;
Mulvad 2

Ugens Insider

Revisionsgigant vil styrke M&A-området og melder selv klar til opkøb

For KPMG er det tid til at samle forretningen og investere i fremtiden for at sikre en høj langsigtet vækst. Der skal bl.a. investeres og ansættes yderligere på M&A-området, fortæller administrerende direktør Henrik Mulvad, der samtidig gør klar til opkøb.

Siden 48 danske KPMG-partnere for 7 år siden valgte at fusionere med rivalen EY, har revisorbranchens berømte firkløver, ‘big four’, manglet sit fjerde ben i Danmark.

Revisionshuset, der i 2014 blev drænet for partnere, har siden den opsigtsvækkende fusion skullet kæmpe sig op igen fra bunden ved hjælp af en årelang genopretningsplan, der har kostet det internationale KPMG-bagland en halv milliard kroner, og efter en årrække med kraftig vækst er målet nu langt om længe inden for rækkevidde.

Efter et på alle måder usædvanligt år har KPMG rundet 1 milliard kroner i omsætning og er dermed blot 89 millioner kroner fra at overhale rivalerne BDO og Beierholm, som på skift har kunnet kalde sig landets fjerdestørste revisionshus de senere år.

Men selv om målet nu ser ud til at kunne opnås inden for 12 måneder, er det ikke den kortsigtede sejr, der optager administrerende direktør og seniorpartner Henrik Mulvad, der blev hentet ind til KPMG fra konkurrenten Deloitte forrige år for at lede det danske kontor.

Sagen kort

KPMG har rundet 1 milliard kroner i omsætning og er nu blot et mulehår fra at genindtage sin retmæssige plads som det mindste medlem i ‘big four’.

Men i stedet for en slutspurt tager revisionshuset en pause for at samle sig og investere i fremtidig vækst.

Opkøb af ny teknologi er på agendaen i 2021, og det er også planen, at strategi- og M&A-rådgivning skal styrkes i de kommende år, hvor forventningen er en vækst på 500 millioner kroner inden for de næste 5 år.

KPMG vil helt naturligt og inden for ganske kort tid træde ind i ’big four’ igen i Danmark, og derfor skruer den danske landechef nu med vilje ned for højoktanen for i stedet at fokusere på den langsigtede vækst, der skal sikre, at KPMG også på den lange bane vil være at finde blandt de fire største revisionshuse i landet.

”Vi har valgt at se det som et år, hvor vi kan tillade os at fokusere på at investere. Vi skal have nogle nye områder og nye teams i gang, og der kan godt gå 6-12 måneder, før de kommer op at køre.  Så det passer os faktisk fint med en konservativ plan,” siger Henrik Mulvad.

Hvor KPMG trods coronapandemien leverede en vækst på 22 procent i 2020, forventer Henrik Mulvad, at væksten i 2021 vil være på blot 5 procent.

Han peger på de store usikkerheder i 2021 og nervøsiteten i markederne som gode grunde til under alle omstændigheder at holde igen vækstambitionerne. Men han lover også, at de investeringer, KPMG foretager i år, vil slå igennem i de kommende år, så revisionshuset allerede fra næste år vil være tilbage i den vækstgænge, der er årsag til, at revisionshuset på blot 7 år har skabt en milliardforretning ud af nærmest ingenting.

Målet er således, at KPMG skal vokse med 500 millioner kroner inden 2025, svarende til en årlig vækst på mellem 9 og 11 procent om året, og det selv om målet for 2021 isoleret set er meget konservativt.

”Vi regner med at være tilbage for fuld skrue i 2022, og på lang sigt forventer vi stadig, at KPMG vil vokse kraftigt i Danmark,” siger Henrik Mulvad.

Opkøb og teknologi skal sikre væksten

KPMG’s høje vækstrater i 2021 og de foregående år er ikke alene en konsekvens af, at revisionshuset er vokset fra et meget lille udgangspunkt. Revisionshuset har også formået at satse på de rigtige temaer og har dygtigt udnyttet synergierne med de andre internationale KPMG-kontorer.

Den væsentligste årsag til, at KPMG klarede sig så fornuftigt igennem 2020, var således revisions- og rådgivningshusets store fokus på teknologi, som gennemsyrer hele forretningen. Coronapandemien accelererede de teknologiske tendenser, der allerede var i gang i samfundet, og Henrik Mulvad ser ingen tegn på, at udviklingen nu stopper.

Derfor melder den danske landechef sig også klar til at købe op i løbet af 2021 for at styrke især teknologiydelserne.

”Vi har tænkt os at øge vores egen M&A-aktivitet og er sådan set allerede nu klar til at købe teams eller virksomheder, hvis vi finder noget, der kan styrke vores techkompetencer yderligere. Det kunne være inden for Microsoft eller ServiceNow,” siger Henrik Mulvad.

M&A er en vækstmotor

Ud over teknologi er der også stadig masser af mere traditionelle services på navnlig konsulentområdet, som man finder hos de andre big four-huse, men som KPMG i Danmark ikke har udnyttet endnu.

Det gælder ikke mindst på M&A-området, som har potentiale til at blive en vækstmotor for hele forretningen, fordi det sætter mange af de kompetencer i spil, som revisions- og rådgivningshusene alle besidder.

En enkelt deal kan således ofte kræve både corporate finance-rådgiver, juridisk rådgiver, revisor og strategikonsulent, og når de store revisionshuse formår at sætte alle kompetencerne i spil, kan M&A derfor være et ekstremt værdifuldt forretningsområde.

”M&A er virkelig en vækstmotor, og det er også et stort element i vores vækststrategi. Vi er 50 mand i vores deal advisory i dag, så vi har allerede kritisk masse, og der er masser af muligheder her. Dels i at bygge vores corporate finance-team op, så vi kan tage flere handler ind, dels i at gå op i value, så vi tager flere større handler, og dels i at udvide ydelsespaletten til også at dække for eksempel kommerciel due diligence eller flere nye ydelser inden for post merger-integration. Jeg kan godt se os være 80 mand på området om nogle få år,” siger Henrik Mulvad.

Kamp om kunderne

En af de velkendte udfordringer, som big four-husene har kæmpet med, siden de blev full service-huse, er, at de forskellige forretningsområder – revision, rådgivning, skat og jura – internt har tendens til at konkurrere om kunderne.

Det kan selvsagt være ødelæggende for samarbejdet i organisationen, og derfor er det et kardinalpunkt i Henrik Mulvads vækststrategi. Han mener dog, at KPMG’s danske afdelinger i modsætning til rivalernes har bedre mulighed for at arbejde sammen i stedet for at modarbejde hinanden, fordi det har været en central del af kulturen, siden det nye KPMG blev etableret.

”Fordi vi er startet fra bunden for ganske nylig og har bygget vores forskellige discipliner op simultant, tror jeg ikke, vi er så plagede af den silotankegang, der har det med at præge andre store organisationer. Vi er gode til at arbejde sammen på tværs, og det skal vi også være. Det er simpelthen alfa og omega, hvis vi skal kunne opretholde den høje vækst,” siger Henrik Mulvad.

 

LÆS OGSÅ

Nye udfordrere bider revisionshusene i haserne

Revisorkrav spreder sig som lynild i bankerne. Temaet er sprængfarligt

Danske Banks møgsag skader alle banker, pensions- og forsikringsselskaber

Ulmende uro i Danske Banks ejerkreds  

Banker i vildrede om covid-19 nedskrivninger

Finanstilsynet advarer om alvorlig bankkrise

Danske Banks skandale-produkt slår forventningerne

Danske banker står splittet om Saxo Banks indtog i sektoren