, der blev købt af Bitzer Group.
Begge handler var i milliardklassen og vidner om, at M&A-markedet er ved at finde sine fødder efter en noget svag start på 2023.
”Mange sælgere har helt klart været afventende, fordi det simpelthen har været så svært at få klarhed over udviklingen den nærmeste fremtid. Det ser ud til at forsvinde nu, idet både købere og sælgere har vænnet sig til tingenes tilstand, og det giver større stabilitet, end vi så i slutningen af 2022. Det er meget normalt, at det tager M&A-markedet 3-6 måneder at tilpasse sig, når der sker markante skift i den globale økonomi,” siger Lars Rau Jacobsen.
Lars Rau Jacobsen medgiver, at det især er de helt store transaktioner, der er forsvundet fra markedet blandt andet som følge af, at køberne i dag ikke har lige så let adgang til finansiering.
”Overordnet set er den samlede værdi af gennemførte M&A-transaktioner faldet i 2023 – men målt i antal af gennemførte transaktioner, er aktivitetsniveauet stadig på et rigtig fint niveau. Vi ser dog, at adgangen til transaktionsfinansiering er ved at normalisere sig igen, hvormed antallet af større transaktioner igen forventes at stige i andet halvår. Vores store fordel er, at vi primært beskæftiger os med handler, der har en værdi på halvtreds millioner kroner op til nogle milliarder. Samtidig har vi bred erfaring fra en række forskellige sektorer, så vi i tider, hvor eksempelvis byggerier eller consumer er ramt, bedre kan fokusere på andre områder,” siger han.
Flere er blevet opkøbt
I løbet af 2022 forsvandt to uafhængige rådgivere fra landkortet, idet Oaklins blev overtaget af revisionsfirmaet Beierholm, mens Tofte & Company blev solgt til EY.
Netop EY har, siden man hentede de to Carnegie-folk Martin Wiig Nielsen og Peter Vejlgaard i 2017, satset massivt på at opbygge en stærkere position på det lukrative M&A-marked.
Firmaet havde ellers forinden stået noget i skyggen af rivalerne PwC og Deloitte, men med oprustningen fik man på få år skabt en langt mere slagkraftig aktør, der i højere grad kunne udnytte revisionshusets enorme kundegrundlag.
Overtagelsen af den specialiserede rådgiver i 2022 var derfor endnu et offensivt træk fra EY, og selv om det skete på toppen af rekordresultater, har partner i EY Søren Krejler ingen frygt for, at EY fik satset på ryggen af et marked, der gennem flere år havde været stærkt opadgående.
”Vi ser fortsat rigtig fin aktivitet, blandt andet inden for industrier som tech og SAAS, som Tofte traditionelt har været stærke indenfor. Så vi er fortsat meget tilfredse med opkøbet, og vores regnskabsår, der lukker ved udgangen af juli, viser et historisk højt niveau inden for M&A,” siger han.
Præcis hvor meget EY betalte for at overtage rådgiveren fra stifter Thomas Tofte og de øvrige partnere, er ikke offentliggjort, men i selskabets regnskab fremgår det, at partnerkredsen i forbindelse med salget har trukket omkring 50 millioner kroner ud til sig selv.
”Ideen bag opkøbet var ikke blot at øge antallet af mandater, men også sørge for, at vi kunne tilbyde de kunder, man havde gode, mangeårige relationer til, flere ydelser inden for rådgivning,” påpeger Søren Krejler.
Søren Krejler tror på, at netop EY’s brede vifte af produkter viser sit værd i en tid med stor usikkerhed.
”Især fordi året startede med en vis usikkerhed, har vi set en tendens til, at flere købere efterspørger processer, hvor vi leverer flere ydelser som eksempelvis vendor due diligence for dermed at skabe en mere færdig pakke og således også fjerne noget af den usikkerhed, der kunne være,” siger Søren Krejler.
Svært at etablere sig
Ud over opkøb har flere nye spillere også set dagens lys. Det gælder blandt andre Scandinavian Corporate Finance Advisors, der blev etableret af tidligere M&A-chef i Arla Thor Hvid og EY’s forhenværende chef for corporate finance Martin Niclasen.
Også Handelsbankens tidligere M&A-afdeling gik solo i forbindelse med bankens nedlukning af sin danske forretning, ligesom den udenlandske spiller Alantra har etableret sig herhjemme.
Hvorvidt de nye aktører med tiden formår at få stablet en bæredygtig forretning på benene, er endnu for tidligt at sige, men især for de mindre, uafhængige aktører har udfordringen på sigt været at få skabt en så stærk pipeline, at man over en længere periode kan øge indtjeningen.
En af de spillere, det er lykkedes for, er Nordic M&A, der med ledende partner Anders W. Eriknauer i spidsen for andet år i træk har opnået en bruttofortjeneste på over 50 millioner kroner.
”Da vi gik i luften i 2008, var det min forventning, at det ville tage 10 år, før vi fik opbygget et brand, der var tilpas stærkt, til at man også i svære tider kunne have en solid forretning qua sine meritter. Det lykkedes lidt tidligere end forventet. Undervejs har vi været begunstiget af, at vi har fået skabt os et godt navn inden for flere nicher, herunder sundhed og forsikringsbranchen, hvilket viser sit værd i tider med stor global uro,” siger Anders W. Eriknauer, der i år blandt andet har stået bag salget af John Jensen VVS til FSN Capitals nyetablerede koncern, InstallatørGruppen.
”Vi havde et super flot 2022, og selv om 2023 tegner en smule mere uforudsigeligt, er vi stadig godt tilfredse. Året startede lidt langsomt efter en lille opbremsning i månederne inden jul, men især de sidste par måneder har vi igen set fin aktivitet, både i forhold til igangværende processer og pitches, blandt andet fordi nogle processer, der var sat på pause, så småt kommer i gang igen” siger Anders W. Eriknauer, der forventer, at man trods store globale udsving fortsat vil være i stand til at drive en god forretning.
”Vi skal normalt lave omkring 8-10 transaktioner om året for at være tilfredse, og det forventer vi også at kunne nå i 2023. Vi mener, at vi blandt andet har bevist vores værd inden for mere komplekse transaktioner, hvor vi kan gøre en forskel og dermed styrke vores brand yderligere,” siger han.
Læs mere
Sky kapitalfond jagter nyt milliardsalg
Kapitalfond genopliver salgsplaner med it-gigant
Krise tvinger kapitalfonde til lommerne
Maj Invest klar til salg af guldæg
EQT arbejder på største danske frasalg siden Færch
Bejlere retter igen sigtekortet mod GN. Her de sandsynlige scenarier
Her er de mest succesfulde M&A-rådgivere i svært marked
Chef i advokathus færdig efter magtkamp