Efter et omfattende generationsskifte og en fintuning af strategien er kapitalfonden Nordic Capital nu igen ved at etablere sig som en magtfaktor på den nordiske scene.
Fonden, der traditionelt set har haft et tæt bånd til det danske marked, har efter nogle svære år før og efter finanskrisen med vigende afkast været i stand til at udnytte sine kompetencer inden for blandt andet sundhedssektoren og financial services til at skabe afkast, der igen kan måle sig med de historisk gode afkast, kapitalfonden tidligere var kendt for at levere.
Herhjemme er det blandt andet tunge investorer som ATP, Danica Pension, PFA, Lundbeckfonden, Augustinus Fonden, Tryghedsgruppen og Novo Nordisks pengetank Novo A/S, der har investeret omkring 2,5 milliarder kroner af de i alt 32 milliarder kroner, som Nordic Capital har hentet hos investorerne.
Kapitalfondens pengejagt sker i kølvandet på Nordic Capitals seneste fond fra 2013, som takket være flere gode frasalg har leveret et solidt afkast til investorerne i form af en årlig forrentning på næsten 20 procent ifølge Preqin.
Her er det især frasalget af Nets-rivalen Bambora sidste sommer, der for alvor har været med til at trække afkastet i den rigtige retning og overbevise de mange investorer, der i sin tid takkede nej til at investere i fonden, da man hentede penge for 5 år siden.
Forventningen blandt flere investorer er da også, at Nordic Capital i sin niende fond blandt andet vil udnytte sine kompetencer inden for sundhedssektoren samt fintech og financial services. Hvor førstnævnte har været en fastforankret del af fonden i mange år, er finanssektoren først de senere år for alvor blevet et fokusområde for Nordic Capital. I skrivende stund ejer Nordic Capital blandt andet Nordnet, ligesom man for nylig opkøbte svenske Trustly, der leverer konto til konto-betalingsløsninger.
”Vi har siden 2011 arbejdet efter en meget nagelfast strategi, hvor vi arbejder med sektorteams, der arbejder på tværs af landegrænser. Det gør os i stand til at udnytte vores kompetencer inden for udvalgte områder, hvor vi historisk set har vist, at vi formår at skabe værdi,” forklarer partner i Nordic Capital Lars Terney, der kom til fonden i 2008 som afløser for daværende chef, Christian Dyvig.
De sidste 3 år har Lars Terney arbejdet med at systematisere Nordic Capitals ’værktøjskasse’ og ejerskabsmodel samt optimeringen af kapitalfondens enkelte investeringer, mens Michael Haaning – med særligt fokus på consumer- og retailsektoren – har overtaget ansvaret for køb og salg af virksomheder på fondens danske kontor. Den rolle bliver nu delt med Lars Terney, der for nylig blev udnævnt som co-head for industrial goods og services-sektoren i Norden og derfor har til opgave at finde opkøbsemner inden for den sektor i både Danmark og resten af Skandinavien.
I dag står han for at optimere kapitalfondens enkelte investeringer, mens detailspecialisten Michael Haaning har overtaget ansvaret for køb og salg af virksomheder på fondens danske kontor.
Netop detailområdet har gennem de senere år vist sig som særdeles udfordret – flere fonde har således brændt fingrene på at opkøbe butikskæder. Det gælder blandt andet danske Axcel og Polaris, ligesom giganter som EQT og CVC også har deres at slås med i deres respektive investeringer i henholdsvis Top-Toy og optikerkæden Synsam.
For EQT har disruption og butiksdød haft den klare konsekvens, at fondens investorer i forbindelse med den seneste kapitalrejsning havde et udtalt ønsket om, at fonden var langt mere selektiv i forhold til detailsektoren.
Det samme er man i Nordic Capital, hvor man både har høstet forrygende afkast på salget af den finske discountkæde Tokmanni og norske Europris, mens fondens investering i danske Sportmaster indtil videre har været mere udfordret.
Michael Haaning understreger, at man hos Nordic Capital fortsat ser en værdi i sektoren trods de mange udfordringer, man for tiden møder fra blandt andet Amazon.
