tv2 web

Inside story

Staten vil fastholde magten over TV 2. JP/Pol klar til bud 

Regeringen og Danske Bank har i al hemmelighed ændret en række vigtige punkter i salget af TV 2, så man nu går efter at fastholde magten i det statsejede mediehus og i stedet inviterer fonde eller andre medier til at købe en minoritetspost. JP/Politikens Hus melder sig nu ind i kampen og hyrer erfaren rådgiver. 

Allerede inden salget af den statsejede tv-kanal TV 2 er blevet skudt i gang, ændrer regeringen nu fundamentalt på præmissen for det meget omdiskuterede frasalg. Tidligere har det således været en klar ambition fra statens side at sælge hele mediekoncernen fra, men i samarbejde med rådgiverne fra Danske Banks corporate finance-division har man nu besluttet i stedet at satse på kun at sælge en minoritetspost i TV 2.  

Dermed beholder staten altså bestemmende indflydelse i kanalen, hvilket er lidt af en kovending i forhold til regeringens oprindelige ønsker. 

Det ændrer samtidig hele investeringen ganske betragteligt for de mange interesserede købere, der i kulissen allerede nu er klar til at byde på det statsejede mediehus, der samlet set vurderes at være omkring 4 milliarder kroner værd. 

Salget af TV 2 kommer efter al sandsynlighed til mere at minde om energikæmpen Ørsted, det tidligere DONG, hvor staten solgte en minoritetspost til et konsortium bestående af Goldman Sachs, ATP og PFA og fortsat sidder på en betydelig aktiepost. 

Staten vil sælge 49 procent 

InsideBusiness erfarer således fra en række kilder tæt på processen, at regeringen har lagt sig fast på, at man foretrækker kun at sælge maksimalt 49 procent af den landsdækkende kanal, der vurderes at rumme et ganske betydeligt potentiale. 

For flere af de store mediehuse som Egmont og MTG betyder regeringens ændring i salgsplanerne, at der bliver taget betydelige synergieffekter ud af investeringen, men samtidig åbner statens strategi for, at investeringen er mere overkommelig, så man kan løfte den på egen hånd og derfor ikke nødvendigvis behøver hjælp fra kapitalfonde eller andre finansielle aktører. 

En af de aktører, der tidligere har været nævnt som oplagt bejler til det statslige selskab, er JP/Politikens Hus, der for nylig har hyret finansmanden Christian Dyvig som uafhængig rådgiver.  

Dyvig har efter sin tid i henholdsvis Morgan Stanley og siden Nordic Capital flere gange optrådt som rådgiver i forskellige sammenhænge, og nu bliver det så hans opgave at hjælpe det pengestærke avishus med at strikke et bud sammen på TV 2, såfremt man endegyldigt beslutter sig for det. 

Direktør i JP/Politikens Hus Stig Ørskov siger til InsideBusiness, at han ikke har nogen kommentarer til den aktuelle proces i forbindelse med TV 2, men bekræfter, at JP/Politikens Hus har hyret Christian Dyvig som rådgiver. 

Stadig et stærkt marked for reklamer  

Selv om de mest oplagte synergier bortfalder med regeringens planer om selv at fastholde den største aktiepost i TV 2, er der ifølge InsideBusiness’ oplysninger stadig mange interessante perspektiver for både konkurrenter og fonde i at overtage en mindre ejerandel i kanalen. 

For det første vurderes det, at en ny ejer vil kunne være med til at fremskynde effektiviseringer for op imod 100 millioner kroner, ligesom reklamemarkedet på tv forsat rummer gode muligheder.  

Mens giganter som Google og Facebook har disruptet annoncemarkedet på nettet og sat priserne under et voldsomt pres, er markedet for tv-reklamer stadig noget mere robust, ligesom priserne her slet ikke er udsat for samme nedadgående pres. 

Flere aktører er dog af den forventning, at markedet for reklamer på tv sandsynligvis på sigt vil blive udfordret, men indtil videre har markedet vist sig robust, blandt andet fordi de fleste forbrugere er blevet godt trætte af billedbårne reklamer på nettet, der ofte skaber mere frustration end købevillighed. 

Nets-direktør lurer på TV 2 

Som tidligere beskrevet i InsideBusiness er det ikke kun de store mediehuse, der har vist interesse for TV 2. Således har nuværende Nets-direktør Bo Nilsson allieret sig med M&A-advokaten Christian Scherfig fra Lundgrens i jagten på den statsejede kanal.  

Nilsson har tidligere stået bag et lignende opkøb og efterfølgende børsnotering i Portugal, men efter opkøbet af Nets er det tvivlsomt, hvorvidt Nilsson får lov til at forlade betalingsgiganten lige foreløbig. Nets’ amerikanske bejler Hellmann & Friedman og partner Stefan Götz fastslog i forbindelse med fondens bud på Nets, at man meget gerne ser Bo Nilsson fortsætte i spidsen for den danske virksomhed. 

Flere kilder peger imidlertid over for InsideBusiness på, at betalingskoncernen i finansdirektør Klaus Pedersen har en yderst habil afløser, hvis det ender med, at Nilsson alligevel vælger at forlade Nets og dermed indløser den betydelige formue, han har liggende i form af aktier i virksomheden. 

 

LÆS MERE

JP/POL-topchef i svær linedans i købet af dagbladet Børsen

Gyser for dansk erhvervsjournalistik fortsætter med chefrokade på Berlingske og Børsen

Berlingskes topchef til Flying Tiger. Mediehus truet af ledelseskaos

Ombejlet erhvervsmand foran hårdt arbejde i EQT’s detailkæmpe

Stor tilbagegang i kapitalfonds detailsats

Besynderligt køb af Børsen – Mediegigant i skjult opgør med ærkerivalen Berlingske 

Regeringen klar til at skyde TV2-salg igang