;
nykredit web2

Redaktørens analyse

Sådan vil Nykredits Michael Rasmussen trække Totalkredit-banker tættere på

Ifølge et internt brev til alle bankdirektører i Totalkredit-samarbejdet er Nykredit-topchef Michael Rasmussen klar til at udvide samarbejdet til områder som investeringsforeninger, datacentraler og kapitalmarkedsplatforme. Men det er en svær øvelse, selv om mange af de mindre banker bliver presset af kapitalkrav i de kommende år.

På afgørende punkter halter Danmarks største banksamarbejde, Totalkredit, efter konkurrenterne i Danske Bank og Nordea. Mens storbankerne har samlet it-udvikling, investeringsforeninger og meget andet på én effektiv platform, så samarbejder de ca. 70 banker i Totalkredit-alliancen kun om salg af realkreditlån.

Det kan vise sig problematisk fremover, fordi det går stadig stærkere med it-udvikling, og på grund af ny lovgivning venter der markante fald i indtjeningen på salg af investeringsprodukter i bankerne. Samtidig betyder nye og strenge kapitalkrav til bankerne alvorlige udfordringer, hvis Finanstilsynet gennemfører dem i den nuværende form.

Ifølge et brev fra Nykredit til en række bankdirektører i Totalkredit-samarbejdet er der nyt på vej. InsideBusiness er kommet i besiddelse af brevet, hvori Michael Rasmussen fortæller bankerne om mulighederne for fremover at rykke tættere sammen. Det gælder eksempelvis i forhold til at samle aktiviteter på færre datacentraler end BEC, SDC og Bankdata, som bankerne i dag benytter. Man kan også samle styringen af pengeautomater, så Totalkredit-bankerne bliver fælles om kontantlevering i hele landet.

Men det kan også være en sammenlægning af Bankinvest, Sparinvest, Nykredit Invest, Sydbanks Sydinvest og sågar Jyske Banks Jyske Invest, selv om Michael Rasmussen ragede uklar med Jyske Bank, da Jyske Bank-direktør Anders Dam købte BRFKredit og blev bortvist fra Totalkredit-samarbejdet.

Alle skal med i nye samarbejder

Intet er helligt, bortset fra at samarbejdet med Totalkredit-bankerne står højest på Michael Rasmussens dagsorden. For som det videre fremgår af brevet, ønsker Michael Rasmussen, at det er ”os i Totalkredit-kredsen, der sammen kan styrke og udvide samarbejdet. Skulle konkurrenter uden for kredsen sende en invitation til Nykredit, er det således vigtigt for os, at vi alle bliver inviteret med.”

For Nykredit-topchefen handler manøvren om tre ting.

Sikring af lokalbankerne som vigtig salgskanal for Nykredits realkreditlån, nok en spareøvelse for Nykredit inden børsnoteringen om et års tid, og så er det en mulighed for at gøre sig selv og bankerne mere innovationsparate til at møde Danske Banks MobilePay og truslen fra Facebook og Google, som før eller siden sikkert angriber det danske bankmarked.

Endvidere er det åbenlyst for enhver, at det ikke er optimalt med it-samarbejde mellem hele tre it-platforme. P.t. rulles en stor ny rådgivningsplatform for realkreditlån ud i et gigantisk årelangt it-projekt. Det må være uhyre bøvlet at koordinere det på tværs tre platforme.

Prisstigninger var en gave til bankerne

En central del af Michael Rasmussens opgave som topchef for Nykredit har været at stoppe uro og trække Totalkredit-bankerne tættere på. Man må sige, at opgaven er lykkedes, ikke mindste på grund af de prisstigninger på realkreditlån, som Michael Rasmussen fik massiv kritik for at indføre sidste år.

Det var måske dyrt rent imagemæssigt, men Totalkredit-bankerne får ca. halvdelen af prisstigningerne. Både Nykredit og Totalkredit-brandet fik dybe ridser i lakken, mens Jyske Banks Anders Dam dygtigt formåede at fremstå som helten, der sikrede danskerne billige boliglån, hvilket fortsat er en central del af markedsføringen af Jyske Bank/BRF.

Trods spirende goodwill hos partnerbankerne bliver det dog ikke nogen nem opgave at trække nye fælles løsninger ned over Totalkredit-samarbejdet. Tidligere har man forsøgt at samle de tre datacentraler, men det arbejde er gået helt i stå. Det har simpelthen vist sig for bøvlet at få systemer, ejerstrukturer og særinteresser til at smelte sammen.

Kan investeringsforeningerne samles?

Heller ikke en samling af investeringsforeningerne bliver let, selv om det er åbenlyst billigere at have et investeringsteam siddende til at investere amerikanske aktier for 20 milliarder kroner end fire investeringsteams, der hver investerer for 5 milliarder kroner. Men hvilke banker skal så tjene på fondshandlerne? Og føler organisationer og bestyrelser sig ikke hjemme, hvor de er? Det kan blive meget svært at få enderne til at mødes der.

Dernæst er der mulighed for at samle de afdelinger, der holder styr på overholdelsen af strammere og strammere krav om hvidvask, terrorfinansiering og persondata. Der er næppe tvivl om, at der vil være en væsentlig drivkraft i de mindre banker i retning af at spare og skære til. Det gælder især, hvis Finanstilsynet får de stramme NEP-krav igennem – så vil der være behov for at ophobe kapital i årene, der kommer.

For bare et halvt år siden var det en central del af korridorsnakken, at Nykredit ville børsnoteres for at kunne købe banker. Men den snak er nu forstummet, og Michael Rasmussen afviser enhver snak om temaet. Småbankerne kunne ellers godt bruge en rig onkel til at samle de dårligste spillere op.

 

LÆS MERE

Michael Rasmussen vil udvide Totalkredit-samarbejde. Store omvæltninger nødvendige

Gigantisk hemmeligt it-projekt skal redde Totalkredit-samarbejdet

Danske Bank gør klar til massiv disruption af investeringsområdet

Vi kulegraver Danske Banks store turnaround. Interview med Thomas Borgen

Milliardoprydning i landbruget i 2017. Risiko for nye bankkrak

Hvor er bunden under bankernes lån til landbruget?

Direktionsvogn og huset solgt og vinen væk. Michael Rasmussen sætter ny retning for Nykredit