Kapitalfonde i både Norden og Europa har aldrig haft bedre muligheder for at skaffe kapital, og jagten på de gode selskaber er derfor mere intensiv end nogensinde før.
Mange direktører og ejere oplever i disse dage stærkt stigende interesse for deres veldrevne virksomheder, da det for mange fonde i dag handler om at få etableret den første direkte kontakt til en attraktiv virksomhed i håbet om at undgå en omfattende budproces, hvor prisen i sidste ende bliver presset i vejret.
InsideBusiness har talt med en lang række fonde og rådgivere herhjemme og har bedt dem pege på, hvor de guldrandede opkøbsemner i dansk erhvervsliv skal findes, og der er ingen tvivl om, at der er en perlerække af spændende virksomheder, der står højt på fondenes ønskeseddel.
En af dem er medicinalselskabet Orifarm i Odense, der under ejer Hans Bøgh Sørensens ledelse har vist stor fremgang de senere år, hvilket ikke just har dæmpet interessen for den fynske virksomhed.
”Vi kan godt mærke, at der er stor interesse fra kapitalfondenes side i forhold til Orifarm, og fokus på os er ikke blevet mindre efter vores succesfulde opkøb af Growth House sidste år. Derfor gør vi os også hele tiden overvejelser om, hvordan fremtiden skal se ud for Orifarm, men vi har ikke lagt os fast på noget endnu,” siger Hans Bøgh Sørensen.
Han peger samtidig på, at de nye arveregler bestemt ikke gør det lettere for familieejede virksomheder at lade børnene overtage forældrenes livsværk.
”Med den nye arvelov er der en risiko for, at det bliver langt dyrere for mine børn at overtage aktierne i selskabet. Det er meget uheldigt, og det tvinger os til at overveje andre muligheder såsom at få en partner ind på sigt, der kan hjælpe med at udvikle virksomheden,” siger den fynske ejerleder.
Hans Bøgh Sørensen understreger samtidig, at han som ansvarlig leder løbende gør sig mange overvejelser om, hvordan Orifarm på længere sigt skal drives.
”Som ansvarlig ejer er man også nødt til at gøre sig nogle tanker om, hvorvidt ens børn overhovedet har lyst til at drive virksomheden videre, ligesom man jo også er nødt til at vurdere, om de selv har evnerne, eller om der er brug for hjælp udefra. Det kan også være et stort pres at skulle føre noget videre, som andre har skabt,” siger direktøren, der for nogle år siden overdrog en del af Orifarm til sine børn.
Herunder ses listen over en række af de mest eftertragtede familie-virksomheder i Danmark.
AVK
Ventilkæmpen fra Galten har de senere år især gjort sig bemærket ved at stå bag talrige opkøb, der har stadfæstet koncernens position som en af verdens førende.
Alene sidste år omsatte selskabet for knap 4 milliarder kroner, og på bundlinjen lød overskuddet på lidt over 200 millioner kroner, hvilket er en tilbagegang på godt 100 millioner kroner i forhold til året før. En del af nedgangen kan ifølge AVK tilskrives de mange opkøb, men det ændrer ikke ved, at den jyske virksomhed er på radaren hos en lang række af landets førende investeringsbanker, der hellere end gerne vil sælge virksomheden for et milliardbeløb.
Ejer Niels Aage Kjær har i de senere år lukket sine fire børn ind i ejerkredsen, men som mange andre familieejede virksomheder ser han kritisk på de nye regler om arveafgift, der potentielt kan gøre det betydelig dyrere for arvinger at overtage forældrenes virksomhed. Det har tidligere fået Galten-virksomheden til at lufte mulighederne for et salg til eksempelvis en udenlandsk køber.
Micro Matic
Fynske Micro Matic er lidt en af ønskevirksomhed for mange kapitalfonde. Det skyldes især, at Odense-virksomheden ud over at være markedsleder inden for udstyr til fadølsanlæg også har været gennem en målrettet fokusering de senere år, hvor det tidligere konglomerat har frasolgt en række forretninger, herunder Triax, og nu primært fokuserer på kerneforretningen.
Samtidig er Micro Matic under ledelse af Søren Vilby stærkt til stede på en række eksportmarkeder overalt i verden, ligesom man har godt fat i blandt andet det amerikanske marked, der de senere år har oplevet en markant opblomstring af mikrobryggerier.
Micro Matic ejes fortsat af Svend Aage Nielsen og C.C. Nielsen, der begge indtil videre ikke har nogen planer om at slippe tøjlerne i selskabet, men det er fortsat usikkert, om deres arvinger agter at overtage virksomheden i fremtiden.
Pharma Nord
Vejle-virksomheden, der producerer lægemidler og kosttilskud, har længe stået højt på ønskelisten hos en række større kapitalfonde.
