8 tallet Goldschmidt

Snu milliardær klar til stort frasalg 

Ejendomsmilliardæren Mikael Goldschmidt gør klar til et stort frasalg af ejendomme for over 1 milliard kroner. Netop Mikael Goldschmidt har tidligere vist sin store evne til at sælge fra på toppen, og hans aktuelle salgsplaner minder på mange måder om hans exit fra markedet før finanskrisen. 

Den erfarne ejendomsinvestor Mikael Goldschmidt har om nogen demonstreret, at timing er altafgørende, hvis man vil have succes på ejendomsmarkedet.

I begyndelsen af 2006 solgte Goldschmidt to tredjedele af sit daværende ejendomsselskab, Atlas Ejendomme, til opkøbsivrige islændinge og fik en stor del af gevinsten udbetalt i kontanter. Dermed kunne investoren kalde sig milliardær i kontanter i modsætning til de mange andre, der dengang primært skabte deres formue på basis af urealiserede gevinster.

For de stakkels islændinge blev opkøbet af Atlas langtfra nogen eventyrfortælling. Mens de og mange andre landsmænd de følgende år knækkede halsen, holdt Goldschmidt sig på sidelinjen, mens de finansielle markeder smeltede sammen og sendte chokbølger gennem det københavnske ejendomsmarked, der gennem mange år var blevet overtaget af investorer fra Island og mere farverige spekulanter med masser af fantasi og stort set ingen egenkapital.

Selv om der er sket meget siden 2008, og langt de fleste investorer på ejendomsmarkedet primært er pengestærke pensionskasser og kapitalfonde fra ind- og udland med masser af kapital i baghånden, er priserne alligevel steget så voldsomt – især i og omkring København – de senere år, at mange aktører begynder at se til med en vis bekymring.

Nu kan InsideBusiness så afsløre, at Mikael Goldschmidt efter flere år med primært opkøb igen gør klar til et frasalg i milliardklassen.

Mikael Goldschmidts koncern har således netop hyret erhvervsmægleren Lintrup & Norgart til at stå for salget af i alt 11 ejendomme omkring København, herunder på Frederiksberg. Det fremgår af en fortrolig teaser for salget med titlen ’Project Platon’, som InsideBusiness er i besiddelse af. Flere kilder vurderer over for InsideBusiness, at prisen for de mange erhvervs- og boligejendomme vil overstige 1 milliard kroner.

Ud over timingen i frasalget er det værd at bemærke, at Goldschmidt blot har ejet flere af ejendommene i lidt over et år, efter at hans selskab købte en del af dem så sent som i oktober måned fra blandt andet juristernes pensionskasse JØP.

“M. Goldschmidt Holding koncernen har historisk altid haft en to-strenget investeringsstrategi for ejendomme; vi investerer i ejendomme til anlæg for eksempel omkring Grønningen i København samt ejendomme til videresalg. De omtalte 11 ejendomme tilhører sidstnævnte kategori, og da markedet efterspørger velordnede og centralt beliggende ejendomme, finder vi tidspunktet velvalgt for et salg, idet de investorer, der er i markedet pt. efterspørger netop denne type ejendomme,” siger direktør i koncernen Søren Bjørn Hansen.

Han understreger, at salget desuden skal ses i forlængelse af, at Goldschmidt står på spring for at tage hul på et omfattende byggeprojekt.

“Frasalget sker samtidigt som et led i vores beslutning om at påbegynde de første etaper af opførelsen af i alt 1.300 boliger i Hillerød bymidte, hvor koncernen ejer et stort jordstykke, der netop har fået en godkendt lokalplan. I Hillerød kan opnås et højere afkast end i København, og vi vil gerne bidrage med stor egenkapital til at løfte denne opgave, så det er også et led i vores finansielle strategi at gennemføre frasalget,” siger Søren Bjørn Hansen.

Project Platon Teaser

Hektisk marked

Som InsideBusiness tidligere har beskrevet, er der i skrivende stund stor efterspørgsel efter københavnske ejendomme fra blandt andet udenlandske aktører, mens flere større pensionskasser i stor stil nu søger mod provinsen, i erkendelse af at slaget om København er tabt. Flere af dem har ikke nået at få købt ind i tide og har derfor siddet ved skrivebordet med regnemaskinen, mens markedet er buldret derudad.

Andre aktører som ATP Ejendomme og Jeudan har ligeledes holdt lav profil og har kun foretaget sporadiske handler, ligesom langt hovedparten af de danske spillere har trukket sig fra den hektiske budproces omkring den konkursramte andelsforening Hostrups Have, hvor buddene for længst har oversteget 1,5 milliarder kroner.

“Den internationale rentesituation har medført, at ejendomme er blevet en særlig interessant investering, og mange internationale investorer har fået øjnene op for det danske/københavnske ejendomsmarked. Denne udvikling vil fortsætte så længe rentesituationen er, som vi kender den i dag, og ser ud til at fortsætte i en periode endnu – efterspørgslen overstiger udbuddet, så der er ikke mulighed for ”røverkøb”,” siger Søren Bjørn Hansen.

Et spørgsmål om overbevisning

Selv om flere aktører har forsøgt at advare om et ophedet københavnsk ejendomsmarked, er der stadig flere investorer og rådgivere, der ikke deler denne frygt, hvilket eksempelvis ATP Ejendommes direktør, Michael H. Nielsen, flere gange har omtalt. Det er således blandt mange stadig en klar overbevisning, at det danske ejendomsmarked og især det københavnske stadig er fundamentalt sundt og attraktivt for de mange nye investorer, der byder sig til fra blandt andet Israel, USA og Kina.

Og sammenlignet med andre europæiske byer som eksempelvis Hamburg er priserne i København da stadig ikke helt skæve. I øjeblikket kigger mange af opkøberne 20-30 år frem i tiden, når de skal vurdere prisen på en ejendom, og mange af dem får låneaftaler, der gør dem mindre følsomme over for store udsving på markedet. Det står i skærende kontrast til de vilde dage i 2006 og 2006, hvor både investorerne og bankerne var tyndt kapitaliserede og ikke havde den store finansielle polstring.

Andre frasalg lurer i kulissen

En af de ejendomme, som Michael Goldschmidt nu forsøger at finde en køber til, huser milliardærens cleantechvirksomhed Aquaporin, som ejes i samarbejde med Danica Pension. Som tidligere beskrevet i InsideBusiness undersøger Danske Banks corporate finance-hold netop nu mulighederne for at børsnotere selskabet, men det hele afhænger af, om man fra investorernes side er helt sikker på konceptet og teknologien bag virksomheden.

Også en anden af Goldschmidts virksomheder, Imerco, har tidligere meldt ud, at man arbejder i retning mod en børsnotering. Det kom frem sidste år, da man løftede sløret for en storstilet fusion mellem ejendomsinvestorens kæde og Inspiration, der er ejet af den fynske rigmand Niels Thorborg. Indtil videre undersøger konkurrencemyndighederne dog fortsat handlen, som derfor ikke er gået igennem endnu.

“Vi har i et snart et år ventet på, at konkurrencestyrelsen skulle træffe en afgørelse og vi forventer, at denne sker inden sommerferien. Af flere årsager har jeg dog pt. ikke mulighed for at kommentere yderligere på dette,” siger Søren Bjørn Hansen.

 

LÆS MERE

Milliardhandel er gift for kapitalfonds salg af ejendomsgigant

Kapitalfond klar til lynslag af ejendomsgigant

Pensionsgiganter arbejder på kæmpehandel

Pensionsselskaber er ejendomsbranchens nye lykkeriddere

Tryg klar til at sælge ud af arvesølvet