Administrerende direkt├©r Lasse Nyby

Inside story

Spar Nord-boss bekender kulør: Går benhårdt efter Handelsbanken 

Direktør i Spar Nord Lasse Nyby har på fortrolige møder givet både investorer og analytikere en klar indikation på, at han vil byde på Handelsbankens danske forretning. Nyby selv bekræfter interessen over for InsideBusiness og får opbakning fra en af bankens største aktionærer.

Spar Nords garvede topchef, Lasse Nyby, træder nu frem på scenen som den absolutte favorit til at snuppe Handelsbankens danske forretning.

Den svenske bank er med hastige skridt på vej ud af det danske marked, og med en solid kreditbog, tilfredse kunder og stærk tilknytning til både det midtjyske og Nordsjælland passer banken perfekt til Spar Nord.

Da den nordjyske bank samtidig deler bankcentral med Handelsbanken, har Spar Nord samtidig en klar fordel i forhold til andre bejlere såsom Jyske Bank, Sydbank og Rinkjøbing Landbobank, der risikerer skulle betale en milliardregning for at få Handelsbanken ud fra datacentralen BEC.

Lasse Nyby har også på en række fortrolige møder forklaret investorer og analytikere detaljeret om Handelsbanken og de potentielle perspektiver ved en overtagelse, hvilket de tunge investorer ser som et klart vidnesbyrd om, at Spar Nord er den mest oplagte køber til den svenske banks danske forretning.

Til et møde hos investeringsbanken Carnegie efter Spar Nords regnskab for årets tredje kvartal delte Lasse Nyby således sine tanker om Handelsbanken med de fremmødte investorer, der ser det som et forsøg på tidligt at positionere sig forrest i feltet i håbet om at skræmme andre bejlere væk.

Samtidig peger en række af de fremmødte investorer over for InsideBusiness på, at Spar Nord-direktørens meget direkte omtale af Handelsbankens salgsplaner er et led i at forberede investorerne på, at Spar Nord står over for en omfattende kapitaludvidelse.

Trods en kursstigning på over 40 procent alene i 2021 har Spar Nord fortsat blot en markedsværdi på lidt over 10 milliarder kroner, hvorfor det vil være nødvendigt for banken at hente yderligere kapital på aktiemarkedet for at finansiere købet af Handelsbanken i Danmark. Handelsbanken har ifølge en analyse fra Carnegie en værdi på omkring 8,4 milliarder kroner.

Direktør i Spar Nord Lasse Nyby bekræfter over for InsideBusiness, at han over for investorer har præsenteret sit take på en potentiel overtagelse af Handelsbanken og understreger samtidig, at det vil være helt naturligt for banken at vurdere muligheden for en overtagelse af Handelsbanken.

”Det er helt korrekt, at jeg i forbindelse med offentliggørelsen af vores Q3-rapport havde et møde med investorer og analytikere hos Carnegie. Og på mødet blev der spurgt ind til vores interesse i et køb af Handelsbankens danske aktiviteter. Der er efter min opfattelse tale om en veldrevet bankforretning med en stærk kreditbog, som det vil være naturligt, at vi kigger nærmere på, når den officielle salgsproces går i gang,” skriver Lasse Nyby i en mail til InsideBusiness.


De største aktionærer i Spar Nord

Kilde: Bloomberg

Mangler opbakning 

Flere analytikere peger på, at såfremt Lasse Nyby ender med at skulle finansiere et køb af Handelsbanken ved at sælge aktier i markedet, har bankdirektøren den store fordel, at hans næststørste aktionær er finansgiganten Nykredit.

Realkreditkæmpen vil således enten kunne forsvare sin nuværende ejerandel eller øge den betydeligt til omkring 30 procent af Spar Nord, ligesom Nykredit potentielt ville kunne aftage en del af de aktier eller tegningsretter, som Spar Nord-fonden forventes at sælge i markedet i forbindelse med en emission. Ender Nykredit med en stor aktiepost i Spar Nord efter købet, er det dog også et signal om, at Spar Nord på sigt kan smelte sammen med Nykredit, og det vil være kontroversielt for alle de lokale og mellemstore banker, som er en del af Totalkredit-samarbejdet, da Nykredit som bank så reelt vil konkurrere med dem på deres egen banehalvdel.

Lasse Nybys problem er dog ifølge flere af de store danske investorer, som InsideBusiness har talt med til baggrund, at Spar Nord ikke nyder samme opbakning fra de professionelle aktiekøbere herhjemme.

Mange af de tunge forvaltere og store pensionskasser har i løbet af årene fravalgt Spar Nord til fordel for konkurrenten John Fisker og Ringkjøbing Landbobank, da især mange af de store investorer ikke ønsker at være eksponeret alt for tungt i mere end en enkelt stor lokalbank.