I al ubemærkethed har de to ejere, Eli Walling og Sven Moesgaard, skabt lidt af en pengemaskine, der alene i 2015 tjente 86 millioner kroner før skat og afskrivninger. Den høje indtjeningsgrad, i kombination med at selskabet henter en stor del af sin omsætning på eksportmarkeder, har længe gjort Pharma Nord til lidt af en guldklump og et selskab, mange fonde sandsynligvis ville kaste sig over, såfremt det en dag bliver sat til salg.
Widex
Den traditionsrige nordsjællandske virksomhed, der producerer høreapparater, har i mange år været drevet af de to familier bag, men de er begge så småt ved at slippe grebet om selskabet. I slutningen af 2013 kom direktøren Jørgen Jensen til udefra, og han har efter nogle svære år virkelig fået sat skik på selskabet, der i seneste regnskab nærmede sig en driftsindtjening på hele 700 millioner kroner.
Det, kombineret med at hele høreapparatindustrien skriger på konsolidering har sat Widex øverste på en række kapitalfondes ønskeseddel, men det er endnu uvist, om de to familier Westermann og Tøpholm vil fortsætte som aktive ejere af koncernen, eller om de på sigt vil bruge deres kræfter på andre investeringer i eksempelvis kapitalfonde som Axcel, der traditionelt set har givet begge ejerfamilier et solidt afkast.
Co-Ro
De fleste med børn kender de trekantede frys selv-is, man hvert år flår ned af hylderne og propper i fryseren, men de færreste kender virksomheden bag.
Den danske virksomhed Co-Ro med Stelton-ejer Michael Ring som formand har gennem de senere år oplevet massiv vækst, blandt andet takket været stor efterspørgsel i Asien og Mellemøsten, hvor Co-Ro sælger langt hovedparten af sine produkter.
Trods de populære is udgør det danske marked en forsvindende lille del af Frederikssund-firmaets omsætning, der sidste år rundede 2 milliarder kroner. I lande som Danmark er Cola og andre former for sodavand i dag så billige, at det er svært for Co-Ro’s juice at konkurrere, men sådan er det på ingen måde i eksempelvis Mellemøsten og Kina.
I 2015 tjente Co-Ro imponerende 200 millioner kroner på bundlinjen, og flere fonde har gennem årene været på besøg i det nordsjællandske for at forhøre sig om mulighederne for at få foden indenfor. De er dog indtil videre blevet afvist, da Co-Ro-stifter Jep Petersen har indskrevet en passage i fonden bag virksomhedens vedtægter, der betyder, at fonden skal give hele sin formue til Forsøgsdyrenes Værn i det øjeblik, den ikke længere ejer en virksomhed, der producerer juiceprodukter.
Orifarm
Fynske Orifarm med stifter Hans Bøgh Sørensen ved roret har i mange år været en eftertragtet virksomhed, og interessen fra fondenes side er ikke blevet mindre, efter at medicinalselskabet med hjælp fra Danica Pension i 2015 overtog medicinproducenten Growth House for et trecifret millionbeløb.
Opkøbet styrkede Orifarms forretningsmodel, hvor man nu står med to stærke forretningsben i form af parallelimport af medicin samt produktion af egne lægemidler, hvilket har gjort Orifarm til et eftertragtet selskab.
Samtidig har man på kort tid betalt Danica Pensions lån tilbage, så selskabet i dag fremstår toptrimmet.
Spørgsmålet er nu, om Hans Bøgh Sørensen på sigt vil lukke en kapitalfond indenfor, eller om hans børn skal overtage det fynske selskab.
Weibel Scientific
Den danske radarvirksomhed, der blev overtaget af Erik Larsen tilbage i 1977, har længe været en virksomhed, kapitalfondene har holdt et vågent øje med.
Selskabet, der tjente 62 millioner kroner på EBITDA-niveau sidste år, har i mange år været ejet af grundlæggeren, der desværre gik bort for et par måneder siden. Nu er det så hans arvinger, der kontrollerer livsværket, men det er ikke usandsynligt, at Weibel på et tidspunkt kommer i spil. Danske Bank har således tidligere fået mandat til at sælge virksomheden, men den proces blev desværre stoppet undervejs til stor ærgrelse for landets største bank.
Forløberen for Weibel Scientific A/S – M.P. Weibel – blev oprindelig stiftet helt tilbage i 1936 af Marius Peter Weibel og lavede de følgende mange år blandt andet røgalarmer. Det var først, da Erik Larsen i 1977 overtog selskabet, at man for alvor begyndte at satse på at levere radarer til militæret ikke blot herhjemme, men i særdeleshed i udlandet.
LÆS OGSÅ
Tunge investorer dropper mindre fonde
Sådan er afkastet i de mindre fonde
Kapitalfonde flopper på børsen