velliv

Redaktørens analyse

Se kandidatfeltet til ny topchef i Velliv. Bestyrelsen har bare et stort problem

Landets tredjestørste kommecielle pensionsselskab, Velliv, skal på direktørjagt efter Steen Michael Erichsens pludselige exit. Vi ser nærmere på kandidatlisten, som både rummer interne og eksterne. Dog er der et større kommunikationsproblem, som bestyrelsen med formand Anne Broeng er nødt til at tænke nøje igennem.

Headhunterne i pensionsbranchen har kronede dage. Det står bare endnu mere klart, efter at Steen Michael Erichsen på overraskende vis blev fyret mandag med den kryptiske begrundelse: ”Da bestyrelsen er af den opfattelse, at Steen Michael Erichsen har foretaget en disposition i forhold til sin private opsparing, som ikke er forenelig med stillingen.”

I forhold til stillingerne i P+ og hos PensionDanmark, som p.t. også står ledige, er der dog nogle klare forskelle. For det første er Vellivs bestyrelse nødt til nøje at overveje, hvad det betyder for rekrutteringsprocessen, at man har fyret en mangeårig, vellidt og dygtig direktør med en så kryptisk begrundelse uden nærmere forklaring.

Enhver seriøs kandidat, som står over for at skulle forlade et velbetalt direktørjob, har brug for at vide, at det samme ikke sker igen, hvorefter man står tilbage med en afskedigelse i unåde krydret med svære muligheder for at lande et nyt topjob. Man har også brug for at vide, om fyringen alene relaterer sig til en enkeltstående, personlig fejl. Eller om der ligger større problemer i virksomheden bag, f.eks. problemer med for få hensættelser til tab, som gør det mere betimeligt at afskedige direktøren nu frem for senere.

Bestyrelsen har med andre ord et forklaringsproblem, som også kan få de mulige kandidater til at trække følehornene til sig. Og det er vigtigere end som så i denne sammenhæng, for i modsætning til jobbene i PensionDanmark og P+ er der i høj grad brug for en kommercielt orienteret kunde-M/K til jobbet i Velliv, og dette indsnævrer feltet af kandidater betydeligt.

InsideBusiness har som vanligt talt med en lang række kilder om mulige kandidater. Lige præcis til dette job forekommer koncerndirektør i PFA Camilla Holm helt oplagt. Hun har alderen, ambitionen, fagligheden og kundeorienteringen. Samtidig må vi også formode, at hun nu har så meget erfaring fra pensionsbranchen, at hun kan fit & proper-godkendes. Det var nemlig et problem i forhold til at køre hende i stilling som ny topchef i PFA, hvor det i stedet blev Ole Krogh Petersen, der fik jobbet.

Camilla Holm har mange ting på sin side: Hun kommer fra et kundeejet selskab i PFA, og hun har en mangeårig karriere som direktør i Totalkredit bag sig. Begge steder har man de blødere værdier, som Camilla Holm på mange måder også står for. Desuden har hun det rette køn.

Et godt bud på en intern kandidat

Men også internt har Velliv en mulig kandidat, som også er blevet set som en mulig kronprins til at afløse Steen Michael Erichsen. Det er investeringsdirektør Anders Stensbøl Christiansen, der indtrådte i direktionen for Velliv den 1. januar 2021 med ansvar for investeringsområdet, samfundsansvar, forretningsudvikling samt kommunikation og presse. Han har dog været investeringsdirektør i Velliv siden 2017, ligesom han også er under 50 år og derfor har den rette alder til jobbet.

Imod valget af ham taler dog, at Vellivs bestyrelse jo valgte at konstituere Morten Møller som administrerende direktør. Han indtrådte i direktionen for Velliv den 1. marts 2019 med ansvar for salg, kundeservice og HR, men har været CCO siden 2014. Før det var han i Danica. Men han har dog alderen imod sig. Så bestyrelsen kan måske komme ud over problemet ved at sige, at Morten Møller aldrig reelt var i spil.

Ellers er der også en række yderligere kandidater rundtom i branchen, hvor Jon Johnsen i PKA umiddelbart er den mest oplagte. Han kender de kommercielle selskaber indefra via sine dage i PFA – og han kunne måske godt se sig selv vende tilbage til et mere kundevendt job i modsætning til arbejdslivet i PKA, som jo netop endegyldigt har droppet de trods alt små ambitioner om at blive en kommerciel spiller.

Skal AP Pension lægges sammen med Velliv?

Også Bo Normann Rasmussen i AP Pension kunne være et bud, men igen – det er en slags skridt til siden, om end Velliv synes at være betydelig mere konkurrencedygtig end AP Pension, i hvert fald målt på de store virksomhedsordninger, man har landet de senere år. Man kunne også spekulere i, at Bo Normann kunne blive manden, der lagde Velliv og AP Pension sammen, men igen – det er spekulation, og der er lidt for mange tandhjul, som pludselig skal passe sammen, til at det er realistisk.

Et andet bud kunne være Sune Schackenfeldt fra Pædagogernes Pension, som har en mangeårig historik fra PFA, så også han kender det kommercielle marked godt. Det er nemlig en kunde-M/K, der efterspørges i Velliv. Han kan sikkert lokkes, da Velliv er et langt større dyr på savannen end Pædagogernes Pension

Og vi kommer heller ikke helt uden om at nævne Lars Ellehave-Andersen, som dog har meldt sig ud af karriereracet efter at have haft direktørstillinger i PFA, Danica og senest Nordea. Han har ellers om nogen indstillingen og målrettetheden i forhold til det kommercielle, som han kender som få andre.

Kan kommende Danica-direktør lokkes?

Vi finder også lidt overraskende Mads Kaagaard på listen. Han har ellers sagt ja til at blive Danicas topchef, men lige præcis Danica er jo ejet af Danske Bank, så derfor er der en lille chance for, at Mads Kaagaard kunne finde på at løbe af pladsen for at blive herre i eget hus.

To yderligere bud er Kim Johansen i ATP, som jo har en del kommerciel erfaring fra SEB, ligesom også koncernfinansdirektør og CFO i PFA Anders Damgaard kunne være et bud på to, der begge kan varetage jobbet.

Men i denne runde synes det helt oplagt for bestyrelsesformand Anne Broeng at ringe Camilla Holm op eller alternativt overveje Anders Stensbøl Christiansen. Det behøver hun næsten ikke at hyre en headhunter til.

 

Læs også

Pas på fyresedlen, topchef. Din private adfærd fylder langt mere end tidligere

Læs mere

Spænd bæltet til hård konkurrence på pensionsmarkedet og betydelige forandringer 

Se de dyreste og billigste pensionshuse målt på administrationsomkostninger

Svær rekruttering venter headhunter på jagt efter Torben Mögers afløser

Velliv indgår aftale med det hurtigvoksende mæglerhus APC

Danica er topscorer i armlægning om SUL-forsikringer

Forsikrings- og pensionsselskaber topper Finanstilsynets bødeliste: “Der kunne uddeles mange flere bøder”

Opgør mellem Finanstilsynet og fagforeningskæmper

Pensionskasser fanget i svært dilemma

Omstridt problemstilling sender pensionskassekunder i armene på PFA og AP Pension

Tilsyn skyder pensionsbranches forklaringer i flyttedebat ned. Ekspert tager selskaber i forsvar

Kunders penge fanget i pensionskasser, der blokerer for flytning

PensionDanmark rykker tæt på våbenindustrien

Pensionsbranchen har et stort forklaringsproblem