soeren-dal-pr

Inside story

Mystisk splid om pensionsdirektørs overraskende exit

Pensionsselskabet AP Pension har meldt ud, at deres markante direktør Søren Dal Thomsen selv sagde op i sidste uge, men hovedpersonen selv har en noget anden udlægning af tingene. Kom med bag kulissen i et af årets absolut mest opsigtsvækkende direktørskifter.

Direktør Søren Dal Thomsen valgte selv at forlade AP Pension efter seks år som førstemand i landets syvendestørste pensionsselskab. Sådan lød meldingen fra Niels Dengsø Jensen, formand for pensionsgiganten, onsdag eftermiddag i sidste uge, kort efter at InsideBusines havde afsløret en af årets mest opsigtsvækkende exits i dansk erhvervsliv i år.

Meldingen fra AP Pension fik dog en lang række folk både i pensionssektoren og i erhvervslivet til at undre sig såre over de formuleringer, som AP Pensions formand gjorde brug af.

Ifølge Niels Dengsø Jensen var det således Søren Dal Thomsen, der egenhændigt havde truffet beslutningen om at forlade pensionsselskabet, hvis ledelse han havde været en del af igennem mere end 10 år.

Hovedpersonen selv havde dog fået en stramtsiddende mundkurv på, da InsideBusiness talte med ham, inden afgangen blev officiel. Her lød meldingen fra Søren Dal Thomsen, at han ikke ville sige andet, end at han ønskede sin nu forhenværende arbejdsgiver det bedste, og henviste ellers kategorisk til formanden. I øvrigt havde han heller ikke noget andet job på hånden, var den klare melding.

Forløbet var mystisk fra starten

Hele forløbet har fra starten været meget mystisk, men InsideBusiness erfarer fra en række centralt placerede kilder, at selskabets nu tidligere direktør og bestyrelsen åbenlyst har to helt forskellige udlægninger af, hvem der traf beslutning om, at Søren Dal Thomsen ikke længere skulle være en del af pensionsselskabet.

Onsdag formiddag var Søren Dal Thomsen fortid i AP Pension. It-afdelingen i AP Pension kom hurtigt herefter på overarbejde, for ordren lød, at både hans mail, computer og arbejdstelefon skulle lukkes så hurtigt som muligt.

Kort efter var Søren Dal Thomsen sendt hjem. Der var således ingen spor af AP Pensions markante topchef, da selskabets medarbejdere få timer senere noget forbløffede modtog meldingen, om at direktøren nu var fortid.  Søren Dal Thomsen har selv den klare opfattelse, at der var tale om en fyring. Han søgte således at få en uddybende forklaring fra bestyrelsesformanden på, hvorfor han ikke længere skulle være en del af AP Pension, som formuleringen lød.

Her fik den opsagte topchef imidlertid klar besked om, at man i AP-bestyrelsen ikke ønskede at uddybe det bratte brud, og selv da Søren Dal Thomsen efterfølgende personligt tog kontakt til formand Niels Dengsø Jensen, lød svaret, at kalenderen var så proppet, at den mangeårige direktør først kunne få en uddybning på sin exit i slutningen af januar måned.

Var ikke på vej ud

Hele forløbet i forbindelse med Søren Dals uskønne exit fra AP Pension vidner da også om en direktør, der langtfra havde gjort sig nogen tanker om at forlade sin arbejdsplads.

I samme uge, som Søren Dal Thomsen forlod selskabet, skulle han således to dage senere ved bestyrelsesmødet fredag have godkendt et tilsagn på et trecifret millionbeløb til kapitalfonden Erhvervsinvest, hvor Søren Dal Thomsen sidder i bestyrelsen, og hvor AP Pension gennem mange år har været investor.

Det tilsagn var vigtigt for direktøren, der anså netop den type kapitalfonde som en oplagt mulighed for at få placeret flere midler inden for alternative investeringer. Direktøren havde da også blot få dage forinden fortalt InsideBusiness, at man fremover meget gerne ville investere i den type mindre kapitalfonde, og at man ikke var bange for at øremærke betydelige millionbeløb til netop mindre og mellemstore kapitalfonde.

Flere kilder tæt på den nu forhenværende AP-direktør beskriver over for InsideBusiness, hvordan det stort set ville være usandsynligt, at Søren Dal Thomsen ville tage sit tøj og gå, blot få dage før han skulle have godkendt et tilsagn til en fond, hvor han selv spiller en så aktiv rolle.

Samtidig peger flere på, at Søren Dal Thomsen forud for sin exit havde været dybt begravet i en række sager, herunder et samarbejde med Arbejdernes Landsbank, ligesom han i denne uge havde arrangeret en række møder med forskellige af landets største banker for at holde sig opdateret med eventuelle muligheder inden for alternative investeringer.

Kort sagt tegner det et billede af en mand, der på ingen måde var ved at fylde papkassen og pakke sit kontor sammen.

Hermetisk lukkede døre

InsideBusiness erfarer da også, at der i AP Pensions kommende årsregnskab vil fremgå en betydelig millionudgift, der relaterer sig til Søren Dal Thomsens overraskende exit.

Alene AP Pensions kommunikation eller mangel på samme i hele forløbet har vakt stor undren overalt i den finansielle sektor, for da man efter InsideBusiness’ afsløring sendte en meddelelse ud om Søren Dals exit, var den korte tekst ikke ledsaget af en eneste talsperson, der kunne uddybe meldingen. Hovedpersonen selv lod åbenlyst til at have fået mundkurv på og henviste til formanden, der i et enkeltstående interview med webmediet Finanswatch gentog de samme pointer, som var nedfældet i den noget kryptiske pressemeddelelse.

Overalt i AP Pension var der i kølvandet på den opsigtsvækkende exit hermetisk lukkede døre, og både i selskabets bestyrelse og i foreningen bag selskabet var den samstemmende melding, at formand Niels Dengsø Jensen var den eneste, der måtte udtale sig.

Dårligt regnskab

En ting, der kan have været med til at skubbe på en fyring af Søren Dal Thomsen, er AP Pensions dårlige performance på syge- og ulykkesforsikringsområdet, hvor selskabet til stor overraskelse for den øvrige finanssektor kom ud med et underskud for første halvår. Meldingen fra den daværende topchef lød, at forsikringerne ganske enkelt er for billige.