normal-web

Inside story

Stor kapitalfond klar til dansk comeback

Efter flere år på sidelinjen gør kapitalfonden Nordic Capital nu klar til sit første opkøb herhjemme i flere år. Med Michael Haaning i spidsen arbejder fonden på højtryk for at sikre sig den fremadstormende Matas-konkurrent Normal i en milliardhandel.

Svenske Nordic Capital har ikke haft det let på det danske marked de senere år, men nu sætter fonden alle sejl til for igen at få opkøbt en dansk virksomhed.

Den store nordiske fond forhandler netop nu med ejerne bag den hastigt voksende Matas-konkurrent Normal om at købe sig ind i virksomheden, der vurderes til at have en værdi på over 1 milliard kroner.

Nordic Capital har allieret sig med Danske Banks corporate finance-division i forsøget på at købe sig ind i den danske detailkæde, mens den jyske investeringsbank Clearwater og advokatfirmaet Lett sidder på den anden side af forhandlingsbordet.

Ifølge InsideBusiness’ oplysninger kan salget meget vel falde på plads inden for den nærmeste fremtid, og Nordic Capital har sikret sig eneret på at byde på selskabet, da flere andre fonde og købere har trukket sig fra processen.

Normal ejes blandt andet af Bestseller-ejer Anders Holch Povlsen, der for to år siden købte en femtedel af selskabet for 200 millioner kroner.

Kæden har især gjort livet surt for Matas den senere tid, og for nylig blev Matas tvunget til en større nedjustering, hvor topchef Terje List blankt erkendte, at især konkurrencen fra Normal havde skudt gang i en voldsom priskrig, der havde gjort ondt på Matas.

Nordic Capitals danske selskaber

Nuværende investeringer:

Sportmaster (2012-)

Nordic Capital opkøbte den nordiske sportskæde i 2012 og har siden tilkøbt den internetbaserede sportsbutik Unisport. Sportmaster har fortsat underskud på bundlinjen, men selskabet har forbedret driften de senere år.

Unifeeder (2013-)

Investeringen i containerrederiet Unifeeder har langtfra været nogen dans på roser for Nordic Capital. Selskabet, der blandt andet har Danica som aktionær, er både ramt af den generelle afmatning på containermarkedet samt krisen i Rusland, som rederiet er eksponeret imod.

Bladt Industries (2012-)

Den nordjyske industrigigant blev opkøbt i 2012 fra en ejerkreds bestående af blandt andet Industri Udvikling og Maj Invest. Selskabet har haft en del udfordringer under Nordic Capitals ejerskab, men under den nye topchef, Jan Kjærsgaard, har virksomheden oplevet pæn fremgang i 2015.

Tidligere investeringer

EG (2008-2013)

Det tidligere EDB Gruppen blev solgt til Axcel i sommeren 2013 for omkring 1,2 mia. kr., hvilket sikrede Nordic Capital et solidt afkast, hvor fonden fik firedoblet sin investering.

Sonion (2000-2008)

Den danske underleverandør til høreapparatindustrien blev opkøbt af Polaris og Nordic Capital i fælleskab og blev frasolgt efter knap otte års ejerskab for 2 milliarder kroner.

Falck (2004-2011)

Nordic Capital købte Falck af børsen i 2004. En børsnotering var egentlig på tapetet, men i stedet blev Falck solgt til Lundbeckfonden og Kirkbi, der dog siden har haft store udfordringer med virksomheden.

Unomedical

Nordic Capital opkøbte det danske selskab i 2002 og fusionerede det i 2008 med ConvaTec og skabte dermed en markant spiller på markedet for healthcare.

Kompan

Nordic Capital overtog den danske legepladsproducent i 2005 for godt 800 millioner kroner, inklusive gæld. Selskabet blev siden solgt til en ejerkreds bestående af tidligere Nordic Capital-partner Christian Dyvig samt PFA.

Nycomed

Nordic Capital har ejet medicinalselskabet i flere omgange, første gang i 1999-2002, og siden købte man sig igen ind i virksomheden i 2005 for derefter at sælge den videre for over 70 milliarder euro.

Fokus på detail

For Nordic Capital er Normal en kærkommen mulighed for igen at markere sig på det danske marked, hvor man tidligere har været en af de mest markante aktører med blandt andet opkøb af Falck, EG og Nycomed.

