Jeg gjorde, hvad jeg kunne for at slippe for at anmelde denne bog. Første forsøg var at hævde, at jeg som midaldrende, hvid og stærkt privilegeret mand ikke egner mig til at anmelde en bog med titlen ’Den utålmodige feminist’.
Mit næste forsøg var at antyde, at bogen var dårlig. Og til sidst forsøgte jeg med mig med, at der allerede findes Rikke Viemoses ’Håndbog for privilegieblinde mænd’, ’Feministisk kampskrift’ af Camilla Søe og Marie Gudme – for slet ikke at tale om bestselleren ’Du skylder ikke nogen af være smuk’ af Florence Givens, der i parentes bemærket ikke desto mindre selv er gudesmuk (indrømmet: Jeg har ikke læst nogen af dem).
Bogens hovedspørgsmål er relevant, selv om der ikke findes et enkelt svar. Hvorfor har vi ikke ligestilling mellem kønnene i Danmark? Vi ligger dårligere end lande, vi normalt sammenligner os med, vi har meget få kvindelige topchefer, og kvinder tjener fortsat mindre end mænd for det samme arbejde. Spørgsmålet er ikke så ligetil at besvare, og derfor kan det give mening med selvhjælpsbøger som denne, der sigter mod, at man selv gør noget ved problemet.
I Axcelfuture har vi fulgt et hjørne af problemstillingen, hvad angår kønsfordelingen af bestyrelsesposter og topchefstillinger i dansk erhvervsliv. Vores tilgang er, at der mangler en betydelig del af den kvindelige talentmasse i erhvervslivets top. Det er et massivt tab – ikke blot på grund af ressourcespildet, men også fordi ledergrupper med høj grad af diversitet fungerer bedre end det, vi har nu.
Boganmeldelse
Den utålmodige feminist
Af: Rikke Kristine Østergaard og Naja Lind Rasmussen
Forlag: Forlaget Karrierekvinder
Sprog: Dansk
Sideantal: 217
Pris: 299 kr.
ISBN13: 9788797385203
Stjerner: 3 af 6
Bogen er anmeldt af Joachim Sperling, direktør, Axcelfuture
Vi finder en positiv udvikling, hvad angår bestyrelsesposter, hvor ca. halvdelen af nyudnævnelser er kvinder, men samme billede ses ikke, hvad angår direktionsmedlemmer, hvor udviklingen står i stampe.
Problemet har ikke nogen enkel løsning, for vi kommer ikke uden om, at flere kvinder skal tage en uddannelse, der retter sig mod de højeste poster i samfundet, hvis det skal ændres, og det sker endnu ikke i tilstrækkelig grad. Derfor er der ikke lige så mange kvinder at vælge imellem, når stillingerne skal besættes, og det vil tage år at ændre.
Mange flere kvinder vælger deltid
Det er også et faktum, at vi har et kønsopdelt arbejdsmarked med en høj andel kvinder ansat inden for sundhed eller uddannelse. Populært sagt er to tredjedele af de ansatte i den offentlige sektor kvinder, mens det er omvendt i den private sektor. Langt flere kvinder end mænd er i øvrigt på deltid.
Ud over disse iøjnefaldende forskelle gør bogen opmærksom på skævheder, som jeg ikke havde skænket en tanke. Eksempelvis at vi skulle have et af de mest kønsstereotype sprog i verden.
Tag f.eks. ord som rigmand, købmand, videnskabsmand, formand og embedsmand. Det er karriereord, som sproget altså hævder skal være en mand. Har kvinderne også den slags ord? Ja: rengøringskone, husmor, kassedame, barnepige og jordemoder. Her lægger jeg mig fladt ned. Hvorfor har vi ikke i tide gjort op med de begreber som et led i sprogets naturlige udvikling? Det kan virke fredsommeligt, men ikke desto mindre bidrager sproget til at fastlåse vante roller.
Spørgsmålet er så, hvad man bør gøre, hvis andre bruger sproget kønsstereotypt? Jeg tror ikke, at jeg selv vil irettesætte nogen, men hvor jeg tidligere ville blive irriteret over selv at blive irettesat, forstår jeg nu at sætte pris på at blive det i dag.
Bogen kommer med gode bud på, hvordan man kan håndtere den slags situationer, og det kan måske hjælpe nogle til at ændre på tingenes tilstand. For mig var bogen dog på lange strækninger en lidt tung sag at komme igennem, men det udelukker ikke, at den kan bruges som håndbog.
Bogen er anmeldt af Joachim Sperling, direktør, Axcelfuture.
Læs mere
Hvordan skaber man en karriere efter de 50
Hvordan er hverdagssadisten eller den machiavellistiske leder på jobbet?
Henry Mintzbergs løsning på et verdenssamfund i ubalance
Få styr på arbejdsmiljøet med udadvendt ledelse
Sådan skal fremtidens arbejdsplads være
Solid bog om EU og klimaet fra Morten Helveg
Lær at håndtere de ni svære arketyper på jobbet
Sådan samler du din ledelse og får dem til at spille sammen som et orkester
It-sikkerhed for en bred kreds af erhvervsfolk