widex headquarters_3x4

Inside story

Stenrige familier køber sig ind i eftertragtet skatterådgiver

Den højtspecialiserede skatterådgiver Corit har i mange år afvist alle købstilbud og holdt igen med væksten. Men nu skifter rådgiveren gear. De to familier bag dansk høreapparatgigant samt nordisk chef for Nasdaq-børserne er nye medejere. Ambitionen er nu at træde på speederen både nationalt og internationalt.

I mange år har svaret været tak, men nej tak, når interesserede køber har banket på døren hos skatterådgiveren Corit.

Corit, som den tidligere Moalem Whitemeyer- og Deloitte-partner Jakob Bundgaard står bag, har på bare ti år udviklet sig til en særdeles slagkraftig skatterådgiver, der formår at bide skeer med de allerstørste konsulent- og advokathuse om store danske og internationale virksomheder.

Det har givet Corit en placering i det øverste lag i den årlige World Tax-opgørelse, som rangerer de bedste skatterådgivere. Placeringen deler Corit sammen med big four-husene, Deloitte, PwC, EY og KPMG, og advokathuset Plesner.

Corits succes har i årenes løb fået flere bejlere på banen, men hver gang har svaret været et pænt nej tak fra Jakob Bundgaard og de øvrige partnere.

Indtil nu.

For godt et års tid siden indledte Corit nemlig en proces, der skulle gøre selskabet klar til at indlemme nye investorer i ejerkredsen og samtidig sætte en professionel bestyrelse. Modsat advokatfirmaerne er Corit nemlig ikke underlagt de samme restriktioner om eksternt ejerskab, fordi skatterådgiveren ikke er registreret som et advokatfirma.

Det har ført til, at familiekontoret for de to stenrige familier bag høreapparatgiganten WS Audiology, Tøpholm- og Westermann, samt den europæiske chef for Nasdaq, Bjørn Sibbern, har købt sig ind i Corit. Samtidig byder Corit velkommen til Deloitte-veteranen og den nuværende formand for headhunteren Amrop, Erik Holst Jørgensen, i bestyrelsen.

Corit er derfor nu klar til at skifte gear og sætte turbo på væksten, fortæller Jakob Bundgaard, administrerende direktør, medejer og professor.

”Vi har sat os for, at vi vil have lidt mere vækst. Forudsætningen for at opnå det er nok, at vi er flere til at dele risikoen. De kommer med tålmodighed og måske også dybere lommer end os, så hvis vi tøvede lidt tidligere, giver de os modet til nu at løbe i de retninger, vi ønsker,” siger Jakob Bundgaard.

Ambitionen er en fordobling af medarbejderstaben, som i dag tæller 18 ansatte, hvoraf godt 10 er rådgivere, samt en fordobling af omsætningen, som Corit og Jakob Bundgaard dog holder tæt til kroppen.

”Vi skal kunne se, at det går fremad på de punkter, vi gerne vil have til at gå fremad. I første omgang skal vi være dobbelt så store. Sådan noget som headcount og omsætning er oplagt. Det har vi rig mulighed for, fordi man nærmest kan sige, at vi har holdt os selv kunstigt nede igennem alle årene, fordi relativt mange af os stadig er professorer. Og det skal der også være tid til,” siger Jakob Bundgaard.

Afviser købstilbud

Gearskiftet i Corit kommer efter et år, hvor Corit samtidig har fået hul på væksten efter flere års stilstand. Bruttofortjenesten voksede således fra 10,2 mio. kr. til 18 mio. kr. Ifølge Jakob Bundgaard handler det især om, at Corit har opnået en plads i markedet, hvor topledelser tør stole på rådgiveren, samtidig med at erhvervslivet under pandemien generelt har øget sin efterspørgsel på rådgivning.

En del af forklaringen på, at Corit ikke er vokset mere i de foregående år, handler især om, at Corit er kendetegnet ved, at selskabets rådgivere enten har en ph.d.-grad eller en professortitel. Og den dobbelthed i arbejdslivet prioriterer selskabet højt og har også spillet ind, når potentielle bejlere har fået en kurv, fortæller Jakob Bundgaard.

