;
peter-lindblad01

Inside story

Stor pensionsmæglerhandel kan gå to veje for stifter

Efter flere års pres på indtjeningen er pensionsmægleren APC tilbage med fordums styrke. Det er godt nyt for stifter og formand Peter Lindblad, der inden for de næste par år skal sælge resten af mæglerhuset til svensk finanskæmpe. Men aftalen kan gå to veje, og økonomisk kan forskellen være stor for Peter Lindblad.

Scorer APC-stifter Peter Lindblad den helt store jackpot?

Det spørgsmål får vi tidligst svaret på om halvandet års tid, men ved seneste mellemtid ser det bedre ud end længe for Peter Lindblad.

Indtjeningen i APC har ellers haltet gevaldigt, siden den svenske mæglerkæde Söderberg & Partners i 2020 købte en andel af APC af blandt andre stifter og bestyrelsesformand Peter Lindblad samt en række øvrige minoritetsaktionærer.

Men i 2022 var APC tilbage på fordums styrke med et ebitda-resultat på 36 millioner kroner, mens bruttofortjenesten steg til 123 millioner kroner – det bedste i mere end fem år.

Netop driftsresultatet kommer til at være afgørende for, om Peter Lindblad scorer den store gevinst eller må nøjes med mindre, når han inden for de kommende år skal sælge sine 50,1 procent af aktierne i APC til Söderberg & Partners.

Men aftalen med den svenske mæglerkæde kan gå to veje. Og økonomisk er det ikke uvæsentligt for Peter Lindblad hvilken.

I første omgang skal Söderberg & Partners beslutte sig for, om man ønsker at udnytte en forkøbsret på de resterende 50,1 procent af aktierne i APC, som i dag ejes af Peter Lindblad.

Forkøbsretten udløber ved udgangen af 2024 og var en del af den aftale, som blev indgået, da Söderberg & Partners i 2019 købte sig ind i APC. Handlen værdisatte APC til 625 millioner, og i samme ombæring solgte Peter Lindblad 12,4 procent af sine aktier for 80 millioner kroner.

Hvis Söderberg & Partners vælger at trykke på knappen og købe resten af APC, skal det ifølge InsideBusiness’ oplysninger ske til en pris på 12 gange ebitda-resultatet. En ikke uvæsentlig detalje i aftalen er dog, at det skal ske ud fra en entrepriseværdi af APC på minimum 1 milliard kroner.

For Peter Lindblad vil det betyde, at han scorer i omegnen af 500 millioner kroner. Herfra skal dog fraregnes hans del af den gæld, som APC i sin tid optog efter et fejlslagent salg til Nordic Capital, som i dag er på godt 200 millioner kroner.

Lindblad kan få serveretten

Udløser den svenske finanskæmpe ikke den option, spiller de serveretten over på Peter Lindblads banehalvdel.

Som InsideBusiness tidligere har beskrevet, har Peter Lindblad nemlig fået en put option i aftalen med Söderberg & Partners. Konkret betyder det, at Peter Lindblad inden for de efterfølgende to år kan tvinge Söderberg til at købe hans aktiepost.

Igen er der tale om en pris på minimum 12 gange ebitda, men til gengæld er der ingen nedre grænse på værdiansættelsen af pensionsmægleren, erfarer InsideBusiness.

Med et ebitda-resultat i 2022 på 36 millioner kroner svarer det til en værdiansættelse på blot 432 millioner kroner, hvis man lægger aftalen med Söderberg & Partners om en pris på 12 gange ebitda til grund.

Det vil derfor kræve, at APC mere end fordobler sit ebitda-resultat fra 2022, hvis værdien af pensionsmægleren skal ramme 1 milliard kroner. Omvendt kan gevinsten for Peter Lindblad også blive større, hvis indtjeningen vokser endnu mere.

Optimismen er dog stor hos Peter Lindblad, der samtidig understreger, at han er meget tilfreds med samarbejdet med Söderberg & Partners.

