søren schriver web

Inside story

Stadil betaler omstridt bonus til bortvist direktør 

Trods hårde påstande om urent trav og en bortvisning har Hummel-ejer Christian Stadil nu valgt at udbetale en omstridt millionbonus til den fyrede Søren Schriver. Den mangeårige Hummel-topchef har til gengæld valgt at droppe sin voldgiftssag mod Stadil. 

En af de mest opsigtsvækkende fyringer i dansk erhvervsliv indtraf for knap et år siden, da erhvervsmanden Christian Stadil for rullende kameraer tordnede mod Hummels bortviste direktør, Søren Schriver, og beskyldte virksomhedens mangeårige topchef for at gå bag firmaet og familiens ryg. 

Den bogstavelig talt tårevædede seance blev ledsaget af, at Stadil-familien rev Schrivers kontrakt i stykker og meldte sin direktør til politiet for bedrageri. Samtidig gav familien klart udtryk for, at den bortviste direktør ikke skulle regne med at se noget til de penge, den mangeårige Hummel-direktør havde til gode. 

Søren Schriver havde ellers papir på, at han havde ret til både to års løn i forbindelse med en fyring, ligesom direktøren havde krav på en bonus på 6 procent af overskuddet før skat i Hummel baseret på årsregnskabet 2016. Derfor anlagde Schriver en voldgiftssag med hjælp fra den erfarne Horten-partner Finn Schwarz med det klare formål at få de penge, direktøren mente at have krav på. 

Nu har sagen imidlertid taget en overraskende drejning, idet Hummel og Christian Stadil uden nogen form for kommunikation med den bortviste topchef har udbetalt Søren Schrivers millionbonus. 

”Da jeg sagde farvel til Hummel, valgte jeg at anlægge en erstatningssag, blandt andet for at få den bonus for 2016, som jeg havde til gode. Den har Hummel nu valgt at udbetale, uden at jeg dog har fået nogen forklaring på, hvorfor de pludselig har ændret holdning og udbetalt min bonus,” fortæller Søren Schriver til InsideBusiness. 

Udviklingen må siges at være særdeles opsigtsvækkende, da Christian Stadil så sent som i maj måned sidste år blankt afviste at indgå nogen former for forlig med Søren Schriver, der gennem mere end 20 år stod i spidsen for Hummel. 

“Den sag er ikke af en karakter, som vi kan indgå et forlig om. Et forlig kommer ikke på tale,” lød det dengang fra Hummel-ejeren. 

I dag er meldingen fra Christian Stadil en noget anden: 

”En bortvisning betyder, at der ikke fremover betales løn m.m. Hvad der vedrører fortiden skal selvfølgelig betales,” skriver Christian Stadil i et skriftligt svar til InsideBusiness. 

Sagen kort

Hummel-topchef Søren Schriver blev efter 24 år som direktør i virksomheden bortvist den 9. februar 2017.

Det skete på baggrund af mistanke om, at direktøren havde forsøgt at bedrage Hummel.

Søren Schriver blev efterfølgende meldt til politiet, mens han til gengæld stævnede Hummel for uberettiget bortvisning og krævede både en optjent bonus og en fratrædelsesgodtgørelse udbetalt.

Hummel og Christian Stadil har nu udbetalt Søren Schrivers bonus, svarende til 6 procent af Hummels overskud før skat i 2016. Schriver har til gengæld droppet voldgiftssagen mod sin tidligere arbejdsgiver.

Ifølge ham og hans advokat giver det ikke længere mening at føre sagen, da Søren Schriver i den mellemliggende periode har tjent honorar på blandt andet konsulentarbejde, der skal modregnes det beløb, han eventuelt måtte få udbetalt i sidste ende.

Indtægter skal modregnes 

Ud over kravet om udbetaling af bonus har Søren Schriver desuden krævet to års løn, som han ifølge sin kontrakt var berettiget til. 

Det krav har Schriver nu valgt at droppe, da det ifølge ham økonomisk ikke længere giver mening at bruge år på en langstrakt retssag.  

”Mit andet krav mod Hummel vedrører, at jeg i forbindelse med min opsigelse havde ret til to års løn. Da mine indtægter siden bortvisningen vil blive modregnet i det beløb, giver den erstatningssag ikke længere nogen mening at føre videre. Jeg har haft rigtig travlt med blandt andet konsulentopgaver siden da, så der er ingen grund til at bruge flere år på et juridisk slagsmål, da gevinsten ved det ville være minimal,” siger Søren Schriver, der efter sin overraskende exit fra Hummel er indtrådt i en række bestyrelser. 

Senest blev Schriver en del af bestyrelsen i smykkevirksomheden Pilgrim, ligesom han sidder i bestyrelsen for lakridsvirksomheden Lakrids By Bülow samt modevirksomheden Becksöndergaard, der begge ejes af den svenske kapitalfond Valedo. 

