pfa ole krogh

Redaktørens analyse

Spænd bæltet til hård konkurrence på pensionsmarkedet og betydelige forandringer 

En lang række forandringer rammer pensionsmarkedet i år, hvor Nordeas nye positionering på markedspladsen får betydning, ligesom AP Pension igen er konkurrencedygtig på markedspladsen. Samtidig er det endelig over and out for PKA’s pensions kommercielle satsning, som ellers blev set som et frisk pust. Mæglere kan vejre morgenluft.

Det er tid til at spidse pennen for de ret få tilbageværende aktører på det kommercielle pensionsmarked. Alt tyder nemlig på en tilspidset konkurrencesituation med forandringer på markedspladsen efter et 2022, som var præget af spareøvelser og fokus på at hæve priserne på tab af erhvervsevne-forsikringer.

Hvis vi begynder med AP Pension, så har det i årevis været et selskab præget af at være i defensiven. Og flere mæglere begræd, at det syntes, som om Bo Normann Rasmussen havde meldt sig ud af de store udbudsrunder, hvilket er problematisk, da der så reelt kun er Danica, PFA og Velliv tilbage på markedspladsen.

Men nu er der igen grøde fra AP-huset med udsigt til PFA Pensions rødlige murstensdomicil. Markedssnakken går nemlig på, at AP igen er synlig i de store udbudsrunder. Der er også kommet nye kunder fra Spar Nord ind via Nærpension.

Samtidig er AP præget af markant lavere administrationsomkostninger i den seneste sammenligning i InsideBusiness. Det skyldes, at man omsider er færdig med integrationen med Skandia. Til gengæld venter nu en større integration med et it-system fra Festina, før AP Pension kommer helt på linje med de tre store kommercielle spillere på it-siden.

Og alle venter med spænding på, hvad der sker hos en af AP Pension traditionelt gode samarbejdspartnere, mæglerhuset APC. Her er det nemlig opbrud, der hersker, idet APC’s anden store samarbejdspartner, Topdanmark Liv, nu er købt af Nordea.

Det har allerede givet ændringer på markedspladsen, da Velliv efter et årelangt tilløb nu omsider har indgået et samarbejde med APC, og selv om Nordea Liv & Pension over for InsideBusiness fastholder samarbejdet med APC, så er det ikke skrevet i granit, at det giver mening på længere sigt.

Rivalisering mellem Nordea og Velliv 

Velliv og Nordea er nemlig blevet rivaler, efter at Nordea opsagde banksamarbejdet med Velliv – og markedet venter spændt på, hvornår det materialiserer sig, så f.eks. de ca. 8.000 Nordea-medarbejdere flytter deres pensionsordning fra Velliv til Nordea Liv.

Det kommer også til kamp om de tidligere Topdanmark Liv-kunder som er blevet henvist af APC, for Nordea vil sikkert hjertens gerne have dem ind som rene Nordea-kunder, da netop bankforretning er centralt for Nordeas businesscase med opkøbet af Topdanmark Liv. Omvendt ser Velliv netop samarbejdet med APC som en mulighed for at hapse gode bankkunder. Det kan godt blive rigtig interessant.

Det bliver ligeledes spændende at følge den nye rivalisering mellem PFA og Danica, der jo netop har byttet topchef, som hver især skal bevise deres værd, og samtidig har begge yderst vigtig information med om konkurrentens forretningsmodel og kundegrundlag.

PFA hvæsser kniven

Ole Krogh Petersen er i fuld gang i PFA, hvor han blandt andet kommer til at øge fokus på mindre erhvervskunder, at videreudvikle PFA’s i forvejen stærke sundhedssetup med erfaringerne fra Danica, der af mange beskrives som aktøren med best practice på det svære forretningsområde. Desuden har han hentet sit kommunikationsteam, som også er anerkendt for sin professionalisme i kommunikationen, hvilkt til tider var ret udfordrende for PFA under Allan Polack.

På markedet for virksomhedskunder kan PFA glæde sig over, at man har vundet/genvundet Vestas og Novo Nordisk, og så har man da noget at prale med, selv om pengene typisk tjenes på mindre ordninger.

Danicas topchef har underdoggens styrke

Over for Ole Krogh står Mads Kaagaard som ny topchef i Danica.

Kaagaard er ikke kendt som en kundemand, men med det stempel har han al mulig grund til at tage underdoggens vej til sejr. For Danica er godt kørende med rimelig gode produkter og godt styr på SUL. Desuden har Danske Bank brug for, at Danica fremstår som en succes, for dem har banken ikke for mange af.

I modsat ringhjørne står så Velliv. På papiret en kæmpe vækstsucces. Men også den spiller, som konkurrenterne har øjnene stift rettet mod, og det svirrer med markedsinformationer om, at Velliv f.eks. er udfordret på kapitalsiden.

Fakta er i hvert fald, at Vellivs model for tilbagebetaling af overskud er temmelig molboagtig, idet kunderne får deres overskudsdeling ud som beskattede midler. Og det giver slet ingen mening i forhold til at lade pengene stå ubeskattede i pensionsselskabet og trække afkast år efter år. Det er næsten mere molboagtigt end hos Tryg, hvor TryghedsGruppen endelig har taget sig sammen til at se på ændringer af deres overbeskattede bonusmodel.

Et ærgerligt farvel til PKA som kommerciel spiller

Den sidste spiller på pensionsmarkedet er Sampension, som i forbindelse med regnskabet var fremme med at have vundet 17 nye kommercielle ordninger, hvilket ikke gør en herregård på et marked, hvor PFA henter ca. 800 ordninger på et år.

Et af Sampensions store problemer er, at man som beskrevet i InsideForsikring er i bad standing hos mæglerne, fordi man insisterer på at sidde med kundekontakten, og det gør det bare rigtig økonomisk svært for mæglerne at vælge Sampension som leverandør.

Til sammenligning kom det i denne uge frem i InsideBusiness, at PKA under Jon Johnsen omsider har trukket stikket på den kommercielle satsning PKA+. Man forstår udmærket Jon Johnsen efter en opslidende konkurrencesag og 300.000 øvrige arbejdsmarkedskunder, som fortjener ypperlig service. Men det er ærgerligt for konkurrencen, fordi PKA+ var et muligt løft på et ellers ret fastlåst marked.

Nu kan mæglere og andre interessenter i stedet rette fokus på P+, som så småt rører på sig på det kommercielle marked, eller håbe på, at Nordea Liv kommer ud af busken.

 

Læs mere

Se de dyreste og billigste pensionshuse målt på administrationsomkostninger

Svær rekruttering venter headhunter på jagt efter Torben Mögers afløser

Velliv indgår aftale med det hurtigvoksende mæglerhus APC

Danica er topscorer i armlægning om SUL-forsikringer

Forsikrings- og pensionsselskaber topper Finanstilsynets bødeliste: “Der kunne uddeles mange flere bøder”

Opgør mellem Finanstilsynet og fagforeningskæmper

Pensionskasser fanget i svært dilemma

Omstridt problemstilling sender pensionskassekunder i armene på PFA og AP Pension

Tilsyn skyder pensionsbranches forklaringer i flyttedebat ned. Ekspert tager selskaber i forsvar

Kunders penge fanget i pensionskasser, der blokerer for flytning

PensionDanmark rykker tæt på våbenindustrien

Pensionsbranchen har et stort forklaringsproblem