”Vi har et fantastisk samarbejde i vores meget aktive og arbejdende bestyrelse, og vi har nogle utrolig spændende ting, vi kommer til at lancere. Vi ser ekstremt lyst på fremtiden, og vi ser vores samarbejde rulle frem til udgangen af 2026,” siger han.

Peter Lindblad afviser samtidig, at en række store underskud i APC-koncernen inden for de seneste år er et problem. Ifølge APC-formanden skyldes underskuddene blandt andet store engangsomkostninger til transaktionen med Söderberg & Partners.

”Årsagen til, at regnskaberne har set klemte ud i 2021 og 2022, er ikke driften i APC, men på grund af en lang række udgifter til transaktionen. 2022-regnskabet fra APC er tilfredsstillende, og den flotte udvikling i APC er båret af selskabets 150 meget dygtige medarbejdere, som bestyrelsen er ekstremt stolt af,” siger Peter Lindblad.

En anden væsentlig udgiftspost i koncernen er rentebetalinger til et stort lån, som APC-ejerkredsen optog inden salget til Söderberg & Partners. Her optog ejerkredsen en lånefacilitet på 260 millioner kroner hos Muzinich Pan-European Private Debt Fund. Lånet blev brugt til at udbetale et udbytte til den daværende ejerkreds, mens Muzinich overtog APC’s gæld i Danske Bank.

I 2022 havde APC-koncernen rentebetalinger på 21,1 million kroner, og gælden var ved årets udgang opgjort til 209 millioner kroner. Gælden er efter en ekstraordinær tilbagebetaling nu på 196 millioner kroner

Peter Lindblad har dog flere gange understreget, at gælden til Muzinich ikke er noget problem for APC, fordi gælden ifølge ham er væsentlig billigere end afkastet på APC.

Söderberg på storshopping

Söderberg & Partners, der har den amerikanske kapitalfond KKR i ryggen, har siden investeringen i APC været særdeles aktiv på det danske marked, hvor man især konkurrerer med andre store mæglerhuse som WTW og mæglerhuset North, der har kapitalfonden Polaris i ryggen.

Ambitionen hos Söderberg & Partners er at dække alle dele af mæglermarkedet, og det har fået den svenske koncern til at købe sig ind i en række danske spillere.  Det gælder blandt andre de to forsikringsmæglere Din Forsikringsmægler og Hansson & Partners samt forvalteren Timeinvest Fondsmæglerselskab.

Opkøbene er et forsøg fra Söderberg & Partners på at samle forskellige mæglerhuse med forskellige fokusområder for på den måde at dække bredt, hvilket giver en række stordriftsfordele til hver enkelt enhed i forhold til compliance, indkøb og på IT-siden, har Torben Stubberup, administrerende direktør i Söderberg & Partners Danmark, tidligere udtalt til FinansWatch.

 

Læs mere

APC tilbage på fordums styrke forud for skæbnetime

Stort forsikringsselskab undsiger aftale med Dansk Sundhedssikring

Velliv indgår aftale med det hurtigvoksende mæglerhus APC

Milliardsalg kan blive gift for stort mæglerhus

Accident venter 50 procent vækst, men mulig ny storkundeaftale kan for alvor sætte turbo på

Konkurrenter vil snuppe Dansk Sundhedssikrings kunder efter Topdanmark-køb. AP Pension søger ny leverandør

Milliardopkøb af Dansk Sundhedssikring kan blive hovedpine for Topdanmark

Pas på fyresedlen, topchef. Din private adfærd fylder langt mere end tidligere

Se kandidatfeltet til ny topchef i Velliv. Bestyrelsen har bare et stort problem

Spænd bæltet til hård konkurrence på pensionsmarkedet og betydelige forandringer 

Se de dyreste og billigste pensionshuse målt på administrationsomkostninger

Salg af Topdanmark Liv kan give problemer på markedspladsen

APC-stifter udskyder central beslutning om salg af aktiepost