Detailkæden Flying Tiger er på ganske kort tid gået fra at være en oplagt børskandidat til en sten i skoen på den opkøbsivrige kapitalfond EQT.
Efter flere år med vækst både i omsætningen og på bundlinjen blev Flying Tiger i løbet af 2016 ramt af en voldsom opbremsning i salget i kædens eksisterende butikker. Den krise kommer tydeligt til udtryk i selskabets resultat, der i 2016 lander på blot 82 millioner kroner mod over 200 millioner kroner året før.
Omsætningen vokser stadig i hastigt tempo, og sidste år lød væksten i toplinjen på 20 procent primært takket være en stribe butiksåbninger, da Flying Tiger sidste år slog dørene op i 160 nye butikker. Det er især i lande som Spanien og Italien, at kæden vokser voldsomt, mens modvinden er tydelig på mere etablerede markeder som eksempelvis herhjemme, hvor Flying Tigers omsætning faldt med 4 procent.
Den pauvre bundlinje skal desuden ses i forlængelse af, at Flying Tiger-ledensen med den tidligere Ecco-kronprins Michael Hauge Sørensen i spidsen samtidig har været nødt til at nedskrive kædens varelagre med 187 millioner kroner. Nedskrivningen skyldes primært, at den tidligere så vækstivrige kædes butikker ikke har solgt nok varer, som derfor i stedet har hobet sig op på virksomhedens centrallagre.
De har forladt Flying Tiger
Herunder ses en oversigt over en række af de mange medarbejdere, der har forladt Flying Tiger i løbet af de sidste par måneder.
Xavier Vidal (CEO)
Federico Bosisio (Director of Innovation)
Tina Schwartz (Global Brand Director)
Oliver Windhaus (Director Flying Tiger Germany)
Henrik Küseler (Business Finance Manager)
Leonardo Schirripa (Head of Quality & Claims)
Klaus Vemmer (Head Of Marketing)
Thomas Lahrmann Christensen (Head Of Business Development)
Gregers Beglaubter (Head Of Pricing Of Sourcing)
Henrik Dagø (Head of Financial Shared Services)
Rebecca Murtra Millar (Head of Southern Europe – Retail Operations)
Thomas Bagger Nielsen (Suply Chain Manager)
Esben Pedersen (Communication Manager)
Carl-Frederik Riis-Hansen (Business Insight Manager)
Nancy Jade Tong (Project Manager)
Ledelsen i kæden og den midlertidige topchef beskriver da også resultatet som utilfredsstillende, og man beskriver samtidig, at man har iværksat en række nye tiltag for at få virksomheden tilbage på vækstsporet igen.
Det bliver dog ifølge virksomhedens ledelse først i 2018, at man vil se den fulde effekt af de mange nye initiativer, herunder navneskiftet fra Tiger til Flying Tiger sidste år.
Flying Tigers store udfordringer afspejles også i selskabets balance, hvor man har øget gælden til bankerne med omkring en halv milliard kroner.
For blot et år siden var Flying Tigers ellers et af EQT’s største håb, og der var fremskredne planer om en børsnotering, der kunne have givet den svenske fond og de mange investorer et solidt afkast, langt over hvad man normalt kan forvente i en tid med en historisk lav rente.
Gang i svingdøren
Siden da er problemet med svigtende salg dog vokset så meget, at EQT var nødt til at handle. Allerede sidste år valgt EQT og Flying Tigers bestyrelsesformand, Vagn Sørensen, at sige farvel til kædens topchef, Xavier Vidal, og en lang række andre nøglemedarbejdere har siden forladt koncernen, mens andre er blevet fyret på gråt papir.
Det gælder stort set hele kæden presseafdeling med kommunikationschef Esben Pedersen i spidsen, der for få uger siden blev bedt om at pakke sine ting og forlade kædens hovedkontor.
Også lederen af kædens sydeuropæiske forretning, Rebecca Murtra Millar, der havde ansvaret for omkring halvdelen af kædens butikker, har forladt Flying Tiger. Det samme er Thomas Lahrmann Christensen, kædens chef for dusiness development. Hertil kommer, at marketingchef Klaus Vemmer, Flying Tigers ansvarlige for innovation, Federico Bosisio, Global Brand Director Tina Schwarz samt en række andre har forladt virksomheden.
Gjorde stifter til milliardær
EQT betalte oprindelig omkring 1 milliard kroner, da man i 2012 overtog 70 procent af aktierne i Tiger fra stifter Lennart Lajboschitz. Siden er kæden planmæssigt vokset år efter år i takt med EQT’s udrulning af Flying Tiger-konceptet i en lang række lande.
Lajboschitz har ud over at sidde i selskabets bestyrelse ikke selv været direkte involveret i kædens daglige drift, men i begyndelsen af året kom det frem, at Flying Tiger igen havde bedt stifteren om assistance i forsøget på at komme ud af dødvandet.
Øvelsen for EQT og Flying Tiger er nu primært at øge salget i kædens eksisterende butikker blandt andet ved hjælp af nye produkter uden dog at miste fokus på den årlige vækst og de mange nye butikker.
Netop strategien med at skabe vækst gennem en byge af nye butikker har fået mange til at drage tydelige paralleller til smykkegiganten Pandora, som EQT og daværende partner Ole Andersen i sin tid uden held forsøgte at købe.
Pudsigt nok løb Pandora også ind i lignende problemer, som Flying Tiger nu befinder sig i. Her var det blandt andet smykkeselskabets mange forretninger i Tyskland, der slet ikke kunne leve op til de salgstal, som Pandora og kapitalfonden Axcel havde lovet aktionærerne. Siden har Pandora dog gjort skaden god igen, og er nu blandt mange af de store danske investorers absolutte favoritter.
LÆS MERE
Tandlægeklinikker i børskanditkæde er ikke prisførende
Smuthulskontrakter truer kæmpe investering i tandlægekæder
Politikere: Sundhedsfolk skal være varsomme med pengemændene
Tidligere Axcel-folk går sammen om nyt eventyr
Kapitalfonde i hård kamp om danske milliarder
Er de danske kapitalfonde bange?
Christian Frigast går selv med i Axcels nye milliardfond