”Vi har i mange år fået relativt mange henvendelser om at købe hele virksomheden. Vi synes bare ikke, at det er attraktivt nok, fordi det eneste, som det fører til, er, at vi alle får taget vores frihed og arbejder på linje med alle andre i en større virksomhed. Så vi er ikke på nippet til at opgive vores frihed,” siger han og tilføjer, at ejerkredsen ikke står over for en yderligere udvidelse på den korte bane.

”Nu har vi en professionel bestyrelse med topkvalitet. Med den kreds om bord føler vi, at vi har fået arbejdsro og mandat til at eksekvere de nye, strategiske målsætninger. Derfor ligger det ikke i kortene, at vi skal have flere investorer om bord lige foreløbig. Men jeg tror godt, at man kan regne med, at vi på mellemlang sigt skal have en endnu større og levende ejerkreds.”

Familiekontor køber sig ind i rådgivere

Blandt Corits kunder finder man T&W Medical, der forvalter formuerne for de to familier bag Widex. Nu træder T&W Medical ind i ejerkredsen. Det sker ifølge administrerende direktør Lars Nørgaard, fordi familiekontoret ønsker et endnu tættere samarbejde med Corit frem for at ansætte egne folk.

”Den væsentligste årsag er, at vi står med en stor og forholdsvis kompleks koncern. Vi skal have nogle kompetencer, der kan hjælpe os med at være compliant og rådgive os om skatteforhold. Vi kunne vælge at ansætte nogle folk selv eller dele ressourcer med andre. Vi har kendt Jakob og hans team i nogle år, og de er de bedste af de bedste. Så det var ligetil,” siger Lars Nørgaard.

Det er anden gang, at T&W Medical går ind i ejerkredsen hos en rådgiver. Det samme skete, da T&W i 2020 blev medejere af Østergaard & Co., der rådgiver familiekontoret om forskellige aspekter inden for formueforvaltning. På samme tidspunkt gik modemilliardæren Niels Martinsens familiekontor, Friheden Invest, ind i Østergaard & Co.

I begge tilfælde gælder det, at T&W Medical betragter sig selv som langsigtede investorer.

”Når vi kigger på investeringer, ser vi os selv som dem, der investerer på vegne af børn og børnebørn, så vi har en meget lang tidshorisont. Så vi er ikke i det her for at lave en exit, men for at lave et langvarigt samarbejde. Det gælder for begge investeringer. Det store afkast er adgangen til den fantastiske viden om skatteforhold, som er samlet i Jakobs team,” siger Lars Nørgaard.

Ambitioner om international vækst

For Corit har de nye medejere givet den finansielle sikkerhed til at vove mere – det gælder også internationalt, fortæller Jakob Bundgaard.

”Vi har ikke eksplicit formuleret, at vi skal åbne kontor i udlandet. Hvis muligheden opstår – altså møder vi nogen med det samme mindset som os – kan det godt være, at vi skal sætte et kryds på landkortet,” siger han.

”Men vores internationale ekspansion består mere i, at vi eksporterer vores ydelser. Alle de andre er enten begrænset af, de ikke må arbejde i andre lande, fordi deres andre medlemsfirmaer gør det, eller bruger samarbejdspartnere, som advokathusene gør. Det gør vi selvfølgelig også, men vi har et lag ovenover, hvor vi griber projekterne globalt an. Det vil sige, at vi forsøger at koordinere hele processen,”

Læs mere

Konsulenthus tager hul på langsomt generationsskifte. Vil bevare selvstændigheden

Her er de førende M&A-konsulenter efter historisk år

Stor rokade i topledelsen i konsulenthus. Ny direktør skal forløse stor vækstplan

Konsulenthus stiger til nye luftlag efter fusionsridt

Konsulenthuse dropper rabatter og hæver priserne på hedt marked

Konsulentkæmpe vil kapre større andel af grønt rådgivermarked

Amerikansk konsulentkæmpe køber op i Danmark

Amerikansk konsulenthus vil fordoble dansk kontor

Her er landets førende konsulenthuse

Deloitte melder klar til opkøb i jagt på superspecialister

PwC snupper profil hos konsulenthus til prestigeområde