;
Jacob 850x295 midt

Inside story

Her er statens foretrukne it-hus. Netcompany vinder terræn

Mindre konsulenthuse satser hårdt på at få staten som kunde, og det koster markedsandele for gamle, etablerede spillere som KMD, IBM og DXC. Netcompany lægger nu for alvor pres på mastodonternes dominans.

Store it-konsulenthuse som KMD og DXC (tidligere CSC) har længe siddet tungt på statens lukrative it-projekter. Men de gamle leverandører bliver presset af en række nye spillere, som er begyndt at vinde kontrakter hos staten og dermed truer med at detronisere de gamle konger.

Og staten er ikke en hvilken som helst kunde. Hvert år smider styrelser og ministerier sammenlagt 1,9 mia. kr. efter it-konsulenter, som både driver, udvikler, implementerer og rådgiver om rigets brug af it. Opgaverne for staten udgør derfor ikke overraskende en betydelig del af omsætningen for mange af selskaberne.

Ligesom i den øvrige konsulentbranche er også markedet for it-ydelser præget af opbrud for tiden. Det viser en opgørelse over statens brug af it-konsulenter, som Moderniseringsstyrelsen har lavet for InsideBusiness.

Om opgørelsen

Moderniseringsstyrelsen har leveret opgørelsen, der vedrører hele staten med undtagelse af selvejesektoren. Statslige institutioner og universiteter er ikke inkluderet.

Opgørelsen er baseret på indkøbskategorierne for it-konsulentydelserne: rådgivende it-konsulenter, drift – rådgivende it-konsulenter, udvikling – udførende it-konsulenter, drift – udførende it-konsulenter, udvikling.

Der kan være variation i metode mellem årene. Data fra 2015 og 2016 er baseret på ministeriernes indrapporterede tal. Opgørelsen vedrørende 2017 er baseret på fakturadata. Vejdirektoratet er ikke med.

Moderniseringsstyrelsen tager forbehold for fejl i indrapportering fra ministerierne, herunder at udgifter til de listede konsulenthuse ikke er med i det samlede beløb, fordi beløbet er kategoriseret i en anden indkøbskategori.

Kilde: Moderniseringsstyrelsen

Når staten har afsøgt markedet for muligheder og systemerne skal udvikles, er valget tidligere faldet på en af de garvede it-konsulenter som KMD, Deloitte eller DXC. De tre huse vandt i 2016 flere kontrakter end konkurrenterne, men i 2017 er de blevet overhalet af nyere spillere som Netcompany, CGI og NineConsult, der alle formår at øge deres salg af it-udvikling til staten betydeligt.

Mindre huse vinder frem

Mest iøjnefaldende er det, at det forholdsmæssigt beskedne it-hus Nine har vundet så mange værdifulde kontrakter i 2017, at det på konsulentydelser inden for udførende it-udvikling kun overgås af Netcompany. Sidste år fakturerede Nine således staten for 43 mio. kr. alene på it-udvikling, og det er 31 mio. kr. mere end året før. Det gør selskabet til statens næststørste eksterne udvikler, kun overgået af Netcompany.

Nine fokuserer sin forretning på salg til det offentlige i almindelighed og staten i særdeleshed, og derfor er styrkelsen af den offentlige del af forretningen ikke i sig selv så overraskende. Selskabet havde en bruttofortjeneste på knap 100 mio. kr. i seneste regnskabsår, og det er 10 mio. kr. mere end året før. Men ifølge Jacob Strange, der er administrerende direktør i Nine, kunne selskabet vokse endnu mere, hvis det havde bedre adgang til den højtspecialiserede arbejdskraft, som alle i it-branchen for tiden sukker efter.

”Det sætter en begrænsning på, hvor hurtigt vi kan vokse,” lyder det fra Jacob Strange.

Som mellemstort konsulenthus er det typisk de mindre og mellemstore opgaver, der udgør en større del af porteføljen end de mastodontiske prestigeprojekter. Men selv som lille spiller er der plads til store projekter, lyder det fra Jacob Strange.

Nine byder blandt andet på det nye digitalpostsystem sammen med Netcompany, og Strange oplever generelt, at det er blevet lettere for mindre huse at komme med i budrunderne. Især når de mindre huse danner konglomerater med hinanden eller enkelte store spillere i branchen.

”Nogle af opgaverne kræver en omsætning, som er større end det, vi kan præstere. Det kan godt være en udfordring, men vi oplever også, at mange (statslige aktører, red.) er begyndt at gå længere ned, fordi de gerne vil have nogle af de mindre spillere med. Men der er nogle af de store offentlige projekter, der kræver, at man har større muskler, end vi har,” siger Jacob Strange.

Udnyttede hul i markedet

Ved at gå dedikeret efter de offentlige kontrakter er Nine ved at gentage den manøvre, der har været med til at give Netcompany en førende position hos staten. En strategi, der for sidstnævntes vedkommende også har ført til, at selskabet i dag er en af landets største it-udbydere. Netcompany har kapitalfonden FSN Capital i ejerkredsen og ventes at ramme fondsbørsen inden sommerferien.