”Det er ingen hemmelighed, at mit stop i Hummel var meget ubehageligt. Det var, hvad jeg vil kalde et bizart, helt ubegrundet dramatisk og absurd forløb. Jeg var naturligvis spændt på, hvad der ventede mig bagefter. Det var baggrunden for, at jeg tog mine økonomiske forholdsregler og anlagde erstatningssagen. Men nu, hvor min bonus er udbetalt, og der er professionel efterspørgsel efter mine kompetencer, har jeg besluttet at droppe erstatningssagen,” forklarer Søren Schriver. 

En klassisk sag 

Undervejs i striden med Stadil-familien er Søren Schriver blevet rådgivet af Finn Schwarz fra Horten, der er en af landets førende eksperter på området. 

Schwarz har blandt andet tidligere assisteret den fyrede finansdirektør i Vestas Henrik Nørremark med hans opsigtsvækkende kamp mod vindmøllegiganten. Her endte sagen i al hemmelighed med et forlig, og Finn Schartz understreger, at han anser det for at være nærliggende, at Søren Schriver nu dropper sin voldgiftssag mod Hummel. 

”Det er en helt klassisk sag, hvor det har været min anbefaling, at man ikke kører den videre. Søren Schriver har nu fået den bonus, han havde krav på, og da hans indtægter siden bortvisningen skal modregnes i hans godtgørelse, er dette den bedste løsning for ham,” siger Finn Schwarz. 

Han understreger samtidig, at der kan være andre fordele ved at droppe en voldgiftssag frem for at bruge årevis på at kæmpe for en fratrædelsesgodtgørelse. 

”Det er vigtigt at huske, at man som opsagt direktør ikke altid har en interesse i at være bundet på hænder og fødder og vente i årevis på en afklaring. En dygtig direktør vil altid være efterspurgt, men hvis der går for længe, kan personen gå hen at blive uaktuel, simpelthen fordi man har været ude af markedet for længe,” siger Finn Schwarz. 

Uværdig tone 

Siden den bratte bortvisning og den efterfølgende politianmeldelse har hele forløbet om Hummel været decideret uskønt. Og selv om Søren Schriver nu dropper voldgiftssagen mod selskabet og familien Stadil, så efterforskes han fortsat af Østjyllands Politi, der sidste år fik overdraget sagen fra SØIK, bedre kendt som bagmandspolitiet. Her ligger den fortsat, og ifølge Østjyllands Politi er der fortsat intet nyt. Søren Schriver understreger dog over for InsideBusiness, at han ikke er bekymret for den sag, da han lige siden første færd har været overbevist om sin uskyld.  

”Hummel er en fantastisk virksomhed med fantastiske medarbejdere. Jeg har aldrig ønsket, at min tid i Hummel skulle ende i erstatnings- og retssager. Tonen i det her forløb er uværdig for alle parter. Jeg har helt bevidst holdt mig væk fra det, og jeg ønsker ikke at blive en del af det. Derfor vælger jeg nu at trække stikket helt ud på denne sag,” siger Søren Schriver. 

Slås på flere fronter 

Som tidligere beskrevet i InsideBusiness er striden mellem Søren Schriver og Hummel langtfra det eneste økonomiske slagsmål, Stadil-familien befinder sig i. 

Familiens tidligere samarbejdspartner i Venezuela, Ole B. Nielsen, har således meldt Thor Stadil til det lokale politi med beskyldninger om, at den erfarne erhvervsmand har bedraget deres fælles virksomhed Productos Danimex ved at blokere udbytter og samtidig har brugt selskabets penge til at købe brugte landbrugsmaskiner af Stadil-familiens egne selskaber til overpris. Stadil-klanen har tidligere selv udtalt, at striden primært relaterer sig til, at Ole B. Nielsen har ”lavet numre”, uden dog at udpensle, hvad det indebærer. 

Også Stadils forhenværende nære samarbejdspartner Morten Ernst har for nylig anlagt sag mod familien, da han mener Stadil-familien forsøger at løbe fra en helt klar aftale mellem de to parter om overskudsdeling i deres fælles virksomhed. 

Ifølge Morten Ernst og hans advokat Henrik Sanders fra Mazanti Andersen Korsø Jensen blev Ernst fyret, da han nægtede at droppe sit krav på omkring 60 millioner kroner mod Stadil-familien, og siden har de to parter og deres respektive rådgivere ligget i åben krig. 

Den seneste udvikling i sagen er, at Stadil-familiens revisor, Deloitte, har afleveret en opgørelse over diverse nøgletal for Lactosan-Sanovos kinesiske division, som striden drejer sig om. Den opgørelse er man dog fra Morten Ernsts side fortsat ikke tilfreds med, og derfor har man nu ifølge InsideBusiness’ oplysninger stillet en række opfølgende spørgsmål til Deloittes opgørelse. 

Henrik Sanders ønsker i dag ikke at kommentere sagen, men understreger over for InsideBusiness, at den fortsat verserer, da man endnu ikke har fundet en afklaring. 

 

 LÆS MERE

Stadil har milliarder i klemme i kriseramt shippingeventyr

Bitter strid og oppustede værdier i Stadils shippingimperium 

Hummel-direktør truet med fyring efter bitter bonusstrid

Millionkrav regner ned over Stadil-familien