trackunit web

Inside story

Stor appetit på virksomhedshandler skaber knaphed på konsulenter

Den store appetit på at købe og sælge virksomheder har skabt knaphed på konsulenter. Allerede i august og september kigger flere rådgivere ind i fuldt bookede kalendere, og hos kollegaerne i udlandet har det allerede ført til forsinkelser eller udskudt handler.

Travlheden på det danske M&A-marked fortsætter ufortrødent, og flere konsulenthuse kigger ind i et par måneder, hvor konsulenternes kalendere er fuldt booket.

M&A-markedet frøs ellers til is sidste forår og sommer, da den globale pandemi ramte Danmark og resten af verden. Men mod udgangen af sidste år fik virksomhedsejere, kapitalfonde og andre igen mod på at sælge og købe virksomheder.

Siden er travlheden kun taget til. I andet kvartal i år steg antallet af transaktioner med danske virksomheder til 142. Det var 5 handler mere end det foregående kvartal og hele 84 handler mere end samme kvartal sidste år, viser en ny rapport fra revisions- og konsulenthuset EY.

Den store appetit på at købe og sælge virksomheder har fået konsulenthusene til at løbe hurtigere end nogensinde.

”Der har været så travlt, at de fleste rådgivere har måttet sige nej til opgaver. Vores makroøkonomer meldte ud til os i maj, at de i USA oplevede, at nogle transaktioner blev udskudt eller trukket i langdrag på grund af mangel på rådgivere,” siger Søren P. Krejler, leder af strategy & transactions og partner i EY Danmark.

”Her i Europa er der stadig så meget fart på, at rådgiverkapaciteten er under pres. Dog ikke så meget som lige før sommer. Men vi kan se i vores nordiske forretning, at i august og september er vi presset på ressourcer allerede,” siger Søren P. Krejler.

Den samme melding lyder fra konsulenthuset Oaklins Danmark, hvor travlheden har været stor over sommeren.

”Vi har oplevet en virkelig høj aktivitet, så vores sommerferie har været lidt speciel. Vi har afsluttet to transaktioner i juli, og har en del, der er på vej. Samtidig har vi ansat flere nye medarbejdere, som starter lige om lidt. Der er fuld gas, så vi skalerer op,” siger Daniel Sand, ledende partner i Oaklins Danmark.

It-sektor driver stor del af væksten

Den høje aktivitet på det danske M&A-marked er både drevet af virksomheder og kapitalfonde, der har været yderst aktive under krisen.

Det førte alene i andet kvartal til 5 handler til en værdi af over 1 milliard dollar med danske virksomheder involveret. Det drejede sig om DSV Panalpinas opkøb af Agility for over 4 milliarder dollar, Alm. Brands opkøb af Codan til 12,6 milliarder kroner samt Ørsteds salg af halvdelen af en stor hollandsk havmøllepark til den statslige norske oliefond for 1,6 milliarder dollar.

Enkelte sektorer skiller sig dog i særlig grad ud, når man kigger nærmere på væksten. Appetitten på it-sektoren er større end nogensinde, og både kapitalfonde og branchen kæmper side om side om de mest attraktive selskaber. Det er især det øgede behov for digitalisering hos både offentlige og private virksomheder, herunder den finansielle sektor, der har udløst et sandt stormløb mod branchen.

Det førte i foråret til, at kapitalfondene Gro Capital og Goldman Sachs solgte den nordjyske it-virksomhed Trackunit for godt 3 milliarder kroner til kapitalfonden HG Capital.

Tidligere på året scorede tre tidligere ansatte i it-selskabet Trifork kassen, da de solgte deres blot 5 år gamle softwarevirksomhed Humio for 4,7 milliarder kroner til amerikanske Crowdstrike. Dertil kommer krypteringsselskabet Cryptomathic, som netop EY rådgav i salget til amerikanske Riverside Company.

Fællestrækket ved handlerne er, at selskaberne er blevet solgt til udenlandske købere.

”Vi er dygtige til teknologi i Danmark. Måske handler det om, at vi kan udvikle til ét niveau. Hvis det så skal videre, skal virksomheder enten være meget akkvisitive eller blive samlet op af nogen, som kan udvikle det yderligere. Dette er medvirkende til det stigende opkøb af danske selskaber,” siger Søren P. Krejler.

Kigger man på danske virksomheders opkøb af udenlandske virksomheder, er de omvendt faldet fra 35 pct. i fjerde kvartal sidste år til 18 pct. i andet kvartal i år.

Finansielle købere har fået modet tilbage

Når danske virksomheder kigger ud over landets grænser, ser de ifølge Søren P. Krejler især på at tage flere dele af værdikæden, sådan som eksempelvis Maersk og Danfoss har gjort de senere år.

”Den høje aktivitet er især drevet af, at mange strategiske virksomheder fortsætter deres transformationer mod nye markeder og teknologier. Mange har skåret ind til kernen og solgt fra, og de bruger nu meget af den gode indtjening fra det seneste halve år til komme videre med deres transformation,” siger han.

Hos Oaklins peger Daniel Sand samtidig på, at fordelingen mellem strategiske og finansielle købere igen har ramt sin vante fordeling, efter at den blev forskubbet i begyndelsen af coronakrisen, hvor de finansielle købere trak sig.

”Vi så sidste år, at i begyndelsen af corona holdt de finansielle købere igen, fordi de skulle have styr på porteføljerne, og bankerne holdt lidt igen, fordi de var påpasselige med, hvad de finansierede. De er nu fuldt ud tilbage. Vi er nu tilbage til normalen i forhold til fordelingen mellem strategiske og finansielle købere,” siger han

M&A-vindue fortsætter året ud

Og endnu flere handler på vej. Både EY og Oaklins vurderer, at det høje aktivitetsniveau vil fortsætte året ud.

”Der er intet, der tyder på, at der er nogen opbremsning. Det kan vi også se på vores egen pipeline. Det fortsætter med fuld fart og føles, som om vi er på vej mod et rekordår,” siger Daniel Sand.

Hos EY forventer Søren P. Krejler især, at køberne vil kredse om selskaber inden for pharma health care, teknologi, fintech samt alt inden for it-sikkerhed og kryptering.

 

Læs mere

Her er sommerens store M&A-handler

M&A-koryfæ er fortid i revisionsgigant

Markant tilbagegang i storbanks prestigeafdeling

Kapitalfond jagter lånemarked, som bankerne udelukkes fra

Sådan er afkastet i de danske kapitalfonde

Axcel på kollisionskurs med storbank

Axcel arbejder på største exit siden Pandora. GN har meldt sig som mulig køber

Kapitalfond og pensionskasser planlægger hemmeligt storudsalg