Den angrebslystne topchef bag Netcompany, André Rogaczewski, udfordrede i sin tid selv de gamle, store selskaber som DXC, KMD og NNIT og formåede på dygtig vis at udnytte de etablere spilleres gamle skavanker, så de i dag frygter Netcompanys fremmarch.

Væksten i Netcompany har været imponerende i mange forskellige sektorer, især den offentlige. Og som den nye udfordrer holder Jacob Strange sig da heller ikke for fin til at sende en bredside mod rivalen.

”Netcompany har virkelig haft en fantastisk vækst. (…) Men de er også blevet meget store, og man kan godt blive lidt bange for, at Netcompany har det nye monopol, fordi de er så dominerende – i hvert fald i forhold til nye udbud,” siger Jacob Strange.

Takket være blandt andet skats nye EFI-system, der som bekendt blev sendt i udbud igen i 2017, kunne Netcompany sidste år fakturere staten for 45 mio. kr. mere end året før, og med et samlet salg for 73 mio. kr. er det fremadstormende selskab nu den leverandør, der sælger mest it-udvikling til staten.

Mens det således er de nyere konsulenthuse, som er begyndt at dominere udviklingen af nye it-projekter for styrelser og ministerier, holder IBM, DXC og KMD stadig skansen, når det kommer til drift af de eksisterende systemer. I hvert fald indtil videre.

Slaget om driften

De største leverandører af it-drift er stadig IBM, DXC og KMD, men også her aner man et skred i status quo. IBM mister 26 mio. kr. i omsætning hos staten, CSC mister 22 mio. kr. og KMD 10 mio. kr. Netcompany og Globeteam vokser med henholdsvis 3 mio. kr. og 20 mio. kr., men de store huse bevarer altså førerpladsen.

Med til fortællingen hører også, at opgørelsen alene omhandler styrelser og ministerier, og at den dermed ikke inkluderer statslige institutioner. Det betyder meget for eksempelvis KMD, der tjener betydelige summer på at udvikle og drive it-projekter for blandt andre forsvaret, politiet og Udbetaling Danmark.

”KMD har en vækststrategi, hvor det statslige område er vigtigt for os. Det er et område, som vi vokser i, og i 2017 har vi præsteret en fornuftig vækst i segmentet. KMD omsætter for over 1. mia. kr. om året i det statslige segment, og vi er tilfredse med udviklingen af vores engagement. I 2017 har vi blandt andet indgået en betydelig aftale med Moderniseringsstyrelsen om udviklingen af det nye statslige budgetsystem,” siger Søren Henriksen, direktør i KMD med ansvaret for det statslige segment.

De konsulenthuse, der fokuserer mere på den rådgivende del af drift og udvikling såsom Accenture og Deloitte har skruet væsentligt ned for de udførende it-ydelser hos staten. Deloitte fakturerede i 2016 35 mio. kr. hos staten for at udvikle it-projekter, men sidste år var selskabet røget ud af top-10. Man finder dog stadig begge selskaber inden for de noget mindre kategorier: it-rådgivning af drift og udvikling, mens begge huse i årevis har ligget side om side i kampen om at blive statens førende managementrådgiver.

Accenture, der i forvejen er stærkest på rådgivning på det digitale område, forventer at skrue yderligere op for it-relateret rådgivning, dog med fokus på managementydelser.

”Der, hvor Accenture har en konkurrencefordel, er på teknologisiden. Vi kommer til at køre stærkere i den digitale transformation såsom softwarerobotter, blockchain og en masse andre nye teknologier. Det kommer vi til at dyrke mere,” udtaler Christian Max Hansen, der er landechef med ansvar for det offentlige segment i Accenture.

”I dag fokuserer vi vores forretning på seks-syv kunder inden for det offentlige i Danmark. På det offentlige område er vi jo en ny organisation, så man vil også se os komme længere og bredere ud på sigt. Men det vil tage noget tid, for vi er ikke en forretning, der skyder med spredehagl. Vi går efter én stor kunde ad gangen.”

Deloitte er ifølge opgørelsen gået noget tilbage i forhold til 2016, men verdens største revisionshus sælger dog stadig rådgivning om it-udvikling til staten for 12 mio. kr. om året. Det overgås kun af franske Devoteam.

InsideBusiness har forgæves forsøgt at få en repræsentant fra Netcompany til at stille op til interview.

LÆS OGSÅ

Rådgivere i strid kamp om staten. McKinsey presset ud af BCG

Konsulenthus efter stor fejlsatsning: Sådan vender vi skuden

Kamp om guldrandede konsulenter. Boston Consulting mister profil

Rådgivere lugter mere guld efter historisk godt M&A-år

Mød erhvervslivets skarpeste rådgivere: McKinsey i offensiven

Skarp kritik af det offentliges konsulentforbrug. Minister kaldes i samråd