sasslarsen

Inside story

Sass Larsen går ind i sag om kapitalfondsbonusser, men leverer fondene på pensionsafkast?

Den tidligere topsocialdemokrat og i dag direktør for kapitalfondenes talerør Henrik Sass Larsen går ind i debatten om høje kapitalfondsbonusser med meldingen, at kapitalfondene har leveret ”storslåede resultater”. Dog er det langtfra entydigt, at pensionsopsparernes PE-afkast har været større end på aktiemarkedet, viser rapport.

Den danske pensionsbranche med ATP og PKA i centrum er de sidste dage blevet voldsomt udfordret på deres investeringer i kapitalfonde. I mandags blandede beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) sig i sagen – han vil nu tale om kapitalfondsbonusserne og omkostningsniveauet med ATP’s ledelse.

Det sker, efter at InsideBusiness afdækkede, at ATP har betalt 1,85 mia. kr. i såkaldte performance fees til kapitalfonde i første halvår. Debatten har også bredt sig til PKA, hvor et kritisk bestyrelsesmedlem, Steen Thomsen, partisekretær i Dansk Folkepart, har afkrævet bestyrelsen en række svar på deres kapitalfondsinvesteringer.

Nu blander direktøren for kapitalfondenes talerør Aktive Ejere, Henrik Sass Larsen, sig også i debatten.

”Det er naturligvis bestyrelserne i de pågældende selskaber, som træffer beslutninger af denne art, men skulle vi blive spurgt til råds, vil vi selvfølgelig anbefale at vedblive med at investere i PE, idet PE leverer storslåede resultater for den investerede kapital, hvorfor kunderne i f.eks. ATP, det vil sige alle danskere, højst sandsynligt ellers ville få en dårligere forrentning af deres opsparing.”

Det er de høje bonusser, som er faldet flere folketingspolitikere for brystet, heriblandt Bent Bøgsted fra Dansk Folkeparti og SF’er Lisbeth Bech-Nielsen.

Det ser da også ud til, at kapitalfondenes bonusser er særklasse høje i første halvår 2021 med de nævnte 1,85 mia. kr. i ATP og f.eks. 460 mio. kr. i PensionDanmark, idet man her har fået et afkast på 15 pct. efter omkostninger som beskrevet i InsideBusiness. Ifølge PensionDanmarks Claus Stampe hensættes der først bonus, hvis kapitalfondens årlige afkast har været på 8 pct. om året.

Henrik Sass Larsen mener heller ikke, at der er grund til at kigge aftalegrundlaget mellem kapitalfonde og pensionskasser igennem for at komme omkostningerne til livs:

”Ved aftaleindgåelse er det fuldstændigt transparent, hvilke betingelser der knytter sig til bl.a. fees og overskudsdeling. Og typisk afspejler beløbets størrelse graden af succes ved investeringerne. Heldigvis er vi i den lykkelige situation, at der bliver leveret imponerende resultater med høje afkast, og det er godt for alle parter. Altså også for danske pensionsopsparere.”

Pensionskasser har fået lavere afkast på PE end aktiemarkedet

Det er dog ikke entydigt, at investering i kapitalfonde giver et højere afkast end aktiemarkedet, selv om omkostningerne er betydelig højere, især når der udbetales høje bonusser.

Således viser en gennemgang fra Nikolaj Holdt Mikkelsen af pensionsbranchens PE-afkast overfor udviklingen i det globale aktieindeks MSCI World, at en række pensionsselskabers afkast på aktivklassen har været dårligere i perioden fra 2019 til 2021.

Kun Sampension formåede nemlig med 71,8 pct. at slå Ishares Core MSCI Worlds afkast på 61,6 pct. i perioden. Herefter kommer Danica med 53,6 pct., Industriens Pension med 51,4, PensionDanmark med 46,4, Velliv med 38,7, AP Invest Private Equity med 34,7 og PFA med 31,8, mens Pædagogernes Pension(PBU) med 8,6 pct. i afkast ligger i bunden. Det skal dog her tilføjes, at PBU med Sune Schackenfeldt i spidsen har været i gang med at nedbringe investeringerne i PE med netop henvisning til, at aktivklassen er for dyr 3-4 pct. højere omkostninger i forhold til det merafkast, som han har beregnet til 1 pct. i forhold til aktiemarkedet.

