;
Nordea

Inside story

Skrappe tilsynsregler bremser fremadstormende Nordea-profil

I den nye ledelsesstruktur i Nordea Kredit blev realkreditselskabets nummer to valgt fra som topchef efter dialog med Finanstilsynet, erfarer InsideBusiness. Situationen illustrerer, at det er blevet stadig sværere at finde egnede topkandidater til finanssektoren.

Nok en fremadstormende ledelsesstjerne i den danske bankverden er blevet bremset i karrieren af Finanstilsynets strenge krav om erfaring via de såkaldte fit & proper-regler. Det er konklusionen efter den seneste ledelsesrokade i Nordea Kredit, hvor realkreditselskabets vicedirektør, Kamilla Skytte, bliver siddende på posten, mens den erfarne Claus Greve er blevet administrerende direktør.

Ifølge InsideBusiness’ oplysninger faldt valget på Claus Greve efter dialog med Finanstilsynet om mulighederne for at forfremme Kamilla Skytte til topchef.

”Det er korrekt, at der i det indledende forløb var en dialog med Finanstilsynet om fortolkningen af reglerne. Man kan derfor ikke sige, at Kamilla Skytte kan føle sig fravalgt, for dialogen med Finanstilsynet foregik uden hendes vidende,” lyder det fra en kilde med nøje kendskab til sagsforløbet.

I det seneste år har der været flere prominente eksempler på topchefer, der er blevet valgt fra som følge af Finanstilsynets kraftige stramninger af de såkaldte fit & proper-regler. Mest omtalt er Jacob Aarup-Andersen, der blev vraget som topchef i Danske Bank efter at være blevet vejet og fundet for let af tilsynet.

I stedet er Jesper Nielsen som bekendt udnævnt som midlertidig topchef i Danske Bank, men også her er der tvivl om, hvorvidt han kan blive fit & proper-godkendt med sin erfaring. Holdningen i Danske Bank synes at være, at tiden arbejder for Jesper Nielsen – og at han, hvis han sidder længe nok som midlertidig direktør, kan blive godkendt som topchef.

Problemstillingen i Nordea Kredit minder på flere områder om Danske Bank, idet Nordea Kredit fortsat er et selvstændigt dansk realkreditselskab, der med en balance på 400 mia. kr. lever op til kravet om at være et SIFI-institut med en balance på mere end 6,5 pct. af Danmarks bnp. Det betyder, at der er særlig strenge krav til udnævnelse af en CEO.

Mangler erfaring med forretningslinje

For Kamilla Skytte er problemet manglende erfaring, for hun har kun siddet to år som vicedirektør under tidligere topchef i Nordea Kredit Peter Smith. Før da sad hun halvandet år som head of group recovery and resolution, der arbejder med myndighedsdialog på tværs af de nordiske lande, som Nordea er repræsenteret i. Kamilla Skytte har desuden en lang historik som dealer og chefanalytiker.

Men ingen af delene lever altså op til kravet om at have drevet en forretningslinje eller drevet en risikobog, som Nordea Kredit jo er. Kravet fra Finanstilsynet stammer fra ECB’s retningslinjer og indebærer 10 års nylig praktisk erfaring i finanssektoren, hvoraf hovedparten skal have været i en ledelsesfunktion på seniorniveau, hvor seniorniveau angiveligt fortolkes som direktionserfaring eller et ledelseslag under direktionen.

Til sammenligning har Claus Greve 32 års historik i Nordea. Siden 2015 har han været en del af direktionen i Nordea Kredit, og før da havde han ansvaret for Nordeas erhvervskunder i Danmark som leder af corporate strategy and development.

InsideBusiness erfarer dog også, at man på ledelsesniveau i Nordea gerne ser Kamilla Skytte som topchef for Nordea Kredit i fremtiden, eventuelt som afløser for den 56-årige Claus Greve.

Den officielle melding fra Nordea er, at man er yderst tilfreds med det nye ledelseshold i Nordea Kredit, efter at den tidligere topchef Peter Smith er stoppet for at tage et job som direktør hos startupbanken Lunar Way.

”Vi er overbevist om, at ledelsen med Claus som administrerende direktør og Kamilla som vicedirektør er det rette team til at lede Nordea Kredit på den fortsatte vej frem,” siger Nordea Kredits formand, Nicklas Ilebrand.

Finanstilsynet har ikke ønsket at kommentere informationerne i denne artikel. Det bliver dog stadig mere synligt, at myndighedens håndtering af erfaringskravet under de såkaldte fit & proper-regler gør det stadig sværere at rekruttere topprofiler i finanssektoren. P.t. står f.eks. PKA og ATP uden en afløser for topchefen, ligesom generationsskifter på topchefposterne i f.eks. Sydbank og Jyske Bank kan blive svære at gennemføre. Udfordringen gælder i stigende grad også på bestyrelsesniveau.

 

LÆS OGSÅ

Nervekrig om ny Danske Bank-topchef

Headhunterkaos i Danske Bank

Danske Bank-casen giver svære generationsskifter i mange banker

Udrensningen fortsætter i den finansielle sektor. Hvem bliver næste offer?

Halvdelen af banktopcheferne ville dumpe på nye egnethedskrav

Har DI-boss snigløbet Danske Bank?