Nykredit billede smal

Redaktørens analyse

Sidder Nykredit med kontrollen over endnu større del af realkreditmarkedet?

DLR Kredit har Nykredit med som aktionær med ret til at blokere for bl.a. fusioner, ligesom Nykredits samarbejdspartnere dominerer i DLR’s ejerkreds. Det rejser spørgsmålet, om Nykredit kontrollerer en større del af markedet for realkreditlån og er totalt dominerende på visse sektorer, ligesom det er noget, som Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen ikke synes at tage højde for i det højspændte forløb om Totalkredit-aftalen.

Det er i sandhed spændende tider for bank- og realkreditsektoren lige nu. Globale bankkrak, kraftigt stigende finansieringsomkostninger, og herhjemme er den markedsdominerende Totalkredit-aftale om distribution af realkreditlån oppe i luften, da Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen har sendt et udkast til en ændret aftale i høring.

Sidstnævnte er vældig relevant for markedets mindste realkreditspiller, DLR Kredit, der har fokus på finansiering af erhvervsejendomme og landbrug, mens man ikke er på markedet for private boliglån.

Selskabet nævnes i flæng i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsens markedstest som en spiller, der kan få betydning på markedet med en markedsandel på under 6 procent (5,7 procent, men næsten ingen privatkunder). Ligesom med nye realkreditspillere kan bankerne nemlig formidle op til 10 procent af deres nye realkreditlån udlån pr. kvartal realkreditlån efter parallelitetsmodellen. Det bringer DLR i spil. Men Jyske Realkredit er for stor til at kunne komme i betragtning som distributionskanal efter denne model.

Har Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen ikke tænkt over, at Nykredit delvis kontrollerer DLR?

Men det er dog signifikant, at Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen i den udsendte markedstest, som InsideBusiness har set, ikke nævner, at DLR faktisk har Nykredit som en ret stor aktionær med 12,2 procent af aktierne. Det er en aktieandel, som historisk set er kravlet opad, efter at Nykredit overtog Forstædernes Bank, som havde en pæn aktiepost i DLR.

Desuden har der efter flere bankkrak været behov for, at Finansiel Stabilitet solgte ud af deres beholdning af DLR Kredits aktier, som Nykredit også købte op af, ligesom der har været banker som pga. behov for lettelse af kapitalbelastning har valgt at sælge deres DLR Kredit-aktier til Nykredit.

Det er klart, at 12,2 procent af aktierne i DLR Kredit giver Nykredit en vis indflydelse. F.eks. kan realkreditgiganten alene med sin aktiepost blokere for, at Jyske Bank eller en anden spiller køber DLR Kredit. Hertil kommer naturligvis den indirekte indflydelse, som Nykredit kan udøve. Som beskrevet i InsideBusiness er båndene mellem Spar Nord, Arbejdernes Landsbank og Nykredit nu så tætte, at man har indledt et samarbejde om fælles it-udvikling uden om datacentralen BEC, der ellers historisk har dannet rammen om disse bankers fælles it-samarbejde.

I det lys er det interessant, at Spar Nord ejer under 10 procent af ejerkapitalen i DLR Kredit, mens Vestjysk Bank, som har Arbejdernes Landsbank som hovedaktionær, også sidder på under 10 procent og i øvrigt har tidligere Nykredit-direktør Kim Duus som bestyrelsesformand. Også Sydbank og Sparekassen Danmark, der begge formidler lån for Totalkredit, indgår tillige i DLR’s ejerskab med under 15 procent af aktierne, så der er i hvert fald ingen tvivl om, at Nykredit med sine samarbejdspartnere, tætte eller lidt mindre tætte, uden problemer kan mønstre et flertal i DLR Kredits bestyrelse.

Spørgsmålet er så, om en indtrædelse på markedet for realkreditlån til privatkunder fra DLR Kredits side blot vil være med til at fastholde Nykredits i forvejen dominerende stilling på markedspladsen, og om Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen har det med i sine overvejelser? Kan Nykredit i praksis blokere for, at DLR Kredit træder ind som konkurrent på privatmarkedet?

Skal Nykredit tvinges ud af DLR Kredit?

Har Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen overhovedet overvejet, at det mindste realkreditinstitut, som man selv i markedstesten fremhæver som et muligt bud på en ny aktør på markedspladsen for private boliglån, reelt kontrolleres af aktører i Totalkredit-samarbejdet med Nykredit som en betydelig magtfaktor.

Det er i hvert fald ikke meningsfyldt at se på DLR Kredit som en mulig ny spiller uden i givet fald at kræve, at Nykredit sælger sine aktier og holdes ude af realkreditselskabets interessesfære.

For selv om DLR Kredit umiddelbart kan synes at være en lille og ret ubetydelig spiller, så er det faktisk ingenlunde tilfældet, fordi selskabet sidder på en meget stor del af markedet for realkreditlån til landbruget med 37 procent mod Nykredits 35 procent. Jyske Bank har nemlig ikke formidlet realkreditlån til landbruget af betydning – og Danske Bank og Nordea er ret små på landbrugsfinansiering. DLR Kredit har desuden 10-12 procent af markedet for realkreditfinansiering af byerhverv.

I den sammenhæng er det lidt mærkværdigt, at DLR Kredit fremhæves som en mulig aktør på markedet for formidling af realkreditlån til private af Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen. For spørgsmålet er, om det i virkeligheden bare vil øge Nykredits dominans på markedspladsen?

Læs mere

Strid om ny Totalkredit-aftale truer den finansielle stabilitet

Er konkurrencestyrelsen ved at cementere Nykredits vej til monopol?

Vækstfonden i tæt parløb med krakket bank

Statens kapitalfondsinvestor har udspillet sin rolle

Uafhængig rådgiver arbejder på milliardsalg

Her er de mest succesfulde M&A-rådgivere i svært marked

Chef i advokathus færdig efter magtkamp

Tunge investorer lurer på at blokere milliardhandel

Storinvestorer dumper historisk milliardhandel

Garvet erhvervsmand sætter sig tungt på kriseramt rival