;
mette bassow1

Ugens Insider

Sparinvest underbyder Danske Banks nye investeringsprodukt

I 2017 kommer Sparinvest med ti nye indeksfonde, der skal imødekomme en voldsomt stigende interesse for de passivt forvaltede investeringsfonde. Direktør for indeksområdet Mette Harbo Bossow fortæller om den hurtige vækst inden for billige investeringsfonde

Danskernes interesse for prisbillige investeringsfonde er hastigt voksende. Det mærker Sparinvest, som næste år lancerer ti nye børsnoterede passivt forvaltede sektorfonde inden for blandt andet finans, telekom, forsyning, energi, industri og sundhed.

De skal imødekomme en kraftigt voksende lyst til at investere billigt, og det går fremad for Sparinvests indeksfonde. Siden 1. januar 2015 har indeksfondene fordoblet antallet af kunder.

”Der er en klar tendens til, at privates interesse for indeksfonde og passivt forvaltede produkter stiger eksplosivt. Før var det primært institutionelle kunder som pensionskasser og forsikringsselskaber. I dag kan mange private investorer se styrken og enkeltheden i den billige måde at investere på. Vi imødekommer denne interesse ved at øge vores univers med ti nye investeringsfonde,” forklarer Mette Harbo Bossow, Sparinvests direktør for indeksområdet.

Lanceringen af de nye fonde sker, samtidig med at Danske Bank som beskrevet i InsideBusiness nu også kaster sig ind på det prisbillige investeringsmarked med platformen June, som skal udbrede de billige investeringsfonde til en bredere gruppe danskere. Det gælder ikke blot modne investorer, men også især dem, som er trætte af at have penge stående på bankkontoen uden positiv forrentning.

Væsentlig billigere end Danske Banks June

Det er imidlertid væsentlig billigere at investere hos Sparinvest end hos Danske Banks June, som ventes at gå i luften i det nye år. For hos June ligger prisen på 0,83 procent i ÅOP, hvilket er ca. halv pris i forhold til aktivt forvaltede fonde. Hos Sparinvests fonde vil en typisk indekskunde med en mellemrisikoprofil med 50 procent stabile obligationer, 35 procent globale aktier med minimumrisiko og 15 procent C20-aktier have en ÅOP på 0,48 procent.

”Hvis man selv sammensætter sin portefølje med en mellemrisiko, kan man komme meget langt ned prismæssigt. Så min vurdering er, at vi absolut er konkurrencedygtige på omkostningerne,” forklarer Mette Harbo Bossow.

Sparinvest er den største udbyder af indeksprodukter til private investorer i Danmark. Alle aktierne i verdensindekset MSCI World kan undergrupperes efter branche og sektor, og det er de sektorer, Sparinvest nu vil stille til rådighed for investorerne. Derfor kan en kunde, der tror på, at for eksempel olieprisen skal op, let finde en fond, hvor man får en bred eksponering mod selskaber, som har gavn af en højere oliepris.

Selv om Sparinvests indeksfonde har succes, har organisationen også aktivt forvaltede fonde på hylderne. Den mest populære aktivt forvaltede fond er Value Aktier, der koster 1,96 procent om året, mens den billigste fond er Spar Invest Korte Obligationer til 0,27 procent om året. En del af omkostningerne går til de banker, som dedikeret sælger Sparinvests produkter. Trods de store prisforskelle på aktivt og passivt forvaltede fonde mener Mette Harbo Bossow, at det fortsat godt kan betale sig at investere i aktivt forvaltede fonde – selv om den globale tendens går i retning af de passivt forvaltede fonde.

Er det ikke spild af penge med en dyr aktivt forvaltet investeringsfond?

”Det er ikke hele sandheden. Vores største aktieafdeling, Sparinvest Value Aktier, har i år givet et afkast 5 procent over benchmark, hvilket er mere end rigeligt til at retfærdiggøre omkostningerne. Der findes gode aktivt forvaltede fonde.”

Men med lanceringen af de nye og langt billigere indeksfonde æder I så ikke bare jeres egen kage?

”Det synes jeg ikke, vi gør. Vi leverer flere produkttyper til flere kundetyper. Og vi har også aktivt forvaltede fonde, som gør det godt. Vi er eksempelvis de eneste, der har en afdeling for momentumaktier, som udvælger de aktier, der har momentum.”

Her er Sparinvests nye indeksfonde

INDEKS Sektor Finans KL. 11

INDEKS Sektor Telekom KL. 14

INDEKS Sektor Forsyning KL. 17

INDEKS Sektor Industri KL. 20

INDEKS Sektor Energi KL. 23

INDEKS Sektor Cyklisk Forbrug KL. 26

INDEKS Sektor Stabilt Forbrug KL. 29

INDEKS Sektor IT KL  32

INDEKS Sektor Sundhed KL. 35

INDEKS Sektor Materialer KL. 38

Skattemæssig fordel ved Sparinvest

I modsætning til investering i de store udenlandske indeksfonde, som fylder meget globalt, er der mere fordelagtige beskatningsregler ved at investere i Sparinvests danske børsnoterede fonde. Det har i årevis været en torn i øjet på blandt andre Saxo Bank, som har været en frontløber i lanceringen af indeksfonde i Danmark, at skattereglerne begunstiger danske investeringsfonde:

“En dansk investor, der investerer for frie midler, skal være opmærksom på, at alle udenlandske investeringsforeninger, herunder ETF’er, i skattemæssig forstand behandles anderledes end en dansk investeringsforening. Alle udenlandske fonde er underlagt en lagerbeskatning, hvilket betyder, at du beskattes hvert år, og aktiefonde beskattes som kapitalindkomst snarere end som aktieindkomst. Der er pres fra mange fronter for at få harmoniseret beskatningen af investeringsforeninger, men endnu er intet sket,” siger investeringsdirektør Teis Knuthsen, der styrer et porteføljeunivers, hvor kunder kan vælge porteføljer i enten danske investeringsforeninger eller ETF’er hos Saxo Bank,

 

LÆS MERE

Derfor er June dødsensfarlig for investeringsbranchen

Danske Bank gør klar til massiv disruption af investeringsområdet

Nordea ruster sig til kamp på investeringsområdet