Selvom tallene umiddelbart falder ud til aktiemarkedets fordel i sammenligningen, mener Nikolaj Holdt Mikkelsen ikke, at det er rimeligt at konkludere endeligt på den måde

”Tallene afspejler nok også at børsnoterede aktier er spurtet derudad, hvilket har gjort det sværere for illikvide investeringer at følge med. Man bør have en længere horisont på for at gøre det op, men naturligvis skal illikviditetspræmien gerne udmønte sig i højere afkast,” siger Nikolaj Holdt Mikkelsen.

Henrik Sass Larsen ser dog ikke store problemer ved de høje bonusser til kapitalfondene, uanset hvor meget aktiemarkedet har leveret i den tilsvarende periode.

”Så længe høj indtjening er ledsaget af høje afkast til investorerne, så foregår der en korrekt fordeling mellem alle aktører. Hvis indtjeningen ikke er nær så høj, så vil kapitalfondes partnere typisk ikke tage del i overskudsdelingen – den vil først gå til pensionskasserne. Alt dette ligger i aftalegrundlaget, og ATP er dygtige og rutinerede forhandlere, og vi har fuld tillid til, at de besidder såvel fagligt indblik som kommercielt overblik og således har klare aftaler og retningslinjer.”

Sass: Kapitalfonde skal ikke skatteplanlægge aggressivt

Det andet store kritikpunkt i forhold til kapitalfondenes bonusmodeller, som kan blive en torn i øjet på den socialdemokratiske regering, er, at kapitalfondenes aflønning af partnere og ledende medarbejdere ofte går via skattelylande. Det er således ikke ualmindeligt, at en succesfuld kapitalfondsprofil kan tjene så mange penge på blot en enkelt fond, at vedkommende kan trække sig tilbage og leve af sin formue.

Men ligesom ATP har gjort, dækker Aktive Ejere sig ind under, at man faktisk har forsøgt at få kapitalfondene til at sikre en fair skattebetaling:

”Aktive Ejere lancerede i juni et skattekodeks for venture- og kapitalfonde. Allerede dengang udtalte jeg, at vi siger nej til, at fondene skatteplanlægger aggressivt og leder efter skattehuller og områder, hvor skattereglerne spiller så dårligt sammen, at det kan give kunstige skattefordele. Samtidig skal man huske, at det, at danske pensionsinvesteringer går via udlandet, ikke nødvendigvis betyder, at vi går glip af skatteindtægter. Når investeringer kommer fra Danmark, er det almindelige også, at afkastet beskattes herhjemme,” siger Henrik Sass Larsen.

Til sammenligning har ATP en skattepolitik, som man altid præsenterer managere i kapitalfondene for, men man kan ifølge ATP-direktør Mikkel Svenstrup ikke revidere de personlige regnskaber for alle medarbejderne i de kapitalfonde, der arbejder med.

 

Læs mere

Politikere retter sigtet mod høje kapitalfondsbonusser

Opgør om høje bonusser til kapitalfonde rammer pensionshus

ATP forgylder kapitalfondsprofiler. Danskere får milliardregning

ATP-direktør ser gyldne år for private equity og sætter fuldt blus på dansk milliardsats

Rådgivere kæmper om prestigefyldt M&A-mandat

Sky kapitalfond øjner kæmpe frasalg

Kapitalfonde sætter tidligere Mærsk-selskab til salg

Her er sommerens store M&A-handler

M&A-koryfæ er fortid i revisionsgigant

Markant tilbagegang i storbanks prestigeafdeling

Kapitalfond jagter lånemarked, som bankerne udelukkes fra

Sådan er afkastet i de danske kapitalfonde