Samtidig er den svenske fonds interesse for Normal helt i tråd med den rokade, som Nordic Capital foretog for kort tid siden, hvor Michael Haaning blev en del af den danske ledelse og fremover skal stå for fondens opkøb.

Haaning har i flere år været ansvarlig for Nordic Capitals detailaktiviteter, og her har fonden været særdeles aktiv og blandt andet overtaget modevirksomheden Gina Tricot, danske Sportmaster og norske Europris, der blev noteret på børsen i Oslo tidligere i år.

Nordic Capitals partner har derfor stor erfaring med detailsektoren i både Danmark og Norden, og derfor er det oplagt, at Michael Haaning nu kaster sig over Normal i et forsøg på at bryde den onde cirkel for kapitalfonden, der er blevet nummer to i alt for mange processer de senere år.

Samtidig har Haaning gennem en periode været formand for en anden fremadstormende netbutik ,Nemlig.com, hvor Anders Holch Povlsen også har en større aktiepost, og de to sad sammen i bestyrelsen for selskabet gennem et knap et år.

Snydt på målstregen

Nordic Capital har i løbet af de senere år været med i opløbet i forbindelse med flere store virksomhedssalg herhjemme, men er i flere tilfælde blevet overhalet af rivalen EQT og ledende partner Morten Hummelmose. EQT har således snuppet både Tiger, Top-Toy og Færch Plast foran andre fonde, herunder Nordic Capital.

Selv har Nordic Capital flere gange indirekte understreget, at man ofte trækker sig, fordi priserne simpelthen kommer for højt op, hvilket samtidig er en skjult stikpille til ærkekonkurrenten EQT om, at man køber tingene for dyrt.

Især i forbindelse med Færch Plast var man i Nordic Capital således dybt skuffet over, at EQT løb med den eftertragtede industrivirksomhed, der siden er vokset kraftigt og muligvis allerede kan blive sat til salg igen inden for de næste par måneder.

Problemer i porteføljen

EQT har ellers tidligere haft en del problemer i sin danske portefølje, hvor man under Danske Bank-formand Ole Andersen gennem flere år kæmpede med en række problematiske investeringer, herunder BTX Group og ISS, mens Nordic Capital samtidig leverede solide afkast.

I dag er historien en helt anden, for mens EQT generelt oplever god udvikling i sin danske portefølje, er Nordic Capital ramt af, at flere af fondens virksomheder har været gennem store udfordringer. Det gælder blandt andet nordjyske Bladt Industries, der blev opkøbt fra Maj Invest og Industri Udvikling. Her ramte man i 2014 ind i et historisk underskud, og siden har selskabet med den tidligere Siemens-direktør Jan Kjærsgaard kæmpet hårdt for igen at få den tidligere vækstvirksomhed op i gear, hvilket så småt er ved at ske.

Endnu værre står det til i containerrederiet Unifeeder, som Nordic Capital opkøbte i 2013. Her blev man i 2015 ramt hårdt af både lave fragtrater og krisen i Rusland, som er et af selskabets vigtigste markeder.

Arbejdsdeling i ledelsen

Nordic Capitals øverste ledelse i Stockholm tog som tidligere beskrevet i InsideBusiness for nogle måneder siden konsekvensen af den uholdbare situation på det danske marked ved at gøre Michael Haaning til en del af den danske ledelse.

Ideen hermed er, at Haaning fremover skal sikre et større dealflow i fondens danske forretning, mens fonden mangeårige danske chef, Lars Terney, skal arbejde på tværs af fondens investeringer og dermed optimere de enkelte virksomheder, hvilket er en oplagt rolle for den tidligere chef for Boston Consulting Group.

Nordic Capital har ikke ønsket at kommentere opkøbet. Det har heller ikke været muligt at få en kommentar fra Bestseller-ejer Anders Holch Povlsen, som ejer 20 procent af Normal. Formanden for Normal,Jan Lehrmann, har ingen kommentarer.

 

LÆS MERE

Nordic Capital rokerer rundt i ledelsen

Nordisk prestigefond skuffer fælt

Her er Danmarks bedste kapitalfond

Frigast går selv med i Axcels nye fond

Kapitalfonde i hård kamp om danske milliarder