Det ændrer dog ikke ved, at mange investorer alligevel anser Spar Nord for at være en veldrevet og solid bank, ligesom den gængse opfattelse blandt forvaltere og pensionskasser er, at Lasse Nyby er en snu og garvet bankmand, der aldrig kaster sig ud i noget offensivt, hvis lommeregneren ikke stemmer.

Storinvestor positiv 

Hos AkademikerPension, der med aktier for omkring 80 millioner kroner er en af de største danske investorer i Spar Nord, peger investeringsdirektør Anders Schelde da også på, at man vil se positivt på det, såfremt Spar Nord ender med at overtage Handelsbankens danske forretning.

”Vores investeringscase for Spar Nord er på stand-alone-basis uden tanke på mulige opkøb. En case, hvor de køber hele eller dele af Handelsbanken, kan dog også være attraktiv, men det afhænger som altid af den pris, der skal betales,” siger Anders Schelde og peger på, at det muligvis er på tide med yderligere konsolidering i sektoren.

”Banksektoren har konsolideret sig, lige så længe som den har eksisteret, så det stopper næppe, og tiden er måske ved at være moden til en ny runde af konsolideringer. Som investor er det bare noget, vi skal navigere i,” siger han.

Ud over pensionskassen ejer også Handelsbankens egen asset management-division en betydelig aktiepost på omkring 160 millioner kroner i Spar Nord, men det er uvist, hvordan man forholder sig til Lasse Nybys planer.

En joker på Kalvebod Brygge 

Ud over Spar Nord spekulerer de fleste i markedet også på, hvorvidt Lasse Nybys tætte samarbejdspartner Nykredit selv kunne finde på at byde på Handelsbanken i Danmark.

Koncernen på Kalvebod har de finansielle muskler til at løfte den finansielle del af købet relativt smertefrit, men spørgsmålet er, om Nykredit og topchef Michael Rasmussen kan forsvare at byde på et aktiv, som mange af de nære partnere i Totalkredit-familien, herunder Spar Nord, bejler kraftig til.

Ifølge InsideBusiness’ oplysninger har det dog vakt en smule forundring internt i netop Nykredit, at Lasse Nyby har talt så åbent og offensivt om en potentiel overtagelse af Handelsbanken, da realkreditkoncernen trods sin status som næststørste aktionærer i Spar Nord stadig ikke direkte er blevet informeret om Nybys agenda.

InsideBusiness har forgæves forsøgt at få en kommentar fra Nykredit, men ud over finanskoncernen vurderer de fleste, at Jyske Bank og Nordea potentielt kunne have en interesse i at snuppe Handelsbankens veldrevne danske forretning. Dog har meldingen fra Nordea hidtil været, at man ikke er interesseret, selv om den garvede bankanalytiker Per Grønborg fra SEB har peget på netop Nordea som favorit til at løbe med Handelsbanken. En spekulation går da også på, at Nordeas strategi er, at man foregiver ikke at være interesseret for senere at slå til.

Nordea har den fordel, at bankens topchef, Frank Vang-Jensen, er tidligere mangeårig chef for Handelsbanken Danmark, indtil han blev topchef i Svenska Handelsbanken for dog kort efter at blive strittet ud. Uanset hvad, kender Frank Vang-Jensen Handelsbanken i Danmark som sin egen bukselomme, og det er næppe en ulempe i en eventuel budkrig.

Jyske Bank er sulten

Også Jyske Bank er interesseret i handlen. Herfra fokuserer man på at få kunder og lån, så bankens krop passer bedre størrelsesmæssigt med stabsfunktionerne i bankens hovedsæde i Silkeborg. I forhold til et køb af Handelsbanken føler man sig overbevist om, at kulturen i Handelsbanken passer godt ind i Jyske Bank-kulturen, ligesom de store erhvervskunder, som er i Handelsbanken, umiddelbart passer bedre ind i en bank af Jyske Banks størrelse end hos Spar Nord.

Jyske Bank vil i modsætning til Spar Nord næsten kunne finansiere hele købet med egne midler, da Jyske Bank er ganske velkapitaliseret. Kun en mindre kapitaludvidelse kan blive nødvendig. Dog står det fortsat klart, at Jyske Bank er bagud på point, fordi man skal betale godt 1 mia. kr. i udtrædelsesomkostninger til datacentralen BEC, ligesom man står til at miste fremtidige indtægter fra bidragssatserne på allerede formidlede lån i Totalkredit.

 

Læs mere

Speget spil om Handelsbanken. Se favoritten på købersiden

Se Nordeas vinderstrategi mod Nykredit, mens Jyske og Danske Bank taber slaget

Afsløring: Jyske Bank går i struben på Totalkredit-aftale 

Mobilen er datacentralernes store nye slagmark: SDC og Bankdata rykker, mens BEC sakker agterud

Omstridt realkreditaftale er brandvarm kartoffel ved salg af Handelsbanken

Nykredits mæglerkæde jagter ejendomsbranchens førerhund

Nykredits kundehugst i Danske Bank og Jyske Bank ændrer spillet totalt