”Detail har historisk set været et godt segment for os, og vi er bestemt ikke afvisende over for at investere heri. Vi er naturligvis bekendt med de risikofaktorer, der er opstået de senere år, hvor den fysiske handel i butikkerne – alt andet lige – er under pres. Men vi kommer stadig til at kigge efter attraktive investeringer i sektoren. Et koncept som Lagkagehuset tror vi for eksempel meget på – herunder internationalt – da forbrugerne i dag i stigende grad bruger penge på oplevelser, mens andre mere prisfølsomme og fysiske indkøb sker via nettet, hvor Nordic Capital vil være særdeles selektiv,” forklarer han.
Nordic Capitals fonde
Herunder ses en oversigt over Nordic Capitals seneste fonde samt deres afkast
Nordic Capital VI (2006): Tilsagn: 14 mia. kr. Afkast: 1,9x
Nordic Capital VII (2008): Tilsagn: 32 mia. kr. Afkast: 1,7x
Nordic Capital VIII (2013): Tilsagn:26 mia. kr. Afkast: 1,5x (IRR 18,9 pct.)
Nordic Capital IX (2018): Tilsagn: 32 mia. kr.
Kilde: Prequin, Nordic Capital Investorer
Solidt afkast i seneste fond
Blandt de mange investorer, der nu har bakket op om Nordic Capitals niende fond, lyder det fra flere sider, at man igen ser fonden som en magtfaktor i Norden. Nordic Capital oplevede ellers en svær tid i årene fra 2006 og frem, hvor man ikke blot blev ramt af finanskrisen, men også havde for dårligt styr på de interne processer.
”Man var simpelthen ikke konsekvens nok i forhold til at drive sine investeringer, ligesom man ikke reagerede hurtigt nok, hvis nogen af de ansatte ikke leverede. Her har man i dag en noget mere rationel tilgang til tingene, og det har været sundt. Det er Unifeeder et godt eksempel på, for her har man formået at vende en investering, der var hårdt ramt af udefrakommende faktorer,” siger en investor og peger på, at Nordic Capital p.t. afsøger markedet for en køber til feederrederiet, der lever af at servicere store kunder som Maersk Line på kortere ruter i Europa.
En række investorer hæfter sig samtidig ved, at efter et dyk i afkastet ser Nordic Capital med sin ottende fond fra 2013 igen ud til at være blandt branchens førende. Her har afkastmultiplen indtil videre været 1,5 gange investorernes penge. Men endnu vigtigere er det såkaldte IRR (internal rate of return), der er et mindst lige så vigtigt nøgletal – takket være de tidligere nævnte frasalg af Bambora har Nordic Capital VIII leveret en årlig forrentning på 19 procent, hvilket placerer fonden blandt de bedste i verden.
”Den strategiske og organisatoriske rejse indebærer, at vi i dag er langt skarpere på, hvad vi er gode til, vi har en ’værktøjskasse’ for at understøtte værdiskabelsen i de enkelte investeringer i et tæt samarbejde med ledelsen og bestyrelse samt ikke mindst er skarpere på, hvilke sektorer og typer investeringer vi skal holde os langt fra, for eksempel investeringer, hvor der simpelthen er for mange ikkekontrollerbare faktorer, der kan afgøre afkastet – eksempelvis råvarepriser og valutaeksponeringer,” forklarer Lars Terney.
Er selektiv – og investerer ’med en vinkel’
Gennem de senere år har især historien om Nordic Capitals danske kontor været, at man har fået ry for at være den aktør, der ofte misser et opkøb på målstregen. Det skete blandt andet med Færch Plast og senest Normal, men her er det ifølge Michael Haaning vigtigt at se tingene i et mere holistisk perspektiv.
”Det er klart, at vi på det danske kontor selvfølgelig gerne vil lave danske deals. Men det skal bestemt ikke være for enhver pris, og da vi som den eneste nordiskfunderede fond arbejder med deciderede sektorteams på tværs af geografi, er det ikke alfa og omega for os, hvorvidt en investering ligger i det ene eller det andet land. Vi er muligvis prisdisciplinerede og går sjældent med i de store auktionsprocesser, hvor priserne bliver presset op, medmindre Nordic Capital har en stærk vinkel og plan for værdiskabelsen i virksomheden. Men vi tror, det er nødvendigt at være selektiv, hvis vi skal være i stand til at fastholde et højt afkast i det nuværende marked,” forklarer han.
LÆS MERE
Kapitalfonds problembarn koster banker dyrt
Mastodont jagter Huscompagniet
Danske pengekasser investerer tungt i EQT’s kæmpefond
Goldman Sachs klar til at købe selskaber for 17 mia. kr. af Nordic Capital